Skocz do zawartości

Jak umieścić rysunek w prawym dolnym rogu

vladimir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chodzi mi o umieszczenie jakiegoś obiektu - np. rysunku - w dolnym rogu strony, z tym że ma to być dokładnie koniec strony - styl css "position:absolute; bottom:2px; right:2px;" powoduje że taki obiekt jest ustawiony 2px od prawego dolnego rogu okna przeglądarki - wynik zależy od rozdzielczości i szerokości okienka.

Dodam że nie zależy mi na "zawsze widocznym obiekcie w prawym dolnym rogu", który jest widoczny mimo przewijania strony.

Jeśli mam rozdzielczość 1024x768 a strona wysokość 2000px to przy pełnym ekranie rysunek który powinien być w prawym dolnym rogu pojawi mi się mniej więcej w połowie strony ;)

Właściwie to możnaby całość właściwej strony wsadzić w DIVa (clear:both), a pod nim dać drugiego DIVa (float:right), ale może zna ktoś lepsze rozwiązanie?

Pozdrawiam

<html>
<head>
<style>
#content{
border:solid 1px #cccccc;
}
#bottom_R{
float:right;
background:red;
width:20px;
height:20px;
margin-top:-20px;
}
</style>
</head>
<body>
<div id="content">
	<br /><br /><br /><br /><br /><br />
</div>
<div id="bottom_R"></div>
</body>
</html>

Ale zasłoni to co będzie pod spodem

.

Metoda yavaho całkiem niezła, działa dobrze na rozdzielczościach >= rozmiar kontenera, nie do końca tak jakbym chciał przy pomniejszonym okienku, ale generalnie jest ok :P

Jako tła użyć nie mogłem więc metody 1 nie sprawdzałem (ew. mógłbym pozagnieżdżać kontenery, ale nie chce mi się w takie triki bawić dzisiaj), ale będę ją miał w pamięci :) Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności