Skocz do zawartości

Jak zrobić precla, żeby precla nie przypominał

AdamAGP3

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam jakoś pomysłu. Wiele osób tytułuje artykuły tematyczne itp. Probuje coś wymyślić na wzór serwisów z artykułami, ale może lepiej zwykły blog, ale kto pisze bloga o tak zróżnicowanych kategoriach. Widziałem tam ktoś wymyślił zbiór narzekań:D ciekawy pomysł;).

Z drugiej strony najłatwiejszą metodą pozbycia się precli przez google jest skorzystanie ze spisu.

Fakt, te precle są bardziej blogopodobne i moim zdaniem są wartościowe ładnie indeksują mi się w nich wpisy nawet bez linkowania z zewnątrz.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Zauważcie że w blogach zazwyczaj pod artami są komentarze. Mozna założyć że im więcej komentarzy tym blog popularniejszy - bardziej wartościowy.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Zauważcie że w blogach zazwyczaj pod artami są komentarze. Można założyć że im więcej komentarzy tym blog popularniejszy - bardziej wartościowy.

No ja udostępniłem komentarze niezalogowanym nawet. Oczywiście wszystkie są moderowane.

Nie wiem czy upodobnianie precli do nieprecli to dobry kierunek. Google zawsze może skorzystać ze spisu precli:), ale z katalogami tak nie zrobili, czyli uważają, że część katalogów jest dobra. (a może było tego za dużo:) Cześć precli też jest dobra. I nawet zwykli internauci je czytają o czym świadczą niespamowe komentarz bez strony www. Czasem nawet dostaje maila, że ktoś tam coś ciekawego znalazł w moim "serwisie", który jest w rzeczywistości preclem.

Pamiętam że kiedyś, kiedy rozpoczynałem przygodę z internetem myślałem: Ale fajne te katalogi stron www ale można znależć ciekawych stronek - z tego co pamiętam to dobrze się indeksowały i trafiałem z wyników wyszukiwania WP czy Onetu często na katalogi stron.

Wydaje mi się że katalogi stron są można powiedzieć naturalną częścią internetu w końcu powstały po to by pomagać w trafianiu na wartościowe strony, więc ich cel jest bardzo szczytny. Takie wnioski mozna było wynieść jeszcze 5-10 lat temu teraz wiadomo są to zapleczo-śmietniki. Ale Google nie wywala ich ze swoich baz danych.

Wydaje mi się że siła pozycjonowania katalogami nie osłabła - po prostu w ciągu ostatniego roku - czy dwóch zauważalnie wzrosła konkurencja w SERP-ach, zaczeły powstawać konkretne zaplecza, w stosunku do których katalogi nie mają startu. Liczba osób myślących że umie pozycjonować strony znacznie wzrosła przez co niejako, by wypozycjonować stronę nie wystarczą już linki z katalogów, obecnie trzeba się uzbroić w działa większego kalibru.

Ostatnio Wielkie Google przemówiło na blogu twierdząc że precle, też są mało wartościowe a ja mówię że albo nie wiedzą co mówią albo nie radzą sobie z pozycjonerami i śmietnikiem w wyniakch wyszukiwania i próbują nas jakoś odstraszyć. Bla bla bla dodajecie strony do precli, więc nie będziemy brać precli pod uwagę w wynikach wyszukiwania. Wiem (z własnych testów) że precle się trzymają - nie wszystkie - ale te co indeksują wpisy :rolleyes:

Wydaje mi się że obawa przed G. i zmienianie lejałtów kombinownia zabieże więcej czasu niż postawienie 10 nowych precli :jezyk1:

P.S.

Tak mi się przed snem taka refleksja zebrała

Wydaje mi się że obawa przed G. i zmienianie lejałtów kombinownia zabieże więcej czasu niż postawienie 10 nowych precli :)

P.S.

Tak mi się przed snem taka refleksja zebrała

No to fakt, ale ja mam 4 i na razie więcej nie stawiam, bo ciężko mi będzie moderować. Chyba że się zdecyduję na jakiś niemoderowany. Precla stawia się szybko, ale trzeba go jeszcze podlinkować i najlepiej zoptymalizować.

Może by tak do artykułów dodawać obrazki/fotki. To czasochłonne, ale nie widziałem aby we wpisach na preclach ktoś dodawał fotki.

Zobaczcie na najbardziej poczytne blogi na świecie (nie preclowe, normalne :P), najlepiej jakies technologiczne - tam prawie zawsze przy artykułach są obrazki. Bo one bardzo przyciągają uwagę odbiorców.

I jeśli mamy dobrze zbudowanego i zakamuflowanego precla i nie zakładamy, że tylko boty będą tam wpadać, ale liczymy też na nieświadome ludzkie duszyczki - to taki obrazek w treści baaardzo się przyda.

Wiadomo, że ręcznie to nikt nie ma ochoty dodawać obrazków - ale od czego automatyzacja? Ja na podstawie słów kluczowych/tagow wpisu z pomocą flickr API pobieram automagicznie dopasowane do treśći wpisu obrazki i gotowe :)

Na blogu:

pozycjonowanie a etyka. A za parę dni słów kilka o smacznych i lekkostrawnych preclach

Ja zwykle umieszczam obrazki we wpisach do precelków. Ryzyko jest takie, że gdy wpis pochodzi z synominatora, moderator może się przyczepić, ale staram się jak mogę o unikalność wpisu. Każdy wpis dzielę na akapity w różnych miejscach, używam boldów, blocquote, wstawiam listy wypunktowane i co tam jeszcze mogę.

I powiem Wam, że wpisy z obrazeczkami napędzają trochę ruchu - wiadomo, że jak atrakcyjny obrazek jest podlinkowany, to odruchowo się klika ;-)

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Ja zwykle umieszczam obrazki we wpisach do precelków. Ryzyko jest takie, że gdy wpis pochodzi z synominatora, moderator może się przyczepić, ale staram się jak mogę o unikalność wpisu. Każdy wpis dzielę na akapity w różnych miejscach, używam boldów, blocquote, wstawiam listy wypunktowane i co tam jeszcze mogę.

I powiem Wam, że wpisy z obrazeczkami napędzają trochę ruchu - wiadomo, że jak atrakcyjny obrazek jest podlinkowany, to odruchowo się klika ;-)

Podobno Googiel poznaje kopie po powtarzalności tych samych słów, więc nie wiem czy takie zabiegi są skuteczne, synonimy już bardziej i podobno odmiana.

Dodając do precli moje artykuły sprawdzam czasem w google czy ten ciąg znaków się nie powtórzył. I raz zauważyłem kilkanaście takich samych słów ułożonych w takim samym szyku jak napisane przeze mnie. Czysty przypadek, więc zaczołem się bawić - pogrubiać, dzielić zdanie czyli pisać po kropce z dużej lietry, pogrubiać, robić błędy ortograficzne ale wciąż Google znajowało po zadaniu zmienionych w/w "ulepszeń", ten sam ciąg znaków na innej stronie.

I taka refleksa że Google rozpoznaje po ciągu znaków niezależnie od czcionki, boldów czy błędów ortograficznych, Google się rozwija i wie jak wykryć taki sam tekst.

Wystarczy znależć zaindesowną stornę i popróbować z jej contentem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności