Skocz do zawartości

AdSense na forach - czy to ma sens?

bunitas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no to podrazmy jeszcze troszke temat :)

gdzie na forum macie najwieksza skutecznosc kliknania ??

zastanawiam sie nad bocznym panelem - takim, jak jest tutaj - tylko nie wiem czy ma to sens ??

w chwili obecnej mam reklame w stopce - chyba ja wywale bo skutecznosc rowna 0

najwiecej klikow maja linki w naglowku - prawie 1 %

i poprzeplatane linki pod postami w granicach 0,5 - 0,6

www.lagata.pl

ja się dziś zdziwiłam, mam na dziś 19 klików i zarobiłam na tym 39 centów... czyż to nie chore?

i jeszcze pytanie, od czego zalezy eCPM strony ? bo to chyba przez to mam zarobki tak niskie?

dobrze kojarzę, że od tematyki reklamy która się wyświetla?

a odpowiadając na pytanie lukasa u mnie największą skuteczność mają linki zaraz pod menu forum...

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Prawe panel ma niski CRT i mało się na nim zarabia ;]

eCPM - mówi tobie ile zarabiasz na 1000 wyświetleniach ich banera ;] - liczy liczbę kliknięć która następuje w 1000 tysiącu wyświetleń mnoży stawkę i podaje wynik ;] Oczywiście jest to średnia wszystkich klików danym okresie :D

A może lepiej byłoby przed zadawaniem pytań zajrzeć choćby do helpu?

https://www.google.com/adsense/support/bin/...mp;answer=43868

A może lepiej byłoby przed zadawaniem pytań zajrzeć choćby do helpu?

https://www.google.com/adsense/support/bin/...mp;answer=43868

czytalem - ale po pierwsze ten tekst niewiele wnosi, po drugie jest czysto teoretyczny

chcialem sie dowiedziec jak to sie przeklada na nasze realia, moze w tym temacie wspolnymi silami jakos wypracujemy optymalny model rozmieszczenia reklam na forum, juz wiemy, ze linki w menu gornym przynosza u 2 osob najlepsze wyniki (u mnie i bunitas) - jeszcze pare osob sie wypowie i kazdy na tym skorzysta

wiec lis prosze zostaw tego helpa w spokoju :zeby:

Wszelkie dobre rady odnośnie umiejscowienia i dopasowania reklam należy traktować z dystansem. Wdrażać, ale obserwując, czy czasem wskaźniki się nie pogarszają.

Jeśli bardzo Ci zależy na stworzeniu jakiegoś uniwersalnego sposobu umieszczania reklam, oto moje doświadczenia.

Mam na swoim forum 3 jednostki reklamowe. Wieżowiec 160x600 po lewej stronie wątku, na górze (CTR A%, eCPM B$), jednostkę 336x280 po 1. poście w wątku (CTR 0,64 A%, eCPM 0,91 B$) i po 6. wątku (CTR 0,32 A%, eCPM 0,28 B$).

i o to chodzilo - wiem, ze wszystko trzeba przetestowac na konkretnym forum - ale pewne zaleznosci zawsze beda sie powtarzaly - pobawie sie jeszcze z tym panelem bocznym - jak przetestuje to napisze jak to sie ma

obecnie u mnie linki pod menu CTR A% - reszta daleko w tyle linki po 1 poscie jakies 50% A banner w stopce 30% A

u Ciebie jednak najwiecej klikow ma boczny panel (nie wiem czy bawiles sie linkami w menu na gorze)

Na moim forum Adsense również szło średnio, w końcu zresztą i tak po paru miesiącach cofnęli mi akceptację :-)

Z racji tematyki?

Tak - wycofali akceptację dla tematyki "zarabiania w internecie", niemniej do tamtego czasu byłem zadowolony ze współpracy ;-)

Jeśli interesujesz się Premiership, nie możesz odpuścić Chelsea Londyn to polski serwis o Chelsea. Fan sportu chętnie usłyszy coś o Formule 1 gdzie jeździ nasz Robert Kubica . Dodatkowo warto pobawić się tematyką Praca w internecie - to akurat największy z serwisów o zarabianiu. Zerknij i podlicz nasze dowody wypłat - nadal sądzisz że nie warto ? :-)

Tak - wycofali akceptację dla tematyki "zarabiania w internecie", niemniej do tamtego czasu byłem zadowolony ze współpracy ;-)

A precyzyjniej, dla tematyki "GPTR" i innych takich. :)

Dziś usunąłem jedna witrynę, przez która jak sądziłem miałem słabe kliki. Po za tym była koinkurencyjna ale to mniej mnie obchodziło. W związku z tym że tematycznie była podobna do mojej to teraz klikalność spadła 5-cio krotnie i więcej. Stawki za klika po mimo tego że tych kilknięć jest nawet 10 razy mniej są dużo większe i powiedzmy że na razie wychodzi na to samo. Wolę jednak mieć mniej klików po 5 i więcej centów niż dużo klików po 0 czy 0,01. Czy jeśli przez tą stronę miałem smart princing(była ona bardzo często klikalna) to jak dodałem jądo reklam konkurencyjnych i jużnie pokazuje sięna mojej stronie to smart princing zejdzie z mojego konta?

Czy jeśli przez tą stronę miałem smart princing(była ona bardzo często klikalna) to jak dodałem jądo reklam konkurencyjnych i jużnie pokazuje sięna mojej stronie to smart princing zejdzie z mojego konta?

Napisałeś to tak enigmatycznie, że z początku sądziłem, że emitowałeś reklamy na tej witrynie a potem zdjąłeś z niej kod boksów. Teraz wychodzi na to, że tu chodziło Ci o jedną reklamę (reklamę jednej witryny), która wyświetlała się na Twoich stronach. Zdjąłeś ją przy pomocy filtra reklam konkurencyjnych. Popraw mnie, jeśli źle Cię zrozumiałem, bo w takim wypadku moja wypowiedź nie będzie miała sensu.

Jeśli zaś chodzi o Twoje ostatnie pytanie: jeżeli to właśnie ta strona (i żadna inna) była przyczyną objęcia Twojego konta smart pricingiem, wtedy możesz spodziewać się wyłączenia tego mechanizmu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności