Skocz do zawartości

unikalne IP

joketown

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, podpowiedzcie mi jak mam rozwiązać problem z ocenami na stronie. Zależy mi na tym, aby użytkownicy mogli oceniać dowcipy na mojej stronie, jednak każdy z nich np. raz dziennie, czy na miesiąc. Zastanawiałem się nad zmienną REMOTE_ADDR, ale to raczej odpada, bo mógłbym blokować IP routerów, pod którymi są komputery różnych osób. Najłatwiej by było zrobić, aby ocenianie było możliwe po zalogowaniu, ale to też chciałbym ominąć. Jak wy rozwiązujecie ten problem? COOKIE? Czy może coś jeszcze..

Cookie to dobre rozwiązanie, ale założenia trzeba trochę bardziej rozbudować o sprawdzanie czy akceptuje cokie, czy może już głosować ponownie no i czy nie skasował cookie wszystkich cookie żeby ponownie zagłosować.

Implementację pozostawiam Tobie :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

zastosuj sesje lub kombinacje sesje i cookie

oczywiście jak ktoś zamknie okno i odpali na nowo to znow moze głosować, ale nie każdemu sie będzie chciało w to bawic :(

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

oczywiście jak ktoś zamknie okno i odpali na nowo to znow moze głosować,
Jeśli będzie to zrobione na cookie tak jak zasygnalizowałem nie będzie mógł głosować :(

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

zastosuj sesje lub kombinacje sesje i cookie

oczywiście jak ktoś zamknie okno i odpali na nowo to znow moze głosować, ale nie każdemu sie będzie chciało w to bawic :(

więc to żadne zabezpieczenie..

żadne to będzie wtedy, jak nic nie zrobisz, każde inne będzie mniej lub bardziej doskonałym :(

edit:

idealne rozwiązanie - niech kseruja dowody, legitymacje i głosy wysyłaja pocztą, wtedy będziesz miał problem z bańki :] (nie bierz tego poważnie ;) )

- Reklama -

....[...]...

Jak chcesz sobie popisać bezsensowne posty to proponuje ci ZMIEŃ od razu forum, albo jak już koniecznie MUSISZ pisać zaniechaj korzystania z przycisku WYŚLIJ !!!

....[...]...

Jak chcesz sobie popisać bezsensowne posty to proponuje ci ZMIEŃ od razu forum, albo jak już koniecznie MUSISZ pisać zaniechaj korzystania z przycisku WYŚLIJ !!!

mój post nie był bez sensu, napisałem w nim, że nie ma idealnego rozwiązania do identyfikacji użytkownika, są mniej i bardziej doskonałe, to z jakiego skorzystasz zalezy od tego jak bardzo chcesz mieć prawdziwe wyniki (głosowania)...

więc mógłbyś czasem sam stosować swoje rady, zamiast innym je dawać !!!

- Reklama -

Taaaa zakręcony -> wybrany nick pasuje do ciebie :)

Hej, podpowiedzcie mi jak mam rozwiązać problem z ocenami na stronie. Zależy mi na tym, aby użytkownicy mogli oceniać dowcipy na mojej stronie, jednak każdy z nich np. raz dziennie, czy na miesiąc. Zastanawiałem się nad zmienną REMOTE_ADDR, ale to raczej odpada, bo mógłbym blokować IP routerów, pod którymi są komputery różnych osób. Najłatwiej by było zrobić, aby ocenianie było możliwe po zalogowaniu, ale to też chciałbym ominąć. Jak wy rozwiązujecie ten problem? COOKIE? Czy może coś jeszcze..

Imho nie ma idealnego rozwiązania (jeśli nie chcesz logowania) ponieważ:

cookies: wszystko spoko, dopóki ktoś ciastek nie czyści (o ile ma je włączone),

cookies + sesja zapisana na serwerze: spoko, ale też daje się obejść

flashowe cookie: fajne rozwiązanie - mimo wszystko stosunkowo niewielu ludzi wie gdzie takie "cookie" leżą, niemniej - też da się oszukać

Swoją drogą nawet ograniczanie co do IP da się obejść :D aczkolwiek - jest najmniej prawdopodobne, że komuś będzie się chciało.

Wszystko zależy od tego co to za oceny - jeśli byłby to konkurs z nagrodami to co innego, ale w przypadku oceny dowcipów... chyba szkoda zachodu, sprawdzaj ciastka... np łącz [ciacho+IP+IP zza NATa] i zapisuj na serwerze.... no albo lso zamiast standardowego ciastka :)

The battle that you fight cannot be won.

eSee webdesign - projektowanie stron www

cookies: wszystko spoko, dopóki ktoś ciastek nie czyści (o ile ma je włączone),

cookies + sesja zapisana na serwerze: spoko, ale też daje się obejść

flashowe cookie: fajne rozwiązanie - mimo wszystko stosunkowo niewielu ludzi wie gdzie takie "cookie" leżą, niemniej - też da się oszukać

Flashowe cookie czyli cookie wystawiane z poziomu kodu javascript jest zapisywane dokładnie w tym samym katalogu co cookie twarde serwerowe. Poza tym można bez problemu zrobić tak, że jak wyczyści cookie to nie głosuje... Widzę, że jesteś bardzo zaznajomiony z tą tematyką :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności