Skocz do zawartości

Porady dla początkujących...

agaple

Rekomendowane odpowiedzi

w zawodzie grafika. Ucieszą mnie wszystkie informacje: od czego zaczynaliście, na jakich programach pracujecie najczęściej (bardziej od DTP jestem zainteresowana stroną kreatywną projektowania), czy warto inwestować czas w jakąś szkołę/szkolenia czy może lepiej zaczepić się gdzieś na bezpłatny (lub chętniej płatny :D ) staż? Czy ktoś z Was korzystał z tego sposobu? Wydaje mi się, że taka praktyka jest niezbędna. No i jak uzyskać pierwsze płatne zlecenie, po którym posypie się cała lawina? Będę wdzięczna za wszystkie rady...

weś kartke i ołówek i narysuj z pamięci kubek lub filiznake jeśli ci wyjdze to znak ze mozesz byc grafikiem :D A jeśli juz nim zostaniesz to raczej nie myśl o wspaniałych pieniązkach za projekty. Ogólnie ceny są niskie przykład cenn masz na monsterteplates zachdnich lub webhandel. Jeżeli to cie nie przerazi i nadal chcesz byc grafikiem to witam w klubie ;)

Marketing internetowy dla firm

jak zdobyć zlecenie? szczerze - to nie wiem, same jakoś sie pojawiają :D (mowie o zleceniach spoza firmy w jakiej pracuje) czasem trzeba wygrać konkurs na obsługe firmy, innym razem klient przychodzi zdecydowany własnie na Ciebie... mysle, ze warto miec w sieci jakies portfolio (tak sądzę choć sam nie mam ;) ) - nie namolną ofertę lub pseudo wizytówkę firmy ale po prostu zbiór swoich prac komercyjnych.

materiały do pracy: kredki, ołówki, farby, aerograf, skaner, aparat cyfrowy, tablet, o sofcie nie bede pisal - wiadomo, czego sie używa.

istotna, przynajmniej przy moich projektach jest znajomosc prepress, umiejetnosc liczbowego czytania koloru, praca z postscriptem (czasem np drukuje prace w kilkunastu kolorach typu paczki fajek i trzeba kontrolować mnóstwo spraw jednocześnie).

z kolei w pracach do sieci jest wielki wybór środków, kiedyś bardzo bawił mnie flash, teraz wole html + css, trzeba znaleść swój świat.

co do kreacji - jeśli potrafisz odwzorować na papierze, ekranie to co masz w głowie to jesteś na dobrej drodze... cała reszta to tylko szukanie inspiracji.

szkolenia, kursy...? nie wiem, nie znam. staż? mam złe przeczucia..

czasem trzeba wygrać konkurs na obsługe firmy

warto też wygrać dowolny inny konkurs zwiazany ze zdolnościami plastycznymi :D

10.000 zł za pomysł

SPA ART 2005 to kolejna już edycja ogólnopolskiego konkursu skierowanego przede wszystkim do studentów, absolwentów uczelni plastycznych, wzorniczych i architektury, młodych projektantów i architektów, a także kreatywnych ludzi spoza branży.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• 1 miesiąc temu...

mam pare pytanek. widzac ze to temat dla poczatkujacych od razu wykorzystuje sytuacje :) chcialabym sie zapytac o przyszlosc grafiki komputerowej, w jakim kierunku najlepiej isc. jestem teraz na PW na elektrotechnice ale czuje ze to mi nie wystarczy zeby miec dobra robote.. zreszta zawsze bardzo interesowalam sie malarstwem, szkicami, komputerami, fotografia i w malym stopniu (w sensie umiejetnosci) - grafika komputerowa, wiec mysle ze praca o takim kierunku sprawialaby mi przyjemnosc... zeby nie marnowac czasu planuje sobie kupic jakas ksiazke o danym programie graficznym i opanowac go jak najlepiej. mysle ze najlepiej czulabym sie w robieniu roznego typu reklam, projektowaniu czesci graficznej stron internetowych, moze jakies elementy do gazet.. no nie wiem.. cos tego typu (DTP chyba to sie zwie :) co sie do tego najlepiej nadaje (program)? od czego zaczac? z gory dzieki za wszystkie rady

Co do kursów - wszystko zależy od sposobu, jakim najszybciej przyswajasz wiedzę i od... zasobności portfela :D.

Byłem kiedyś na darmowym, 5-dniowym kursie grafiki 3D i w tym czasie nauczyłem się tyle, ile z książek bym przyswajał przez miesiąc. Dla MNIE o wiele lepiej nauka wypada, gdy ktoś pokazuje na żywo jak wszystko robić.

Z profesjonalnymi kursami, za które płacisz jest zazwyczaj tak, że im droższy, tym lepszy, ale oczywiście są wyjątki. Wiadomo, że specjaliści, z dobrym sprzętem i umiejętnościami będą chcieli więcej ;).

Ogólnie - IMO żeby wiedzieć jak się uczyć, trzeba spróbować wszystkiego - tutoriale w internecie, magazynach, książki, kursy. Jeśli chodzi o kursy, to warto się zainteresować uczelniami wyższymi, które czasami darmowo, czasami za bardzo małą kwotę organizują różne kursy np. w wakacje czy ferie.

DTP chyba to sie zwie  co sie do tego najlepiej nadaje (program)?

DTP - skład książek, gazet, folderów. Przygotowywanie postscriptów - czyli plików przeznaczonych do naświetlarnii czy drukarnii cyfrowej.

- QuarkXpress

- Adobe InDesign

Grafika komputerowa, cyfrowa obróbka i retusz obrazu

- Adobe Photoshop

Grafika komputerowa - pod kątem malarstwa

- CorelPainter

Grafika wektorowa - wykreślanie znaczków itp.

- Adobe Illustrator

- Corel Draw

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Witam

Zacznę od tego, że nie określiłbym się w życiu mianem grafika :) Jednak Photoshop czy Gimp raczej nie mają przedemną tajemnic. Jeżeli chodzi o grafikę do stron www, w zupełności wystarczyło mi to, czego nauczyłem się samodzielnie. Korzystałem przede wszystkim z różnych tutoriali, instrukcji "za rączkę" itp. Dzieki nim poznaje się podstawowe techniki, stosowane przy pracy z programami graficznymi, nabywa się biegłości w ich obsłudze. Następnie samemu wymyśla się ich różne kombinacje, aby przelać swoje pomysły na kompa

Wydaje mi się, że inwestycja w jakikolwiek kurs grafiki musi być bardzo dobrze przemyślana. Kiedy chodziłem do technikum miałem praktyki w takim centrum kształcenia. Facet, który prowadził zajęcia z grafiki był słabiutki w tym co robił, a na dodatek słabo przekazywał wiedzę. Dobrze, że miałem z nim zajęcia o Sieciach, bo na grafice pewnie śmiałbym mu się prosto w oczy...

Nie mówię, że wszystkie kursy są złe. Jednak moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem , dającym sporą wiedze graficzną, są studia na tym kierunku. Mam kilku znajomych na grafice komputerowej i robią naprawdę ciekawe rzeczy. Drugim, ważnym według mnie czynnikiem jest ciekawość, chęć poszerzania umiejętności. Jeżeli się czegoś nauczy na kursie, uczelni, czy z tutoriala lub książki należy to nieustannie wykorzystywać, utrwalać , doskonalić. Inaczej kasa i nauka pójdą w las.. ;)

Dała matka rozum? To kombinuj.

• 2 tygodnie później...

a ja z pełną odpowiedzialnością powiedziałby tak:

GRAFIK - to słowo duże

Trzeba mieć do tego serce i być dobry w tym co się robi

Trzeba mieć kontakty, inaczej nic się nie będzie robiło

Jak się będzie miało kontakty i będzie się dobrym - cały czas będzie zajęcie.

W zdecydowanej większości przeważają u nas operatorzy komputerów, którym wydaje się, że im więcej wykorzystają efektów, im więcej urozmaiceń tym lepiej.

A to nie prawda

W jedym przypadku jest potrzebny "polot" pewne wzniesienie się na wyżyny, ale w zdecydowanej większości przypadków jest to przesyt formy nad treścią.

Oglądałem ostatnio przykłady logotypów wykonanych przez jednego z operatorów komputera (robił je dla jakiejś firmy na zlecenie) - dziesiątki sztuk, wymyślone, gra kolorów, efekty, litery wypełniane teksturami, itd.

I co ? Skarżył się, że tyle włożył pracy, a zleceniodawca ciągle chce coś innego. Pomyślałem - oto przykład jak człowiek nie myśli i nie przewiduje jak taki logotyp jest wykorzystywany (szczególnie jeśli chodzi o poligrafię). Poprosił naszego znajomego - plastyka z wykształcenia - o wykonanie projektu. Ten wykonał tylko 3 wersje - proste, przejrzyste, w 2 kolorach Pantone, bez efektów, bez udziwnień - i klient zaakceptował.

Przyjrzyjcie się zresztą logotypom większości firm - one biją swoją prostotą, są od początku do końca wykonane "z głową"

Jeśli ktokolwiek chce zostać grafikiem, przede wszystkim powinien najpierw poznać warsztat od podszewki - znać podstawy przygotowalni, druku, wiedzieć z jakimi kolorami drukarnie mają problem, jak wydrukować czarny, żeby był czarny, czego unikać, a co można stosować bez ograniczeń; dopiero później powinien tworzyć - z podstawową zasadą: piękne ma być to co będzie później drukowane, a nie to co widać na ekranie!. Jeśli zrozumie tą prostą, ale jakże ważną zależność - to może zostanie grafikiem.

Trochę się rozpisałem, ale wydaje mi się, że temat jest tego wart

Są rzemieślnicy i artyści. Są ludzie którzy malują 15 obrazków dziennie za 10 zł i tacy co malują 1 rocznie i sprzedają za milion. Tak samo są osoby które robią x logotypów za małą sumę i są firmy (zachodnie) u których za logotyp trzeba wyskoczyć z sumą w setkach tysięcy. Więc nie ma co przesadzać.

I pewnie są na tym forum osoby które za pozycjonowanie dostają naście złotych i tacy którzy dostają kilkatysiączków ? ;-)

Jeśli projekt graficzny jest schludny - to w porządku (chyba że firma jest "z góry" i potrafi dać trochę tysiaczków za dobry projekt to można dłubać).

Jeśli nie zrobisz więcej niż 2 projektów dla jednego klienta - i to tylko wtedy gdy już mu wyraźnie nie pasuje pierwszy - to też ok.

I jeśli mas tak stosunek (liczba zrobionych)/(liczba odrzuconych zupełnie) tak 10/1 - to już bomba

Także ja patrzę na grafika jak na kowala nie jak na rzeźbiarza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności