Skocz do zawartości

Zagadnienie geolokalizacji i portali wielojęzycznych.

jez

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 10 miesięcy temu...

A i jeszcze - używam UTF-8, nie używam META content-language a serwer stoi w Polsce więc śmiem twierdzić że to jednak nie pochodzenie linków a przewaga użytego na stronie tekstu (+ języka anchorów w linkach) w danym języku powoduje zaliczenie konkretnej strony / podstrony do konkretnych wyników wyszukiwania.

Chyba jednak sie nie zgodze..wlasnie dzis obaczilem ze ja mam taki problem otoz...od kilkunastu dni pozycjonuje angielsko jezyczna stronke.link w stopce. Niesty z niewiedzy o geolokalizacji skupilem sie raczej na polskich katalogach ale oczywisice z agnielskimi anchorami :D

Mimo wszystko na fraze Turbo tax

szukajac w wynykach globalnych wogole mnie nie widac :( nawet sa katalogi w ktorych mam wpisy ale mojej stronki nie ma

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=turbo+...aj+w+Google&lr= sprawdziolem na pierwszych 25 podstronach

natomiast na dowolna fraze zwiazana z turbo tax ... w wynikach polskich efekt jest taki ;)

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=turbo+...ukaj&lr=lang_pl

Tylk oteraz mam pytanko inne. Co zrobic by G zmienilo zdanie na temat mojej stronki ;) chcialbym by zaczela sie pojawiac w wynikach globalnych :spam:

na poczatku myslalem ze mam filtr ale sadzac po wynikach z .pl ta teoria nie sprawdza sie chyba ze sa tez filtry na geolokalizacje..moze ma ktos takie info ??

Pozdrawiam

Zacznij dodawać do katalogów Angielsko języcznych !!

Spis znajdzeisz w szukarce formułując odpowiednie zapytanie, poszukaj tez w google.

od kilkunastu dni pozycjonuje angielsko jezyczna stronke

Poza tym nie spodzeiwaj sie jakis rewelacyjnych efektów po kilkunastu dniach pozycjonowania :)

Wyjątkowe szkolenia o marketingu internetowym!

Współorganizowane przez

SprawnyMarketing.pl

Z mojego doświadczenia wynika kilka rzeczy, które nie zawsze łączą się ze soba.

język strony - wynika z treści - przy czym strona pisana w np.: UTF-8 może być podpięta do kilku języków - dowodem na to jest suma site-ów w językach większa od site całości.

język wyszukiwania - jeżeli do strony nie prowadzą linki odpowiada zindentyfikowanemu językowi z treści. Jeżeli jednak pojawią się linki sytuacja ulega zmianie . Przyczym nie jest jednoznacznie powiedziane, że decyduje o tym język strony z linkiem. IMHO: brany jest pod uwagę również treść linka (język anchora).*

Wobec tego współobecnośc poddomen językowych na jednym serwisie nie powinna stanowić problemu. Gdyby był to mój portal i każda poddomena była by dobrze zlinkowana z zagranicznych ośmieliłbym się powiązać je ze sobą za pomoca linku typu >englisch< >Deuteche< itp.

Nie da się natomiast przwidzieć jaka moc jest potrzebna żeby te linki nie popsuły nam wyników wyszukiwania tylko intuicja.

*) rozwijam teorię języka anchora

od kilkunastu dni pozycjonuje angielsko jezyczna stronke

jak słusznie zauważył CezAre kilkanaście dni to mało, w tym czasie mogą dziać się różne cuda w Google, strona wpada wysoko, wpada na właściwe jej miejsce, albo w ogóle jej nie ma :)

język strony - wynika z treści

dokładnie tak powinno być i google z detekcją języka sobie bardzo dobrze radzi, zresztą inaczej nie mogłaby istnieć wielojęzyczna reklama kontekstowa AdSense

rozwijam teorię języka anchora

jako że anchor text w wyszukiwaniu traktowany jest niejako część contentu strony do której link się odnosi teoretycznie nie powinno mieć znaczenia na jakiej językowej stronie się znajduje, a tylko mieć znaczenie w jakim on sam jest języku. Hehe ale zagmatwane zdanie :)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

anchor... nie powinno mieć znaczenia na jakiej językowej stronie się znajduje, a tylko mieć znaczenie w jakim on sam jest języku.

Chyba nie bardzo, raczej język anchora jest ściśle związany z językiem przyznanym stronie przez gugla.

Np. "katalog" - w jakim języku jest?

a "spam" - ? albo "auto", "kino" a najlepsze to "laska" :)

A oprócz języka, to jeszcze geografia nam się kłania, wyniki kanadyjskie będą inne niż francuskie lub australijskie czy też brytyjskie.

Zdrówko!

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

• 6 miesięcy temu...

Minęło kolejne pół roku i na pewno macie jakieś wnioski. Ostatnio bardziej zainteresowałem się tematem Geolokalizacji (wcześniej jakoś ten temat omijałem :tancze: ). Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe linki gdzie można o tym poczytać do byłbym wdzięczny za podesłanie. Pozdrawiam.

Seba.

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

Minęło kolejne pół roku i na pewno macie jakieś wnioski.

Przeczytałem ten wątek ponownie i mam wrażenie, że część spraw dotyczących geolokalizacji, oprócz lokalnych wyszukiwarek (krajowych) uległa zmianie tzn. geolokalizacja nie jest tak istotna.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Po 1.5 roku dowiedzieliśmy się już eksperymentalnie, jaką konstrukcją jest AnchorPR i GeoPR i jak wygląda ich schemat.

Pół roku temu (przed Big Daddy) Piotrek boleśnie odczuł konstrukcję swojego webwwe.com, kiedy doszliśmy do wniosku że subdomeny i domeny dzielą globalną sieć w dużo większym stopniu niż adresy, parametry i (sic!) IP.

I w sumie to tyle. Już wiemy jak konstruować strony wielojęzyczne, wiemy o UTF-8, wiemy o standardach.

Więc już nie odnawiajmy mojego topicu regularnie co pół roku. :puknijsie:

Pozdrawiam, J.

Naprawde o tym wszystkim wiemy? Musiałem się chyba przeleżeć pod lodem. Mógłbyś mi wobec tego powiedzieć, czy nadal ważny jest język strony, która do mnie linkuje? Bo przyznam szczerze, że po lekturze Twojego postu sprzed 1,5 roku (czytałem go kilka miesięcy temu) blady strach na mnie padł i przestałem linkować skąd popadnie i skupiłem się na właściwych językach. Czy nadal jest to aktualne?

zamki polskie, pałace i dwory obronne

Naprawde o tym wszystkim wiemy?

No właśnie... Jeśli tak jest, to może zbierzemy(rzesz) to wszystko do jednego posta po czym zamkniemy topic i przeniesiemy do przeklejonych...?

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności