Skocz do zawartości

Duplicate Content

deili

Rekomendowane odpowiedzi

To w takim razie powinno tez wywalic nie ktore fora phpbb ktore korzystaja z popularnych templatow. Bo procz tresci postow to kod jest prawie identtczny :/ tyczy sie to tez innych skryptow np katalogow czy cms.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
To w takim razie powinno tez wywalic nie ktore fora phpbb ktore korzystaja z popularnych templatow. Bo procz tresci postow to kod jest prawie identtczny :/ tyczy sie to tez innych skryptow np katalogow czy cms.

Nie koniecznie tak bedzie, bo mozliwe ze parser, przed wyciagnieciem probki, pozbywa sie wszelkich tagow i zostaje mu sam tekst. :D

a jeśli duplicate występuje w obrębie jednej domeny?

czy wtedy nowe strony nie zostaną dodane do indeksu czy może nastąpi podmiana stron (dynamiczne na statyczne - które jak wiadomo google bardziej lubi)?

P.S> to pytanie to nawiązanie do mojego posta pt: Podmiana stron w indexie

{ Sprzedam ten link}

a jeśli duplicate występuje w obrębie jednej domeny?

czy wtedy nowe strony nie zostaną dodane do indeksu czy może nastąpi podmiana stron (dynamiczne na statyczne - które jak wiadomo google bardziej lubi)?

Z tego co wiem to jak narazie Google przeprowadzilo conajwyzej 2 takie akcje, a napewno jedna. Dokladnie zasad dzialania tego nie znam, ale obilo mi sie o uszy, ze ktos mial taki problem, ze domena zniknela z indeksu za duplicate na podstronach. W takim przypadku jednak reinclusion reuest dziala bardzo ladnie.

a nie duplicate content :!: Znam stronę która wisi od dwóch lat na dwóch różnych serwerach, pod dwoma różnymi adresami (nie aliasami) i jedna kopia jest w 99% identyczna wobec drugiej.

Jeden adres jest pozycjonowany a drugi reklamowany linkami sponsorowanymi. Pozycjonowana jest w czołówce, niepozycjonowana daleko w tyle, ale jest.

słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej

(łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-)

Oxygene

, bo jest to robione wyrywkowo. Raczej ciezko by im bylo zrobic cos takiego dla wszystkich 8mld stron w indeksie.

W sumie racja ](*,) Ale żeby przez dwa lata nie trafiło na te strony? Na WP i Onecie obydwie strony są dość wysoko, ale to już inna bajka...

słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej

(łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-)

Ale żeby przez dwa lata nie trafiło na te strony?

Pierwszy raz jak cos takiego zrobili, to polecialy przerozne strony, ktore nawet nie powinny byly wyleciec, wiec po paru miesiacach praktycznie przywrocili stan z przed *porzadkow*. WYdaje mi sie, ze nie maja tego jeszcze dopracowanego tak jak by chcieli.

Do niedawna po wpisaniu allinurl:www.polishseo.com w googlu wyskakiwało oprócz mojej strony serwisy, które includowały webarchive
ban za duplicate content moim zdaniem istnieje jednak

Zwracałem kiedyś lordowi uwagę, że to może być przyczyną jego kolejnego zniknięcia z wyników po Alegrze (zwanej tu Wielkim Spadkiem).

Sprawa redirectu 302 i DC jest dziś już raczej oczywista (choć w SEO nigdy nie można mówić, że coś jest oczywiste)

Dopóki Google nie naprawi tego buga, 302 na wasze strony może być zabójcze. Jeszcze niedawno martwiłem się, że jest to potężna broń w rękach "nieuczciwej konkurencji". Dziś nie martwie się o to. Dziś martwię się o to że np. dałem wszystko do zindeksowania Alexie...

Nie mogę sobie przypomnieć kiedy jedna wyszukiwarka miała taki wpływ na spadek reputacji innej - wykorzystując jej błąd. No cóż... XXI wiek, hacki na służbie globalizmu i giełdy :) ... chyba czas podnieść stawki za SEO.

P.S. Nie czytałem jeszcze kodeksu SEO od IAB. Czy można robić redirecty na konkurencję, żeby wywalić ją z G?

Witam, przeczytałem ten temat i się wielu ciekawych rzeczy dowiedziałem:), ale mam jeszcze kilka niejasności:

1. co to są kopie DMOZ?

2. Skoro za kopie strony na innym adresie można dostać bana, to czy za aliasy też można wylecieć? to przecież chyba taka kopia na innym adresie prawda?

i ostatnie:

3. Mam 2 strony, które graficznie są bardzo podobne... ale treścią różnią się pod każdym względem (są o czymś innym) => czy mam się bać:)

Ka-lolek

nie maja tego jeszcze dopracowanego tak jak by chcieli

Ale i tak działa. Przerobiłem temat na domenie prezenty.pl i subdomenie walentynki.prezenty.pl Zróżnicowanie wynosiło ok 2%, zmiany były kosmetyczne. Usunięcie walentynek z indeksu i zmiana zawartości prezentów spowodowały - po miesiącu - powolny powrót na z góry upatrzoną pozycję :P

Nie ma reguł dotyczących stopnia podobieństwa stron. Trudno powiedzieć, czy kwalifikacja duplicate następuje przy 40, 60 czy 80%. Tym bardziej, że kara nakładana jest również na strony "zblizone do duplikatu". Tak czy inaczej, warto w możliwie dużym stopniu różnicować strony oparte na programowych szablonach ponieważ przypadek prezentów jest dowodem na to, że analiza podobieństwa "poszła po kodzie", a nie po treści.

musiały by polecieć np: wszystkie PHPBB

Jak długo stoją na "odległych" ip, pewnie nie polecą, ale gdyby postawić dwa w subdomenach to kto wie. Na razie - wnioskuję z mojego przypadku - poszukiwania duplikatów realizowane są dosyć skutecznie w "bliskim otoczeniu" adresowym danej strony.

Mam przy tym nadzieję, że możliwie szybko szlag trafi klony dmozu, które dzisiaj można już spokojnie traktować jako element cyber-śmietnika.

a sajt o którym pisałem na początku wątku, ostatecznie zniknął z indeksu.

www. asmet.beep.pl - ban

www. firma-asmet.com.pl/stal - kopia, która się obroniła (wcześniej w indeksie googla) obie na tym samym IP

po miesiącu - powolny powrót na z góry upatrzoną pozycję

z inną stroną głowię od 3 tygodni, czemu jest taka lipa, a okazuje się, że pan informatyk spaprał przekierowanie. odkąd jest 301, adres, który jest od dawna został usunięty z indeksu, a z nowym wygląda, że będzie jak u graffa - miesiąc, jak na razie jakieś 7 oczek do góry/24h.

obie na tym samym IP

Dziś nie martwie się o to. Dziś martwię się o to że np. dałem wszystko do zindeksowania Alexie...

mjr, możesz rozwinąć temat? czy 302 alexy może być przeczytane i uznane przez G za DC ?

tonery tusze :: karmy dla psów - zapraszam :: Psiarskie forum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności