Skocz do zawartości

Katalogi z przekierowaniem 302

tomek.l

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zauważyłem takich objawów. W wynikach wyszukiwania trafiających w mój katalog były widoczne moje własne strony na poziomie podkategorii, kategorii i kategorii głównej. Mimo zaindeksowania wbrew deklaracji robots.txt "podstorn" przekierowania (zawierały one jedynie komendę redirect). Żaden z wyników wyszukiwania nie trafiał na link wychodzący.

BTW: większość znanych mi skryptów katalogów linków, dostępnych np. w hotscripts.com używa przekierowania zwracającego kod 302. Także ja pisząc swój katalog wzorowałem się na rozwiązaniu, które przyjęło taki właśnie schemat zliczania wyjść. Jest ono powszechne. Rozumiem, że w pewnym momencie przekierowanie 302 było nieodpowiednio interpretowane przez GoogleBota. Ale nie wydaje mi się, żeby przy tak dużej popularności tej techniki Google nie zdecydowało się na poprawki w swoich mechanizmach.

Też wydaje mi się, że google sobie z tym poradziły:

po pierwsze: W zasadzie nie dostrzegam wyników wyszukiwania w linkach wychodzących.

po drugie widzałem: przejście googlebota przez taki link i zindeksowanie świeżej strony do której prowadził ... z tym, ze nie ma pewności, że indeksacja była w 100% zasługą takiego linku, ale też nie przeszkodziła ...

Swoją drogą to przekierowanie 302 w tak wielu katalogach wynika z tego, że przykłady w sieci pokazują właśnie taki rodzaj przekierowania :-(

header("Location: https://adres_strony"); 

po drugie widzałem: przejście googlebota przez taki link i zindeksowanie świeżej strony do której prowadził ...

... pytanie tylko jako czyja strone to zindeksowal?

Nawet mi do głowy nie przyszło aby podejrzewać o 302 takie katalogi

problem jest chyba z G a nie z katalogami

Czy można zapisywać się do katalogów, jeżeli w spisie stron są do nich linki bezpośrednie, ale już przy użyciu opcji szukaj pokazują się linki do tych samych stron z przekierowaniem. - mogę bez ryzyka zapisać się do tych katalogów czy nie?

i jeszcze takie pytanie: co oznacza, że katalog jest SEO friendly? - 3 kolumna od prawej na tej stronie: https://www.katalogi-stron.memory.pl/

Szczerze mówiac na pierwsze pytanie ci nie odpowiem bo nie jestem pewien. A co do drugiego. Dla mnie katalog SEO friendly to jest taki katalog który stosuje linki bez przekierowań, łatwe do zaindeksowania przez roboty oraz którego podstrony ( kategorie ) są tak zalinkowane że robot też bez problemu i często je indeksuje

katalog .nowatorski.pl [sic!], także redirect 302.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

• 4 tygodnie później...
Jednym z podanych katalogów jest mój www.katalogstron.bramkasms.boo.pl proponuje przed pisaniem sprawdzić czy faktycznie jet 302 sprawdzałem wcześniej i teraz jest 200.  

Prosiłbym autora postu o sprostowanie.

Jest 302. Sprawdź plik jump.php. A lekarstwo masz na forum. Poszukaj,

nie pytaj po raz 100.

Szy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności