Skocz do zawartości

Słowa kluczowe a kodowanie znaków

smarcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż chodzi mi o taką rzecz: czy bot skanujący stronę rozpoznaje jej kodowanie?

Problem pojawił się w trakcie współpracy mojej strony z programem GSiteCrawler -> otóż okazało się jak przeskanowałem ją, że słowa kluczowe zawierające polskie ogonki zawierają jakieś dziwne krzaczki. Strona ma kodowanie <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">.

Wiem, że ten program dobrze widzi stronę mojego kolegi kodowana za pomocą utf-8. Jak zastosowałem to kodowanie problem nie zniknął dalej słowa kluczowe wyświetlają się błędnie.

W źródle strony kodowanie jest OK. Są wszystkie znaki jak należy.

Czy bot skanujący stronę zapisze słowa kluczowe z poprawnym brzmieniem tzn.: jak internauta wpisze w wyszukiwarce słowo z polskim znakiem -> to czy strona zostanie wyświetlona w wyniku??

Dziękuję za podpowiedź.

Rozumiem przez tą odpowiedź "cicik":

Czy bot skanujący stronę zapisze słowa kluczowe z poprawnym brzmieniem tzn.: jak internauta wpisze w wyszukiwarce słowo z polskim znakiem -> to czy strona zostanie wyświetlona w wyniku?? TAK

że nie ma znaczenia jak polski znak jest zakodowany i tak wynik będzie poprawny?

OK. Teraz bardziej to jest jasne. Czy w takim razie definiowanie za pomocą:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

jest poprawne? Zamieszczam obrazek przedstawiający mój problem z opisywanego programu. Strona ma kodowanie jak podaję w meta! Zaznaczony fragment to słowa kluczowe - przykładowe

obraz.jpg

A tu źródło strony i nagłówek

<html>

<head>

<title>TEST 16.09.2007</title>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

<meta name="keywords" content="słowo1, słowo2, słowo3, słowo4, słowo5, słowo6, słowo7, słowo8"

Program błęnie obsługuje kodowanie iso.

Jak chcesz zmienić na UTF-8 pamiętaj, że nie wystarczy tylko zmiana kodowania w meta i nagłówku apache. Dokument też musi być przekonwertowany do tego formatu.

To już bardzie zbliża mnie do rozwikłania problemu. Z tym, że nie mogę pojąc dlaczego mam błędne kodowanie iso skoro do pisania strony wykorzystuję także klawiaturę iso. A słowa kluczowe określane są za pomocą formularza który zapisuje je do bazy danych MySQL - skąd ponownie są odczytywane.

Muszę to sprawdzić w takim razie pod UTFem.

Jeżeli ktoś może jeszcze coś podpowiedzieć - proszę o posty. Dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności