Skocz do zawartości

Supplemental i duplicate

WI777

Rekomendowane odpowiedzi

Ze 4 miesiące temu postanowiłem przeprowadzic następujący teścik na kilku nowych serwisach www:

1. Postawienie na znanym CMSie każdy z unikalną treścią na kilkunastu podstronach;

2. Podlinkowanie i zaindeksowanie;

3. Wstawienie na każdym do kilku tysięcy podstron bez unikalnej treści, wręcz bym napisał, że nawet bez treści :)

4. Podlinkowanie i zaindeksowanie

5. Podlinkowywanie z różną siłą, generalnie strony bez unikalnej treści linkowane szczątkowo

No i jaki mamy efekt?

Ku mojemu nieodpartemu zdumieniu praktycznie wszystkie podstrony z unikalną treścią siedzą w SI lub ich nie ma w indeksie, natomiast te "śmieciowe" podstrony świetnie zaindeksowane siedzą w, no fakt, w SI, ale pewien niewielki procent jednak w indeksie głównym.

Wyniki dla site:domena już na drugim miejscu i kolejnych pokazują te "śmieciowe" podstrony. W skrajnym przypadku, na jednej z domen, G. usunęło dokładnie 100% podstron z unikalnym contentem łącznie ze stroną główną, pozostawiając tylko te "śmieci", przy czym część z tych "śmieci" jest w indeksie głównym!

MSN live oraz Yahoo, a nawet Onet potraktowały te witryny zgoła odmiennie, choć w róznym stopniu, olewając śmieci i pozostawiając podstrony z unikalnym i sensownym contentem tam gdzie ich miejsce, czyli w swoich indeksach.

Oczywiście sytuacja w trakcie tych 4 miesięcy była różna, opisuję tutaj utrwalony od jakiegoś miesiąca ostateczny stan, który jakoś nie chce ulec zmianie, ale nie robię jakichś gwałtownych ruchów (symuluję zachowanie webmastera mającego głęboko gdzieś SEO i wyszukiwarki :P ), po prostu sobie obserwuję i próbuję to zracjonalizować :)

Ktoś pomoże wyjaśnić?

P.S. Nie podam adresów ani typu śmieci czy CMS, wystarczy wiedzieć że są to śmieci praktycznie bez treści, czyli goły template + dwie liczby i jeden, dwa wyrazy, nic specjalnego

P.P.S Supplementala odróżniam od indeksu głównego poprzez site:domena/* oraz weryfikuję poprzez wyszukiwanie specyficznych ciągów.

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Hm no Google dalej ma mocno niedoskonały algorytm,czta treśc była by aby napewno unikalna?jak głeboko są zagnieżdzone te oryginalne w strukturze treści?Rozumiem że ten oryginalny content jest na jednej domenie wspólnie ze śmieciami,być może cała domena jest uważana jako spam a to że Google nie dotarł do tych oryginalnych treści nie umieścił ich jako spam to tylko kwestia czasu,a wynika to z kwesti większego zagnieżdzenia.

UX+SEM=ROI!

mail:dszpak(malpa-at)gmail.com

Wydaje mi się, że wyraźnie napisałem iż podstrony unikalne zostały zaindeksowane zanim zostały dodane podstrony śmieciowe do testowanych witryn.

Podstrony z unikalną treścią były w podstawoym indeksie i zostały "wyparte" przez śmieci, tak jakby G. określał pewien procent podstron witryny do indeksu głównego a resztę do SI, siłą rzeczy kilka tysięcy wygra z kilkunastoma "dobrymi" podstronami - czyli "zły pieniądz wypiera dobrą walutę" :(

echh z SI mam problem, coś ostatnio gugiel nie lubi jednej mojej stronki... site doszedł do ~1200, poza SI było ~400 podstron... 1,5 miesiąca temu spadło do ~120, trzymało się przez 3 tygodnie na poziomie 10% site (równo praktycznie! site 1290 => 128-130 /*, site 1190 = 118-120 /*, zmiany co 2-3 dni pomiędzy tymi wartościami).

Od trzech tygodni wycina mi codziennie ~1 stronę z /*, czasem jedną dorzuci, site stoi twardo na 1210. Dochodzi średnio (do strony i sitemap) 1 podstrona dziennie, dołożenie nowej powoduje wywalenie z site jakiejś innej - "pustej" / linkowanej z unikalną treścią - losowo!. Dodatkowo praktycznie poza główną nic nie przeindeksowuje, cache z początku sierpnia.

Domena 1,5 roczna, dowaliłem na część podstron po 2-6K (sumarycznie na podstronę, 2-6 haseł) weblinka i efekty są ciekawe. Warianty reakcji googla:

1) przeindeksowanie, pozycje w górę

2) pozycje w górę bez przeindeksowania

3) przeindeksowanie, w górę, wylot z indeksu

4) wylot z indeksu bez przeindeksowania (albo nie zdążyłem zauważyć:( )

2 ważne dla mnie podstrony udało się wyciągnąć z SI... w zamian guguel wpakował mi tam inne ;)

Podstrony dopalone ~2 tygodnie temu.

Podstron w sitemapie ~1400.

To tyle moich obserwacji przy okazji SI ;) Siedzę od kilku tygodni i zastanawiam się co z tym fantem zrobić.

dymna.jpg

Punkty od 1 do 4 w pełni pokrywają się z moimi obserwacjami.

2 ważne dla mnie podstrony udało się wyciągnąć z SI... w zamian guguel wpakował mi tam inne ;)

Czyli chyba jest jakiś parametr określający procent indeksu podstawowego i SI dla konkretnej witryny.

Jest fajny nowy filtr, strona główna w indeksie podstawowym a wszystkie podstrony w SI i to niezależnie od mocy linkowania - ani drgnie na przestrzenie 1-2 miesięcy - taki sandbox na SI. Co ciekawe, kilkanaście znanych mi przypadków, to są precle ze stopek tutejszych userów.

Ewidentnie ręcznie ustawiana flaga na witrynie przez obsługę G. :( Piszę o tzw. zadbanych preclach a nie o śmietnikach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności