Skocz do zawartości

Jakich zasobów potrzeba dla system wymiany linków

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie jakimi zasobami musiał bym dysponować aby zrobić sensowny system wymiany linków.

Jakie łącze?

Jaki transfer miesięczny generuje system wymiany linków ?

Dedyk czy wystarczy mniej ?

Jeden serwer czy też warto pomysleć nad jakimiś zapasowymi ?

to wszystko zależy od skali i rodzaju systemu.

własne, prywatne chodzą na byle jakich hostach.

co do publicznego to musi to być przynajmniej vps, w fazie początkowej. zawsze mieć backupowy serwer jest wskazane.

ruch nie jest taki duzy przeważnie to wymiana krotkich informacji tekstowych. baza danych tez nie jest stosunkowo duża, na jakieś 4000 domen itp wystarczy w zupełności 10 mega.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Ciekawe zestawienie w jednej tabeli 4 systemów LinkORN.pl,linkme.pl,linkor.pl

Najlepiej było by juzz na poczatku znac wszystkie problemy jakie mogą sie pojawić

Wszystko jest opisane w wątkach LinkORN.pl,linkme.pl,linkor.pl,e-weblink.com wystarczy je przeczytac ze zrozumieniem

500x62.gif

Tylko odnosze wrazenie ze zestawienia generowane przez alexa dotyczą tylko użytkowników systemu którzy je monitorują

a jest jeszcze ruch związany z propagacją linków po serwerach które biorą udział w systemie i ten ruch może być też sporawy :)

policz sobie np. 10 000 (domeny) po jakiejś tam wartości..... ile moze miec paczka z linkami nie dużo mniej niż prosta stronka. bez grafiki. to nie wiele IMO. a takich wywywołań to w zależności od typu systemu masz albo codziennie albo np. raz na miesiać.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

jeden dedyk ci styknie - obecne systemy nie dysponują niczym wyjątkowym.

Choć gdybym miał doradzać to postaw 2 swoje DNS wrazie padu 2 dns skieruje na czynny serwer albo w przyszłości taki mały load balancing sobie zrobisz. Tak czy tak kwestia co chcesz robić ale 1 dedyk na obecne warunki jest wystarczający.

Co do alexa to raczej ona wyznacznikiem nie jest ;)

https://www.alexa.com/data/details/traffic_...l=e-weblink.com

Jestem przekonany że weblink ma 1000 razy wiecej odslon niż sempo.

Choć tutaj sobie sprawdzilem 4 serwisy zwiazane z SEO

https://www.alexa.com/data/details/traffic_...l=e-weblink.com

Forum ładnie odskakuje

https://www.alexa.com/data/details/traffic_...mp;url=sempo.pl

Gdybyś zdecydował się pisać system wymiany linków stałych to będę Ci kibicował :)

Obecnie nie mogę trafić na twór, który:

- ma jasną politykę i się jej trzyma (przyjmujemy śmieci/nie przyjmujemy śmieci)

- w miarę wygodnie zarządza się w nim dziesiątkami stron i setkami fraz

- ma dobrze rozwiązany handel wewnętrzny punktami

- jest bezpieczny (nie spowalnia znacząco i nie wywala strony, nie pozwala jej przejąć przez jakąś dziurę)

- w miarę uczciwie przyznaje punkty i wycenia linki

- ma jasne zasady co właściciel z tego ma (np 5% wszystkich punktów)

i generalnie jest "fer" ;)

Chętnie zapłaciłbym za udział w czymś takim. Najlepiej jakimś określonym % linków, ostatecznie $.

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Z tym "fer" to chyba jest najtrudniej , taka natura człowieka a może to tylko Polacy tak mają ze jedne drugiego by chętnie wyrolował.

Szczególnie ze tylko nieliczni mają dostęp do prawdziwych danych jakie są w systemie :)

Władza deprawuje 
Władza abslolutna deprawuje absolutnie

Może rozwiązaniem byłaby większa jawność danych i lepsza współpraca z użytkownikami przy "czyszczeniu" systemu?

Ideał byłby taki, że gdy dodaje stronę site:10, PR2, na każdej podstronie 10 linków (czyli 10 na głównej i 90 na podstronach) to wiem, że uzyskam 9 linków na stronach głównych z PR2, i 81 linków na podstronach (zakładając, że właściciel zgarnia 10%), albo jakiś sensowny odpowiednik. Oczywiście to wszystko w trochę większej skali.

Problemem zawsze jest szacowanie wartości linka w danym miejscu.

A może zrobić system dla zamkniętej grupy osób? Warunkiem przystąpienia było by wniesienie przynajmniej 20* stron na 10 różnych IP*. Tożsamość każdego jawna. Tylko jedno konto. Jeżeli ktoś jest w jakiś sposób aspołeczny to pozostali przeprowadzają głosowanie czy go wywalić czy nie ;)

Można by wtedy uprościć rozdawanie punktów i kwestie bezpieczeństwa.

Teoretycznie byłby słabszy od otwartego ze względu na mniejszą ilość stron ale skoro ja sam ze swoim zapleczem jestem w stanie wypozycjonować kilka średnio-trudnych fraz to po wymianie zapleczowej z 10 innymi pozycjonerami power znacznie wzrośnie. Myślę, że do takiego zamkniętego systemu z czasem znalazłoby się znacznie więcej chętnych..

*wartości przykładowe ale system działałby lepiej przy dużej ilości malutkich stron site<100

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności