Skocz do zawartości

Dynamiczny Title na podstawie wyników sql

kermit_1979

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przeszukiwałem forum w związku z dynamicznym title i nei znalazłem odpowiedzi na następujący problem:

Na stronie wyświetla się lista temató z forum. Linki do tematów są zrobione w przyjazny spsoób, działa rewrite więc, po kliknięciu wyświetal się strona z rozwinięciem całego tematu.

Mój problem polega na ustawieniu takiego samego title, jak temat z forum.

A problem polega na tym, że title jest "ładowany" w sekcji head, czyli na początku, zaś temat z forum ładowany jest dopiero później, gdy następuje zapytanie do SQL i następuje wyświetlenie całej dyskusji. Ostatecznie mógłbym dać taki sam title, jak słowa przekazywane przez rewrite przy tworzeniu przyjaznych linków.

Dla zobrazowania, np na allegro przyjazne linki zawierają tutuł aukcji oczywiscie po małej obróce (spacje na podkreślenia, dziwne znaki wywalone), ale już w sekcji title są te wszystkie spacje i dziwne znaki.

Czy można zatem ładować title, już po załadowaniu iunformacji z bazy sql, albo jakoś później podmienić zawartość title dzięki JS ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Oczywiscie jest jeszcze opcja, że wczytam całą dyskusję z forum, sprawdzę tytuł postów na samym początku, jeszcze przed załadowaniem title. Ale mam wrażenie że to będzie kiepski pomysł.

Do takich celów dobrze używać szablonów. I kodem wynikowym zajmować się na samym końcu gdy już wszystkie dane są pobrane.

Bez przebudowy strony się nie obejdzie, chyba, że będziesz się bawił z buforami https://www.php.net/manual/pl/function.ob-start.php ... https://www.php.net/manual/pl/function.ob-get-contents.php

Do takich celów dobrze używać szablonów. I kodem wynikowym zajmować się na samym końcu gdy już wszystkie dane są pobrane.

Bez przebudowy strony się nie obejdzie, chyba, że będziesz się bawił z buforami https://www.php.net/manual/pl/function.ob-start.php ... https://www.php.net/manual/pl/function.ob-get-contents.php

Dzięki za odpowiedź,

hmm, nie wiedziałem, że to aż tak poważna sprawa. A już myślałem ze da się zrobić to w JS i jakoś podmienić na koniec sam title.

W takim razie, czy bufory są niemile widziane lub jakoś niespecjalnie lubiane przez wyszukiwarki itp. Lub czy może spowalniają działanie strony?

Ręce opadają jak się czyta takie posty! Od razu widać zerowe pojęcie o zagadnieniu jakim się ktoś zajmuje...

W takim razie, czy bufory są niemile widziane lub jakoś niespecjalnie lubiane przez wyszukiwarki itp. Lub czy może spowalniają działanie strony?
Odpowiem na to w ten sposób -> czy kolor tłoka w cylindrze samochodu ma wpływ na komfort jazdy ?

Raz na zawsze zapamiętaj sobie, że wyszukiwarki analizują kod HTML przygotowany przez serwer i nie widzą sposobu jego przygotowania jest to dla nich proces całkowicie przezroczysty.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ręce opadają jak się czyta takie posty! Od razu widać zerowe pojęcie o zagadnieniu jakim się ktoś zajmuje...
Odpowiem na to w ten sposób -> czy kolor tłoka w cylindrze samochodu ma wpływ na komfort jazdy ?

Raz na zawsze zapamiętaj sobie, że wyszukiwarki analizują kod HTML przygotowany przez serwer i nie widzą sposobu jego przygotowania jest to dla nich proces całkowicie przezroczysty.

Dzięki za podpowiedź,

Mam nadzieję, że teraz ręce nie opadną jak jeszcze zapytam. Czy bufory mogą jakoś iskrzyć z sesjami?

Drugie pytanie, za chwilkę zacznę przerabiać stronkę, tzn dodam bufor, ale zanim przystąpię, to czy zamiasnę title robić poprzez wyrażenia regularne (odszukuje frazy <title> .... </title> ? czy macie inny lepszy sposób?

to czy zamiasnę title robić poprzez wyrażenia regularne (odszukuje frazy <title> .... </title> ? czy macie inny lepszy sposób?
Czy Ty rozumieć co tam sam napisać ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

OK, przepraszam,

chociło mi o prostą podmianę fragmentu <title>coś tam</title> na <title>coś tam innego</title>.

Celem tego zabiegu jest jedynie sprawdzenie, czy radzę sobie z buforowaniem i wyrażeniami regularnmi. Ale okazuje się, że ucina mi część strony. Nie bardzo rozumiem. Jeśli ktoś ma jeszcze cierpliwość do mnie, to niech mi powie czy tu jest jakiś błąd:

function callback($buffer)

{

return (ereg_replace("<title>.*</title>", "<title>coś tam innego</title>", $buffer));

}

Wydaje mi się, że ta funkcja powinna zamieć wyrażenie pomiędzy znacznikami title, na wyrażenie "coś tam innego".

Tak czy owak dzięki za pomoc, musze faktycznie poduczyć się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności