Skocz do zawartości

Smart princing - co zrobić?

lj2m

Rekomendowane odpowiedzi

@wojcieh: https://www.jensense.com/archives/2005/10/o...oorly_conv.html ,

Smart pricing is evaluated each week. So removing ads from sites you suspect are converting poorly could result in seeing an adjustment to a higher smart pricing percent in as little as a week.

@Virusek, ogólnie do wszystkich też: Smart pricing nie ma nic wspólnego z CTR, kiepskim dopasowaniem tematycznym reklamy do treści (galerie, katalogi). Smart pricing jest włączany gdy dane konto AdSense daje kiepskie KONWERSJE dla reklamodawcy! Czyli na przykład ja jako posiadacz sklepu reklamowanego w AdWords ustawiam śledzenie konwersji. Konwersję ustalam np. na złożenie zamówienia. Strony, które swoimi kliknięciami dają mi mało konwersji dostają za karę smart pricing. Może być to zarówno gó*****y katalog stron z reklamami o wszystkim jak i mocna strona tematyczna, jeśli po prostu grupa odwiedzających jest gorsza (daje mniej konwersji) niż średnia.

Jak rozumiem, smart pricing dostają te konta, które dają konwersję o ileśtam gorszą niż średnia. A nie złą. Bo mogę sobie ustawić abstrakcyjnie wysoki próg konwersji, którego nikt nie przekroczy, to nie miałoby sensu...

Jestem w trakcie analizowania możliwości unikania smart pricingu. Spodziewajcie się artykułu na moim blogu w ciągu tygodnia czy dwóch. Gdybym zapomniał, przypominajcie tu albo mailem. ;)

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Chyba nie ma reguły. CTR bezpośrednio nie wpływa na smart pricing. Jeśli masz mały CTR może to oznaczać, że reklamy są kiepsko dopasowane tematycznie do upodobań gości. Jeśli tak, oprócz niskiego CTR ten ruch da Ci niskie konwersje, co może spowodować objęcie smart pricingiem.

Artykuł już się pisze. :)

Ja niedawno za 200 kliknięć miałem jakieś 2,73$. Miałem wtedy jakieś 1200 unikalnych.
Wszytko należy od branży! Czy to tak trudno rozumieć? I bez takich info - nic nie wiadomo!

Np. przy 1200 uu dla strony typu "opisy gg" i 2.73 $ byłbym zadowolony.

Jeśli strona np. o nieruchomości to już nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności