Skocz do zawartości

Serwer dedykowany

gothen

Rekomendowane odpowiedzi

A ja polecam hostgator :D Co prawda wyższy ping ale do www to i tak bez znaczenia, czy ping będzie 80 czy 500. Taki onet się otwiera 5 sekund. Czy to jakaś różnica jak będzie 5sekund i 100mili? :)

Moim zdaniem na HG mają świetną ofertę bo masz:

* pełną administrację

* 10 adresów ip

* najnowszy WHM i Cpanel

* unlimited domain a nie "5 domen a jak chcesz 5 kolejnych to dopłać 20 euro :P"

* wszystko pokonfigurowane jak trzeba

* support 24h

Tzn. zapłacisz raz i masz wszystko w pakiecie. Dodatkowo możesz sprzedawać konta bez problemu bo wszystko załatwia WHM (masz nieograniczoną ilość cpaneli na serwerze a w każdym cpanelu unlimited domain). Jeśli chodzi o support to bardzo dobry ma też hostnine.com, jednak co do serwerów tam się nie orientuję.

Wiadomo, że jak ktoś ma bez panelu albo support od 10 do 15 to będzie miał lepszą ofertę na sprzęt. Zależy co kto lubi / potrzebuje.

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To zależy od strony, jak będziesz miał 20 elementów dynamicznych, marnej jakości HTML i źle skonfigurowany serwer to przy niskim pingu będzie chodziło wolno. Ale to musi być site ekstremalnie źle napisany, tak żeby te 20 elementów ściągało się za każdym odświerzeniem strony. Najlepiej jeszcze na ramkach :) Jak masz dobry kod to przed pokazaniem strony musi się załadować plik z skryptami js i część kodu HTML. 2 el.

Zobacz na takie shared hostingi, np. na superhost. Tam się zdarza, że co chwilę baza ma zwis na 2-3 sekundy... tzn. jest dość niestabilne połączenie do bazy. Raz kwerenda zajmnie .2s zaraz potem 2.2. Jakoś nikomu to różnicy nie robi a ludzie się podniecają 80milisekundami pingu i tylko dlatego gotowi są siedzieć na wolnych serwerach z wolną bazą bo ping najłatwiej sprawdzić (nie twierdzę, że SH jest zły) :rolleyes:

Najlepiej sprawdzić, tzn. wziąć na HG najsłabsze konto shared za 10PLN/miesiąc. Z doświadczenia wiem, że na sharedach w stanach wiele stron chodzi szybciej niż na shared'ach polskich usługodawców :rolleyes: Te 90ms różnicy OVH-HG też raczej niewiele zmienia.

Co ma piernik do wiatraka? Praw fizyki nie przeskoczysz, jak na stronie dajmy na to będziesz miał z 40-50 obrazków. Strony z pingami > 150ms (a HG ma i >200ms) ładują się zauważalnie wolniej. Chcesz to trzymaj strony w USA ale nie wkopuj innych :)

404.tf

nie spierajcie sie tak o te pingi ;) gdzieś kiedyś widzialem dane statystyczne że 82% polskich stron www leży na serwerach... w USA. Nie wiem jak to jest teraz, ale pewnie ciągle około 3/4 stron leży w USA, bo jest po prostu taniej, a cena gra kluczową role wg mnie dla Polaka ze stroną poniżej np. 10 mln odsłon miesięcznie.

apropo: co mi daje fakt że mam 1 albo 5 albo 10 adresów IP na serwerze? tej sprawy troche nie rozumiem, bo przecież DNSy domeny i tak są zaparkowane na cały serwer. hm? :D

Myśl i bogać się

a ja z swojej strony moge polecic Siebie ;)

tzn jak juz bedziecie mieli dedyka to pewnie i admin jakis by sie przydal :)

wystawiam rachhunki

pozdrawiam i zapraszam :)

mail: pawel.tykwinski@gmail.com

gg: 5154380

Kontakt: email/gtalk:pawel@tykwinski.pl, gg:5154380, skype:clpik-

NAJLEPSZY tani hosting W SIECI! Jeszcze lepszy HOSTING SEO

428x60.gif

Co ma piernik do wiatraka?

Ano to ma, że jak masz hosting w pl z pingiem 20ms na marnej maszynie i zamulonej bazie to ci sie strona może wczytywać i 10 sekund. W US masz lepszy sprzęt i ofterę na soft niż w PL/EU. Lepszy sprzęt kompensuje gorszy ping aż nadto. Szybkość to nie tylko ping. Wiem, że jak masz trochę kasy to najlepiej wziąść wypas sprzęt z full opcją softu, adminką i 20ms pingiem w PL, tylko że będzie kilka x drożej. Pokaż mi to co mają na HG za 600zł w PL. Choćby za 1500zł? Praw fizyki nie przeskoczysz :)

Chcesz to trzymaj strony w USA ale nie wkopuj innych

Nie wkopuję, pisałem, że najlepiej sprawdzić.

Co do oddzielnego IP: z tego co mnie pamięć nie myli, jeśli chcesz mieć certyfikat SSL czyli połączenie szyfrowane, żeby np. zrobić szyfrowaną autoryzację do strony to musisz mieć dedykowany adres ip. Możesz na osobnych ip postawić serwer czegoś innego, np. czatu na porcie 80 i to będzie bez problemu przechodzić przez firewalle. Dla normalnych stron raczej to bez znaczenia.

Sam serwis na pewno warto posadzić w Polsce/europie, za to cały download (różnego rodzaju: filmy, foty, etc.) to zdecydowanie trzeba przerzucić za wielką wodę bo koszty transferu posadzą każdy biznes :) Taka fotka.pl hostuje się w Amazonie i jakoś pokemony nie narzekają :D Więc zamiast się wyzywać to przyjmijcie, że wszystko zależy co komu leży... :D

moze sie nie znam, ale chyba jednak fotka.pl leży w Polsce ?

IP Address: 77.79.219.2 [Whois] [Ping] [DNS Lookup]

IP Location Poland - Poland - Interaktywna Sp. Z O.o

a tak apropo tego wątku, zna ktoś jakas polską strone z co najmniej kilkuset mln odsłon miesięcznie, która leży w USA?

Myśl i bogać się

sama strona fotki leży w polsce a zasoby w usa, tak to widze, i to nie zmienia faktu że nadal nie spotkałem jakiegos wielkiego polskiego serwisu leżącego CAŁKOWICIE za oceanem

w skrócie z tego co mówicie są proste wnioski, zarówno w EU jak i USA można wybrać dobry hosting :) ewentualne wady, jak np. pingi, sie równoważą cenowo tanszymi i lepszymi łaczami itp.

dziwne ze taka fotka, o zupelnie podobnych danych do obecnej NK (odslony, uq, branża, foty) nawet mając zasoby w USA działa płynnie i szybko, a taka nasza-klasa wali 70 serwerów w najlepszej serwerowni, ma kozackich informatyków z nagrodami i przez pół roku nie potrafią poradzić sobie z zamulaniem strony......

Myśl i bogać się

Różnica jest taka, że Fotka mogła powoli dostosowywać swoją architekturę i aplikację do rosnących wymagań, a nasza-klasa praktycznie z dnia na dzień musiała przejść na n-razy większy ruch przy ciągle tej samej gównianej aplikacji.

Zobacz na takie shared hostingi, np. na superhost. Tam się zdarza, że co chwilę baza ma zwis na 2-3 sekundy... tzn. jest dość niestabilne połączenie do bazy. Raz kwerenda zajmnie .2s zaraz potem 2.2. Jakoś nikomu to różnicy nie robi a ludzie się podniecają 80milisekundami pingu i tylko dlatego gotowi są siedzieć na wolnych serwerach z wolną bazą bo ping najłatwiej sprawdzić (nie twierdzę, że SH jest zły) ;)

No sorry ale może do porównania bierz jakiś porządny shared a nie takie dno jak superhost. Masz dziesiątki porządnych hostingów w rozsądnych cenach w Polsce z pingami na poziomie 10-30ms.

Co ma piernik do wiatraka?

Ano to ma, że jak masz hosting w pl z pingiem 20ms na marnej maszynie i zamulonej bazie to ci sie strona może wczytywać i 10 sekund. W US masz lepszy sprzęt i ofterę na soft niż w PL/EU. Lepszy sprzęt kompensuje gorszy ping aż nadto. Szybkość to nie tylko ping. Wiem, że jak masz trochę kasy to najlepiej wziąść wypas sprzęt z full opcją softu, adminką i 20ms pingiem w PL, tylko że będzie kilka x drożej. Pokaż mi to co mają na HG za 600zł w PL. Choćby za 1500zł? Praw fizyki nie przeskoczysz ;)

Acha rozumiem, chcesz Mercedesa ale żeby kosztował tyle co Maluch ;)

Ja wolę umieszczać strony w Polsce na niezamulonych serwerach. Sorry ale jakość kosztuje.

A za 1500zł rocznie możesz mieć już w Polsce porządną ofertę, a jak nie w Polsce to w DE.

Europa tak, USA nie - chyba że na jakieś tanie zaplecze czy jakieś poboczne, niepriorytetowe projekty.

Ewentualnie można rozdzielać. Rdzeń, główny serwis i pliki w PL a download i inne objętościowe pliki generujące największy ruch np. na S3 Amazon.

404.tf

Poruszyłeś kolejny "drażliwy" temat ;) cPanel - przez jednych wychwalany przez innych przeklinany ;) Sama licencja cPanela z whm to jakieś 170zł/m ;)

Polecam jak już DA z licencją wieczystą około 300zł. Opłaci się admina za startup i potem "teoretycznie" tylko raz na jakiś czas musiałby zaglądać.

404.tf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności