Skocz do zawartości

Walka z platnymi linkami w praktyce.

Pawka

Rekomendowane odpowiedzi

Wg. mnie to kolejny pokaz siły. Google chce pokazać, kto tu rządzi - nic więcej.

Z tego co sie orientowałem, to te katalogi były jakieś znane i "mocne".

Naszym katalogom nic nie grozi - są za słabe.

Co ciekawe, dmoza taka kara nie spotkała ;>

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

• 1 miesiąc temu...

Mało koledzy się orientujecie.

Żaden z podawanych katalogów nie został zbanowany.

Niemniej wiele dotknęła kara (moim zdaniem manualna) filtra na tzw. brand name.

Tzn. domena nie jest na 1-ym miejscu pod swoją własną nazwą (bez tyldy).

Jest natomiast mniej więcej 40-80 pozycji do tyłu.

To jeszcze żadna kara... Niestety idzie za tym systematyczne wyindeksowanie z Google na większość fraz.

Podawana lista jest kompletnie niewiarygona.

Niemniej ukarane jest ok. 80 - 120 katalogów. Zdecydowanie tych silnych (taka nauczka dla maluczkich i zaczynających).

W sumie zaczęło się to na początku sierpnia, a we wrześniu przyszły 2 mocne fale. Teraz póki co jest spokój (to pokazuje, że raczej odpada zmieniony algorytm)

Zdecydowanie nie ma to raczej związku ze sprzedawaniem linków a raczej z kupowaniem.

Większość tych katalogów ostro kupowało - u niektórych po kilka K USD miesięcznie szło.

Część katalogów ukarano za sprzedawanie linków do tych najsilniejszych katalogów, lub za wzajemne linkowanie.

Nie miały na to wpływu same linki w kategoriach.

Na zakończenie - także mój katalog, zaliczany do 1-szej 15-ki - nie uniknął kary :)

Na pocieszenie zostało mi kilka innych, nie tak mocno promowanych, bez wzajemnych i sitewide linków.

Trzymają się mocno w indeksie.

Niemniej cały biznes dostał mocno po du**e i odstraszył klientelę.

Czas wszystko troszkę przebranżowić - potraktować nieco inaczej.

Katalogi w starej postaci nie mają już takiego znaczenia dla ich właścicieli, choć wciąż mogą stanowić źródło przyzwoitych i liczonych backlinków (najlepiej z tych nie karanych katalogów).

Rzecz oczywiście dotyczy jeno G.

To by było na tyle.

Jeśli ktoś ma ochotę skorzystać z mojej wiedzy - PM

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności