Skocz do zawartości

Zycie w Warszawie

marlonk

Rekomendowane odpowiedzi

koszty rosną z czasem bo zaczynasz się przyzwyczajać do większej kasy;)

No tak, ale to niezależnie od miasta :) A ceny biletów faktycznie są niskie, chociaż ja jestem skrzywiony przez ceny biletów na Górnym Śląsku - ok. 12 zł to tam kosztuje jednodniowy :/

⇅ Sprawdź czy nadal jest zielono u Ciebie i konkurencji poprzez nowoczesne monitorowanie pozycji

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nic tylko współczuć tym co żyją w Wawie :)

Ja do pracy mam 10h i jadę rowerem 35 minut po drodze dwa jeziora albo las i jezioro :) TO zależy od trasy i lokalizacji z której wyruszam :)

Choć znam osoby które mają jeszcze fajniejszą drogę do pracy: np. wstaje sie za 15, szybki przysznic śniadanko i w kapciach idzie sie do pokoju który jest miejscem pracy :), kontakt z firmą tel, mail i raz w miesiącu wizyta w firmie autkiem firmowym :)

szook ludzie z Warszawy już dawno zaczęli uciekać, szczegolnie widać to nad jeziorami na mazurach gdzie ziemia wykupiona w okolicy jezior własnie przez osoby z warszawy :) I dlatego taki ruch w piątki i niedzielę na drodze nr 7.

Maximus tez znam takie osoby :) prysznic i sa w pracy. Ba ! :) nie koniecznie do drugiego pokoju, budynek obok jak sie wifi zepsuje a jak działa to wszystko zdalnie bez wychodzenia z domu.

Mam auto rok z czego na nim 10 K km, poprzednie miało 2,5 roku jak szlo do sprzedazy i miało 30 K. Tak wiec tych km to wiele nie robie. Czasem jak trasa wypadnie, jak na krótko to i tak lepszy samolot lub IC a tak to tylko te do 300 km gdy obraca sie w 1 dzien. np. Poznan - Szczecin.

W Szczecinie też z korkami jest już masakrycznie szczegolnie jak sie chce dostac na prawy brzeg - ja jestem z lewego to i nie jest tak makabrycznie.

Co do zakupów - wole markety jezeli chodzi o wiekszość, inne produkty dnia codziennego to juz gdzies blisko. Jednak dla mnie market to nie tylko nizsze ceny - ale oszczednosc czasu - wpadam raz na tydzien i zalatwione.

Jednak wiem że w branzy IT mobilnosc, zdalne wykonywanie jest tak zaawansowane, że nie wymaga się zamieszkania w miejscu w którym znajduje się zleceniodawca. Choćby wejście do UE. Nie wybrazam sobie przeprowadzania się do DE tylko za klientami - a nie raz miałem okazje już działać na terenie UE.

Dziś już chyba w tej branży lokalizacja nie jest przeszkodą. Sama branza jest takiego rodzaju. Cam konferencje, voipy, zarzadzanie zdalne - czasem wystarczy sie spotkac raz czy dwa na żywo a czasem bywa że nigdy.

Być może lepiej trafiać klientów na SEO tzw. świadomych - a świadomy doskonale wie, że lokalizacja w tego rodzaju usłudze ma małe znaczenie względem jakości. Więc nie musi mieć dużego względu pobyt w Warszawie na ilość zleceń z Warszawy - kwestia raczej przebicia i umiejętności sprzedaży. Jak potrafi sie zaoferować to co się sprzedaje to po 2 rozmowach umowa jest podpisana, jak ma się nie udać to 30 rozmów na żywo nic nie zmieni. Oczywiście kontakt na żywo napewno pomaga - lecz nie wszyscy potrafią na żywo sprzedać się tak samo jak np. zdalnie, telefonicznie. To chyba wszystko juz kwestia umiejetnosci handlowych, negocjacji i sposoby prezentacji.

Mieszkanie w Warszawie ma plusy i minusy - ja jakbym miał wybierac mógłbym pracować w Warszawie, lecz nie mieszkać - czyli po 16 wypad 50-100 Km dalej. Zresztą takie jest moje założenie wzgledem Szczecina - mieć mieszkanie jak mam tutaj i firme lecz w przyszłości zamieszkać gdzies obok Szczecina by wracać i odpoczywać nabywając nowych sił na nowy dzień walki. A może to kwestia :) że stary się już robie :).

Szook,ale ja miałem na myśli firmy które oferują stała pracę u siebie w firmie.Widziałem już wiele firm robiących dla bardzo znanych marek,gdy jesteś freelancerem nawet z przedstawicielami handlowymi trudno zdobyc takich klientów,choć zdarza się-napewno praca w firmie ma to do siebie że nie musisz martwić się o klientów to już zmartwienie firmy w której robisz,dodatkowo jesli pracuję się eefektywnie to można pracować w firmie 8 h+robić projekty poza pracą,a wtedy kasa już jest fajna.Mało jest firm poza Warszawą które zaproponują Ci stała pracę na dobrych warunkach(mam tu na myśli pensja ponad 3 tyś netto+jakiś lap).

UX+SEM=ROI!

mail:dszpak(malpa-at)gmail.com

moze w pracy stacjonarnej ma to odniesienie.

Co do tego - malo jest takich poza Warszawa ktore daja wiecej niz 3 K - to chyba tylko zalezy co ma sie robic i jakie ma sie doswiadczenie. Mysle ze w Szczecinie znalazlby sporo tego nie koniecznie w IT.

Co do SEO - bo rozumialem ze tego dotyczyl temat pracy w Warszawie to nie wiem czy w Warszawie sa takie ktore placa +3K. Seo to dobry biznes na robienie w grupie wlasnej lub jako wolny strzelec badz zatrudnianie ludzi placac im do 2 K max poza tzw. liderem. Bo jeden dobry wystarczy i 5-6 ktorzy wykonuja zgodnie z jego wskazowkami. Malo jest takich liderow - lider to taki co doradzi takiemu zwyklemu pracownikowi przy php (sprawy proste) xhtml,css itp. - i mysle ze taki moze i zarobi z 5-6 K. To wszystko kwestia jak sie sprzeda.

Z drugiej strony praca a praca dla siebie. Z tego co czytalem jest nowa ustawa dotyczaca pracy zdalnej, wiec coraz czesciej bedzie mozna podejmowac prace zdalnie. Czyli byc pracownikiem tak jak ktos lubi + wykonywac ta prace z domu. Taka praca staje sie coraz modniejsza. Teraz przy tej ustawie mysle ze coraz czesciej realna.

Moze moje podejscie wynika z tego ze masa ludzi uwaza ze jak juz gdzies pojedzie to sa skazani na sukces. A ja wychodze z zalozenia ze nie miejsce a czlowiek decyduje ile zarabia. Jest masa osob ktore znajduja sie w cudnych rozwojowych miastach - lecz ich rozwoj jest dosc niski. Tak wiec Warszawa super ale tylko dla kogos kto naprawde rozwija sie bardzo szybko a nie dla kogos kto liczy ze jak sie przeprowadzi to juz z tego tytulu mu kasa z nieba spadnie.

Pozdrawiam

Mariusz

wawka powoli staje się prowincją i gdyby zrobic całkowite zdecentralizowanie urzędów to już dawno by nią była

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ja troche porownam to z innym miastem a wiec z Gdanskiem

Z wlasnej autopsji

Pokoj w domku jednorodzinnym zajmowanym w polowie przez ludzi pracujacych (pokoj moze z 15 m.kw) wspolna lazienka i kuchnia - 400 zl miesiecznie

Lokalizacja: Gdańsk Suchanino (moim zdaniem dobra - 15 minut autobusem do Wrzeszcza i 15 minut do Gdanska Glownego)

Transport zkm w zaleznosci od ilosci przystankow do 12 - 57 zl, Szybka Kolej Miejska najlepszy transport w 3miescie w zaleznosci od dlugosci 13-18 km 70 cos zl

500m ode mnie Kerfiut - ceny niskie oczywiscie jak wie co sie kupuje

Z opowiesci wiem ze kawalerki sa po okolo 700 zl plus oplaty, 2 pokojowe zdaje sie juz okolo 1000 plus oplaty (ceny mogly wzrosnac)

Nowe mieszkanie najtansze to okolo 6000 zl brutto w dosyc odleglej lokalizacji

Używaj Cuilla i Hakii

wawka powoli staje się prowincją i

na szczęście w soboty i niedziele jest w miarę normalnie i nieprowincjonalnie, wiesz dlaczego? :)

Jeszcze żeby te urzędy razem z cyrkiem (sejmem) na stałe wyp.. z Wawy i byłoby super

P.S. Jest taki oklepany dowcip, że w sobotę i w niedzielę rośnie średnie IQ w W-wie, a maleje w Gdańsku, Krakowie i w okolicach :)

No offense i oczywiście można ten dowcip opowiadać na odwrót, tak samo mało śmieszny będzie :)

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Che, che mnie w W-wie 2 dniowy pobyt kosztowal 600 zl :) A hotel mialem tani bo na statku, 80 zl za nocleg dla 2 osob ;)

Zazwyczaj jem na miescie bo w domu nie mam czasu gotowac, w Krakowie wyzyje (wyzywie sie) za 30 zl dziennie w 2 osoby (chinskie knajpy, bary mleczne, restauracje, co popadnie, czesto jem jadac samochodem :) ) W w-wie za sniadanie dla 2 osob (2 tosty + 2 herbaty) zaplacilem prawie 40 zl, za obiad prawie 60, Wy tam musicie duuuzo zarabiac :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

intruder2600 w wawie jada się fast foody (12PLN), w samochodzie stojąc w korku. Średni zarobek webmastera to ~2k netto wiec średnio :) ale jak jesteś dobry to 10k zarobisz.

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

z kolei w Wawie sa taxowki ponad 2x tansze niz w Krakowie.

jechalem kiedys, jechalem i jechalem....

myslalem ze zaplace okolo 60zl (tyle pewnie wzieliby w Krakowie) a tu niespodzianka.. 25zl :)

podobno bilety komunikacji miejskiej tez tansze niz u nas... fajnie

myslalem ze zaplace okolo 60zl (tyle pewnie wzieliby w Krakowie) a tu niespodzianka.. 25zl smile.gif
Pewnie taksowkarz byl pijany i sie pomylil bo mialo byc 250 :)
intruder2600 w wawie jada się fast foody (12PLN), w samochodzie stojąc w korku

Ja bywam bardziej oszczedny - 2 hotdogi ze stacji benzynowej w korku w samochodzie - 8 zl ;)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Może moje zdanie nie będzie zbyt obiektywne, bo sam Warszawiak jestem, ale będąc czasem w innych miastach, porównując je do Wawy.. myślę że różnice nie są aż tak ogromne (w wielu przypadkach ceny są podobne, pomijam nieruchomości.. :) ) Po prostu, trzeba wiedzieć gdzie chodzić, co kupować i z jakich usług korzystać..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności