Skocz do zawartości

Hosting z API do zarządzania nim

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

Yyy... nie rozumiem.

Chciałbyś dostać API, aby napisać swoją aplikacje, którą można uruchomić na komputerze bezpośrednio z Windowsa administrować domenami?

A jaki problem jest w korzystaniu poprzez interfejs www ?

Biuro Obslugi Klienta www.cal.pl bok@cal.pl

tel. +48 61 6703221

kom. +48 603892579, +48 601772245

Bo jezli ktos udostepnia strone WWW do zarzadzania domenami i kontem to robi to dla ludzi

jak ktoś udostepnia API to robi to dla programistów i programów.

Interfejs WWW z dnia na dzień moze sie zmienić , API raczej bedzie stale i wstecz kompatybilne (z zasady)

Ja zazwyczaj mam dziwne pomysły:D

Wiem o czym mówisz ;) Kolejny program, który "co sekunde" będzie sprawdzać dostępność danej domeny i od razu rejestrował :P

Niestety jest to nie wykonalne, ponieważ za bardzo obciążą serwer.

Pojawiły się skrypty, które to robię. Już kilka serwerów z kontami shared rozpoczeli walke z nimi.

Biuro Obslugi Klienta www.cal.pl bok@cal.pl

tel. +48 61 6703221

kom. +48 603892579, +48 601772245

Bardziej interesowało by mnie zautomatyzowanie pewnych czynności zwiazanych z SEO

...

2)Tworze subdomeny

...

Zależy jaki mają panel ale dla DA, cPanelu ,z tego co patrzyłem sam możesz je napisać , ja robiłem testy dodania domen dla cPanelu i wyszły całkiem dobrze. Jeżeli masz cPanel zwróć uwagę że jest to realizowane przez link więc pozostaje kwestia zalogowania się (curl). Drobna uwaga przy próbach automatyzacji , nie powinieneś dodawać więcej niż jednej w jednym czasie tylko w kolejce.

1)Rejestruje domene

Co do sprawdzania czy domeny są wolne i ich rezerwowania w przypadku domen polskich to jeśli w firmie hostingowej mają programistę i będziesz generował pewien stały zysk to myślę że mogą Ci pójść na rękę i zrobić jakieś ułatwienie , bo dostępność domen sprawdza się w paczce a potem zwraca true lub false , zrobienie warunku if true -> rezerwuj wydaje mi się że to już drobiazg.

Celowo pisze rezerwacja bo do czasu jak nie opłacisz (w przypadku domen polskich) rezerwujesz ją na 14dni.

Co do kwestii sprawdzania co sekundę to tak być nie może bo firmy mają limity zapytań do bazy krajowej .

3)Umieszczam skrypty WWW

To zależy od Twojego programisty , możesz założyć że założona domena = katalog o nazwie danej domeny i wysyłać automatycznie z miejsca X stałą paczkę plików.

Również się zgadzam, akurat w neteasy mam DA więc odpowiednie API bardzo łatwo napisać opierając się na dokumentacji panelu (oczywiście jak ktoś się zna na programowaniu ;)).

DA jest łatwiejsze pod tym względem od cPanelu, w cPanelu dodawanie domen do kont jest trochę dziwacznie zrobione przez co właśnie konieczność ograniczenia dodawanych domen w kolejce do 1.

404.tf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności