Skocz do zawartości

Serwer dedykowany

gothen

Rekomendowane odpowiedzi

nie jestem sobie w stanie nawet tego wyobrazić :D (abstrahując od ruchu to zostaje jeszcze ten nadmiarowy kontener serwerów;) ).

ps. serwery fotek NK wyglądają jakby dalej były w netdirekt.de :) co tylko potwierdza to o czym pisałem.

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

nawet jakby koszta serwerowni, polskich łaczy oraz łączy fotek z niemiec miały ich kosztować ponad kilkaset tysięcy PLN miesięcznie :D to z tego co ogólnie szacunkowo można wyliczyć, samo Google Adsense płaci im kolosalną kase co miecha:

zakładając 1 klik za 6 groszy (2-3 centy)

powiedzmy ze 1,5% odsłon klika (patrzac na moje raporty, to malutki odsetek ale wole zaniżać, oni nie mają chyba dużego CTR)

2,8 mld odsłon w styczniu :) (mają Google prawie zawsze i wszędzie, często po 2-3 miejsca na przegladanych podstronach)

0,015 * 2,8mld * 0,06zl = +2,520,000 PLN co miesiąc

ogromna suma i aż w nią nie wierze, ale wyniki i tak zaniżałem. 2,5mln z adsense za styczeń, dla mnie aż nierealne zeby w to uwierzyc :P

dodac do tego ich wlasne formy banerów które sie pojawiają i ewentualnie jakąś agencje.

nawet licząc google 1mln mniej, te 1,5mln + dodatki, z 2mln zysku mają co miecha.... realne?!?!

Myśl i bogać się

Moim zdaniem to z google - nierealne. Wydaje mi się, że do tak dużych wydawców stosowanie naszych norm nie zda egzaminu.

Po pierwsze - reklamy są totalnie niedopasowane, bo i nie mają się za bardzo do czego dopasować - to oznacza mniejszy CTR oraz mniejszą opłacalność dla reklamodawcy. Po drugie mają kupę odsłon na wizytę (wychodzi coś 500 odsłon na człowieka na miesiąc) - to też nie wróży dobrze CTR.

My tu sobie gadu-gadu a oni kasę liczą :D

1% przy serwisie nie robionym "pod" reklamy to wcale nie tak marny wynik. Gdzieś mi się obiło o uszy, że wizyta ma średnio 40 odsłon tam - czyli jeden procent oznaczałby że 40% ludzi klika w reklamy - nie sądzę że jest aż tak dobrze. Dlaczego: reklamy dopasowują się jak mówisz do tego typu słów - szkoła, liceum itp - a przecież praktycznie nikt tam tego nie szuka. Na moich stronach w reklamy klika około 30% ludzi a mam strony tematyczne z (w większości) dobrze dopasowanymi reklamami.

Zrobił nam się offtopic :D

Jak jesteś taki mądry to zapytaj się dlaczego taka fotka hostuje się w USA, niepoważny biznes? A fotosik też? A masa innych serwisów też jest niepoważna? :huh: No i ja jestem niepoważny :rofl:

Jak jesteś taki mądry to się zorientuj w temacie zanim coś walniesz :)

Fotka i Fotosik korzystają z S3 Amazon > https://www.amazon.com/gp/browse.html?node=16427261 a główne serwisy trzymają na porządnych dedykach. Oczywiście pisałem o tym rozwiązaniu (serwer serwisu w pl/de a pliki na S3) kilka postów wcześniej ale chyba nie doczytałeś ;)

404.tf

Przecież o tym cały czas pisze od pierwszego posta:huh: Dyskusja z Tobą jest bezprzedmiotowa bo najpierw coś chlapniesz, a potem odwracasz kota ogonem, a na koniec jeszcze udowadniasz to o czym była dyskusja 2 strony temu. Ja ten temat kończę bo z Tobą to nie pogadam, a z pozostałymi już wcześniej rozmawialiśmy o S3 i dzieleniu usług i wyczerpaliśmy ten temat. Dziwne, że wszyscy zrozumieli temat z rozdzieleniem usług tylko ty nie... EOT (chyba, że czujesz sporą potrzebę dodania czegoś :rofl: )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności