Skocz do zawartości

Pozycjonowanie google z sesjami

Piotrus_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio zauważyłem, że moja strona dziwnie się 'prezentuje' w google,

podczas wpisywania niektórych słów kluczowych wyświetlają się strony wraz z sesjami...

np. po wpisaniu Nokia 3510 w wyszukiwarce google wyświetla się adres

worldgsm.pl/?id_tel=362&PHPSESSID=ada22c249fdb5a37ad825f030599a58

z kolei, gdy wpiszę Sony Ericsson K300i wyświetla się normalny link

worldgsm.pl/index.php?id_tel=65

czy mógłby ktoś mi to wyjaśnić ? w czym jest problem i jak można temu zapobiec ?

Z gry za pomoc thx

Nie aktywuj sesji dla botów.

if(!bot()){ // gdzie bot zwraca true tylko dla google yahoo... (np eregi lub szybciej preg_match )
session_start();
}

Jak zwykle było...

Najprościej przeszukać zmienną user-agent na obecność ciągów bot[spacja], [spacja]bot wystarczy 2x strpos.

Można też wyłączyć trans-sid w php i to w 100% rozwiąże problem z tym tylko, że użytkownicy z wyłączoną obsługą cookie będą mieli spore problemy z wchodzeniem na stronę (najlepiej popatrzeć na statystyki i wtedy podjąć decyzję).

ini_set('session.use_trans_sid', false); na samym początku skryptu lub w pliku konfiguracyjnym.

Po prostu google nie akceptuje ciastek a php dokleja do linków identyfikator sesji.

https://www.mtdev.com/2002/06/why-you-shoul...-use_trans_sid/

Możliwe jest też połączenie obu metod:

if (bot())

{

ini_set('session.use_trans_sid', false);

}

To jest chyba najlepsze wyjście, bo od razu mamy spokój z wyskakiwaniem błędów 'session not started' a jeśli pominiemy session_start to mogą się pojawić.

if (bot())

{

ini_set('session.use_trans_sid', false);

}

To jest chyba najlepsze wyjście, bo od razu mamy spokój z wyskakiwaniem błędów 'session not started' a jeśli pominiemy session_start to mogą się pojawić.

Zastosowanie powyższej metody jest jak najbardziej wskazane, ale nie zmieni to faktu, że strony z PHPSESSID będą w google jeszcze przez długie miesiące. Indeksowane będą cały czas obie wersje, z sesjami i bez, czyli można załapać duplicate content (choć to mało prawdopodobne).

Inny dość istotny problem, to fakt, że użytkownicy wchodzący na Twoją stronę z googla (na adresy z sesją) też zapewne będą mieli nadaną sesje. Zależy to od tego jakiego cms'a używasz, niektóre sobie z tym radzą.

Jeśli ktoś zdecyduje się zlinkować Twoją stronę z adresem zawierającym PHPSESSID to też nie za dobrze.

Temat niestety przerabiałem na własnej skórze i wiem jakie to potrafi być uciążliwe. Rozwiązanie okazało się nadzwyczaj proste, wystarczyło zrobić przekierowanie 301 na adresy bez PHPSESSID w momencie kiedy odwiedzającym była przeglądarka. Po miesiącu ponad 20 000 stron z sesjami w adresie powróciło do swojej "normalnej" postaci.

--

Serwis sportowy s24.pl. Sportowcy, wywiady, sportowe galerie i aktualności.

• 9 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności