Skocz do zawartości

Mam Pytanie z podziałem STRONY ?

new future

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Pytanie z podziałem STRONY PRZY BUDOWANIU DOWNLODU -

Mianowicie chce stworzyc strone z downlodem programow biurowych ,gier, tapet, layow do www.

Moje pytanie brzmi - jak najlepiej robic taka strone ale patrzac przede wszystkim na DOWNLOAD

przyjmujac NP . ze bede robil ja na jednej stronie czyli domenie z jednym downlodem i do tego beDzie troche tych plikow ,a mi zalezy na tym by bazy byly w miare rozdzielone i strona nie zamulala wiec wpadlem na pomysl, aby rodzielic strone na 5 stron co da mi 5 oddzielnych downlodow ;) i bede mial to z glowy ,lecz nigddy tego nie robilem i pytam grzecznie expertow czy lepiej bedzie jesli :

1. Stworze subdomeny na nowe strony np. www.programybiurowe.mojastrona.pl, www.gry.mojastrona.pl itp.

(programow biurowych ,gier, tapet, layow do www)

2.Stworze katalogi na strony np.

www.mojastrona.pl/programybiurowe/

www.mojastrona.pl/gry/

Dokladnie chodzi mi jaka jest roznica pomiedzy www.mojastrona.pl/programybiurowe/ a www.programybiurowe.mojastrona.pl,

3. Jak sie to ma do pozycjonowania :soczek:

czy wyszukiwarki indexuja subdmeny np. www.programybiurowe.mojastrona.pl duzo szybciej i tak samo

jak sam katalog np. www.mojastrona.pl/programybiurowe/ czy wogole tego nie biora pod uwage tylko domene glowna

i najlepiej bedzie jak bede budowal download w oparciu o domene glowna i dam sobie spokuj z subdomenami / katalogami

i nowymi stronami z downlodem bo moge wszystko miec na domenie glownej ?

4. Jak wedlug was ma to rozwiazanie na tej stronie :

https://www.idg.pl/ftp/pc.html - to sa aplikacje do pceta

https://www.idg.pl/ftp/linux.html - to sa aplikacje do linuxa

https://www.idg.pl/ftp/gry.html - to sa gry

Dodam tylko ze najbardziej zalezy mi na szybkim dzialaniu strony glownej, downlodu, i rozdzieleniu kategorii tak zeby nie klucily sie programy z grami layotami iyp. no i zeby szybko mozna bylo wyszukac plik z duzej ilosci ,ktore bede chcial zbudowac :jezyk1: jak tez na tym, aby wyszukiwarka google indexowala to w miare jak najlepiej .

Czekam na wasze odpowiedzi ,ktore mam nadzieje ze mi pomoga . Pozdrawiam i Dziekuje za fatyge :glaszcze:

Jak umieścisz wszystko na 1 serwerze to nei będzie miało znaczenia czy rozdzielisz na sub domeny ( ktore sa traktowane jako osobne strony ) czy kategorie...

Jak masz zamiar trzymać soft na swoim serwerze to od razu myśl o osobnym serwerze na pliki. I pisz soft tak aby łatwo automatycznie przerzucał pliki miedzy nawet kilkoma serwerami :glaszcze: No ale to tylko wtedy kiedy chcesz rozkręcić stronkę do dużych rozmiarów :soczek:

Witam czyli mam rozumiec ze nowe subdomeny i strony z nowym downlodem

np. www.gry.mojastrona.pl , www.tapety.mojastrona.plumieszczone na tym samym ftpie

będą zachowywac sie tak samo jak bym wszystko wlozyl w jeden downlod

tzn. na stronie glownej www.mojastrona.pl/DOWNLOAD/ ???.

Natomiast co do softu zrozumialem tylko to, abym myslal o ftpie na nowe pliki co wedlug mnie jest adekwatne z kupnem do kazdego downlodu i subdomen/ katalogow osobnego serwera na moj soft.

Nie wiem czy dobrze to rozumuje ,ale tak jak pisze pierwszy raz w zyciu mam z tym doczynienia dodam tylko ,ze stawialbym strony na jakims darmowym CMS-ie i ze struktury sciezki kazdego pliku downlodu wyladuje w plikach glownych calego cmesa .

przyklad : www.mojastrona.pl/download/gra_numer_2.zip

a co jesli uzytkownik bedzie chcial dodac plik z panelu od strony www ? jesli wedlug Ciebie najlepiej myslec o osobnym serwerze

bo z tego rozumuje ,ze nie dobrze jest ,aby pliki znajdowaly sie w katalogu downlod postawionej strony/subdomeny/ katalogu itp.

tylko mialy miejsce np. na oddzielnym serwerze np. w TEXASIE :D ...

a jeszcze prosba moglbys mi jasniej ten wpisz wytlumaczyc :

" soft tak aby łatwo automatycznie przerzucał pliki miedzy nawet kilkoma serwerami "

Milego dnia i dzieki za odpowiedz...

" soft tak aby łatwo automatycznie przerzucał pliki miedzy nawet kilkoma serwerami "
Nie podajesz bezpośrednich ścieżek do plików, ale

- albo zmienione przez mod_rewrite a wyglądające jak docelowe pobierz/graficzne/program.234.zip;

- albo standardowe z parametrami so pliku php np: pobierz.php?jaki=234

w plik php robi całą robotę związaną z udostępnieniem danego zasobu czyli

- możesz ręcznie sterować skąd ma zostać pobrany plik;

- możesz automatycznie sprawdzać czy dany plik jest dostępny pod wywoływanym adresem nie koniecznie lokalnym i jeśli serwer nie odpowiada sprawdzasz na alternatywnych serwerach, aż jakiś będzie odpowiadał i user pobiera wtedy plik z tej lokalizacji. W praktyce możesz to zrealizować korzystając z socketow wysyłając do serwera żądanie HEAD. Dzięki temu download będzie na zasadzie mirrorów :)

Nawet dawnoooo temu zamieściłem w tym dziale w odpowiedzi prosty kod implementujący opisaną funkcjonalność...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Hej widze ze dobry jestes w te klocki :) i to co opisales kumam w 60% ,ale jak bym mial cos wtym kierunku robic

to sam tego nie pociagne dlatego pytam czy byla by mozliwosc skontakotwania sie z toba gg,skype,telefon i przedyskutowanie mojego problemu dodam ze bardzo mi zalezy na tym ,aby ten DOWNLOD byl jak najlepiej rozwiazany co do pobierania

,wysylania , rozmieszczenia itp.

Jesli nie masz nic przeciwko i znajdziesz troche czasu na pomoc w moim problemie (bezplatnie czy platnie ) to bede wdzieczny.

Pozdrawiam...

Jesli nie masz nic przeciwko i znajdziesz troche czasu na pomoc w moim problemie (bezplatnie czy platnie ) to bede wdzieczny.
Czy znajdę czas to zależy od przeznaczonego budżetu dla programisty, bo niestety altruistyczną pomoc w cudzych projektach na ten tydzień wyczerpałem :) Poza tym do tego typu zapytań stworzono PM :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Rozumie ,ale tak jak pisze beda to na poczatku pytania w sprawie budowy takiego downlodu aby pracowal jak najlepiej od strony

wdroznienia bo sam download juz posiadam ...

Albo napisze emaila do Ciebie mam nadzieje ze odpiszesz :) bo jak narazie nikt wiecej nie odpowiedzial na moj problem w takim stopniu wiedzy jak ty... narka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności