Skocz do zawartości

adder

Sandstorm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moj post dotyczy kilku tematow wiec chyba ten dzial jest rownie dobry jak kazdy inny, w kazdym razie pytania generalnie dotycza pozycjonowania i optymalizacji.

Zakupilem addera 4. Czy to byl dobry wybor czy zly, niech to bedzie temat na inna dyskusje. Poki co mam same problemy i moze ktos z was udzieli mi jakichs rad.

Zainstalowalem addera na nazwa.pl na tym podstawowym serwku co teraz za 50 zl jest. Wersja 3 zainstalowala sie bez problemow, jednak aktualizacja do 4 zablokowala skrypt. Po kilku testach okazalo sie, ze problemem jest wgywanie nowej bazy katalogow. Skrypt aktualizacji napisany jest co najmniej dziwnie, tak ze kazde wgranie 1 tylko katalogu do bazy to 1 polaczenie z baza. przy 35000 linkow to 35000 polaczen a na nazwie jest limit 10000 polaczen na godzine. Modyfikacja skryptu pomogla, baza sie wgrala, ale... po wgraniu nie dalo sie juz ani dodawac nowych uzytkownikow, ani dodawac nowych stron, ani modyfikowac ustawien stron juz dodanych. W samej bazie mySQL zablokowany byl dostep do niektorych pol w tabelach. To dla mnei zagadka, jak wgranie nowych rekordow do bazy moze powodowac takie blokady? Probowalem jeszcze tak ze wrzucilem addera w inne miejsce, tam zaktualizowalem, i przegralem na nazwe.pl. Ale rezultat byl taki sam jak wyzej opisany.

No ale testy to testy, wiec zabralem sie za dodawanie. I tak - po skonfigurowaniu CRONa autododawarka nie dziala prawidlowo - czasem dodawala do 3 katalogow, czasem do zadnego, jakos tak losowo. Po prostu zatrzymywala sie sie kiedy chciala (a moze nie kiedy chciala, o czym ponizej)

Dodawanie reczne natomiast pokazalo, ze gdy skrypt natrafia na forum phpbb, zatrzymuje dodawanie. Czyli np jest 3 z kolei url to forum, skrypt dodawal do 2 a na trzecim zatrzymywal sie. WTF??

Przenioslem addera na kei, tez na to najtansze co jest w promocji za 150 rocznie teraz. Tam wszystko dziala prawidlowo, ale nie ma CRONa (albo nie znalazlem) i niestety dziala bardzo bardzo wolno - tak wolno ze dodawania recznego nie widac w ogole, przegladarka mi sie wiesza i dopiero jak sie loguje na konto ponownie, widze rezultaty. Tu aktualizacja bazy danych (35000 rekordow) trwala 15 minut (na nazwie, po modyfikacji skryptu tak zeby nie wykonywal caly czas nowych zapytan aktualizacja trwala moze 2 sekundy). Nie jest to dla mnie zadowalajace, i przez to praktycznie nie moge sprawdzic czy wszsytko dziala prawidlowo (na kei) bo w ogole nie widze co skrypt robi. Np podczas pisania tego posta (ok 10 minut) na kei dodalo mi 1 strone do 4 katalogow :P W takim tempie sam bym dodal do wiekszej ilosci.

Acha ostatnia rzecz, jak ktos uzywal addera, to jak tam automatycznie pozbywac sie niedzialajacych linkow? Perspektywa przebijania recznego przez 35000 linkow mnie przeraza. (EDIT: ok juz znalazlem opcje do tego w panelu konfiguracji)

Jesli komus chcialo sie przeczytac to wszystko co napisalem to juz za to dziekuje :) jesli jeszcze do tego ktos bedzie w stanie mi pomoc - bede bardzo bardzo wdzieczny. Tylko mala prosba - nie piszcie :wez taki hosting bo ja uzywam i jest dobry (a addera nie mam), chodzi mi o hosting konkretnie pod addera tak zeby dzialalo to przynajmniej jako-tako.

Pozdrawiam

Jesli komus chcialo sie przeczytac to wszystko co napisalem to juz za to dziekuje :) jesli jeszcze do tego ktos bedzie w stanie mi pomoc - bede bardzo bardzo wdzieczny. Tylko mala prosba - nie piszcie :wez taki hosting bo ja uzywam i jest dobry (a addera nie mam), chodzi mi o hosting konkretnie pod addera tak zeby dzialalo to przynajmniej jako-tako.

Pozdrawiam

A forum addera??

Jak masz legala to wszystkiego sie dowiesz z forum lub po prostu napisać meila do BOK addera.

A forum addera??

Jak masz legala to wszystkiego sie dowiesz z forum lub po prostu napisać meila do BOK addera.

mam zaufanie do ludzi tutaj to raz :)

na BOK tez pisze to dwa :P

na oficjalnej stronie addera oraz w opisie reklamowym skryptu polecana jest nazwa.pl. o nazwa.pl mozna przeczytac w moim poscie powyzej :)

ta baza adera to ściema :) ja ją przefiltrowałem (x1 w opcjach wyszukiwania niedostępnych katalogów) i baza z 35k ma 7k, ale wywaliłem jeszcze all fora, tak czy siak ok. 40% adresów jest nieczynnych -wywal fora (no chyba że Ci potrzebne) baza się zmniejszy o jakieś 20k adresów i przeszukaj x1 i ok będzie, pozdrawiam

Na bieżąco moderowany od 2009 roku katalog stron internetowych - Dodaj-strone.com.pl. Nasze atuty: szybka moderacja, jakość oraz stabilność.

ta baza adera to ściema :) ja ją przefiltrowałem (x1 w opcjach wyszukiwania niedostępnych katalogów) i baza z 35k ma 7k, ale wywaliłem jeszcze all fora, tak czy siak ok. 40% adresów jest nieczynnych -wywal fora (no chyba że Ci potrzebne) baza się zmniejszy o jakieś 20k adresów i przeszukaj x1 i ok będzie, pozdrawiam

wlasnie to robie

to jeszcze pytanie jaki hosting pod addera?

potrzebny mi taki ktory obsluzy 200-500 domen, docelowo moze 1000 (w sensie zeby adder dal rade dodawac tyle domen a serwer hostingowy zeby to wytrzymal) + cron.

np teraz na kei robie sprawdzanie abzy katalogow (jest 35 tys) i wyliczylem ze bedzie sie to robic... 23 godziny. to jakis zart :)

Sandstorm, ADDER śmiga na wszystkich serwerach z cpanelem.

Jest ich sporo.

Obsługa crona w nazwa jest bardzo zboczona i lepej z nej nie kożystać.

Jestem zafastynowany dzialaniem addera na home, i niezle też śmiga na 8p.pl.

serwerów z cpanelem jest milion.

p.s. pierwsze katalogowanie zawsze stawie- same qlweby - skutecznośc jest wyzsza.

Potem powtornie, no to juz lakieruje, z innymi nieco archorami, podstrony.

wtedy daje wsio, jak leci, nie tylko qlweby

Wtedy skuteczność jest nie wysoka, ale mnie już wtedy nie zależy aż tak na ilości dodanych.

Generalnie owszem, trzeba by stworzyć wspólny ...blog? strone?

gdzie by trzeba wykladać swoje wersje

bazy sql addera, każdy ją z pewnością kroi.

To by było fajnie i zaoszczędziło wiele godzin pracy wszystkim.

a ja wróciłem do 3 - bo 4 bez przerwy się wieszała - w 3 dodaję (serwer nazwa ) ponad 1800 stron w około 6 godzin (cron uruchamiany co 15 minut) ale z zewnętrznego serwera

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności