Skocz do zawartości

Napisanie systemu CMS

KrzysiekB

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście sam sobie pisałem portal, nie wyobrażam sobie korzystania z gotowego....

A pochwalisz sie adresem ? Myślę że wiele osób umiera z ciekawości jaki to portal napisałeś :)

Wiec poproszę o adres.

Nikt nie piszę ze trzeba stosować zawsze jedno rozwiązanie, raczej należy mysleć. I podchodzić do problemów ze zrozumieniem.

Jest sobie Pani Kasia w Pcimiu-Dolnym która aktualizuje ceny na sklepie internetowym i jest korporacja z milionem pracowników.

Każdy ma inne potrzeby inne wymagania. Jakby autor wątku podał mnie jwiecej do czego ten CMS miałby być to można by było coś więcej napisać.

Autorskie to zawsze unikalne
ale o czym piszesz ? O wyglądzie ? Wygląd robi grafik we współpracy z developerem. Masz dobry zespół zrobią ci wszystko, a jak sie jest leniwymi i jedzie po szablonach ogólno dostepnych to ja już nic nie poradzę :)
widział ktoś jakiś duży a zarazem szanowany portal na gotowym CMS ?
Ty to byś chciał chyba żeby jeden CMS obsługiwał wszystko

od strony typu "Mam kota i rybki" do stronę w stylu ONET. Tak się nie da. Cos co jest do wszystkiego jest do niczego.

W dodatku gotowce są całe przeładowane dodatkami aby pasowały wszystkim, czesto zwykłemu użytkowniki dodatki te są nie potrzebne, a nawet przeszkadzające szczególnie że obciążają zbędnie serwer.
MInimalna wiedza o dzialaniu systemu zawsze sie przydaje, przynajmniej wie sie gdzie wyłączyć , nie ma ideałów.
Osobiście sam sobie pisałem portal, nie wyobrażam sobie korzystania z gotowego....

Czekam czekam, mam nadzieje ze nie boisz sie krytyki.

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam,

Co do wniosków jakie wyciągnąłem, to kilka cennych rad na co mam zwrócić uwagę w trakcie i po zrealizowaniu tekiego projektu.

Mam jeszcze pytanie, czy są ludzie i gdzie ich znaleźć, którzy testują takie systemy?? Bo wiadomo, że błedy wychodzą w trakcie użytkowania.

Narazie rozmawiam z dwoma osobami o tym projekcie.

CMS ma być wykorzystany do celów komercynych, czyli realizowania stron klientów.

W miarę rozbudowy, może oprzeć na jego silniku jakiś większy serwis, portal (w zależności od robudowy o odpowiednie moduły).

Z doświadczenia wiem, że z gotowych rozwiązań, przykładowo Joomla, klient korzysta tylko z dodaj, usuń, edytuj artykuł, czasamii coś jeszcze... ale to rzadko. Wykorzystując maksymalnie 20% funkcjonalności systemu. Przeważnie przerażeni są ogromem funkcji, zupełnie niepotrzebnych dla zwykłego użytkownika.

Pozdrawiam,

:)

System B2B dla Enova - dedykowane platformy B2B

Sprężarki powietrza - sprężarki łopatkowe Vervo

CMS ma być wykorzystany do celów komercynych, czyli realizowania stron klientów.

W miarę rozbudowy, może oprzeć na jego silniku jakiś większy serwis, portal (w zależności od robudowy o odpowiednie moduły).

Zainteresuj się typo3, to nie jest dla zwykłych klikaczy, da się na tym postawić coś więcej niż stronę Pan Józia bez obawy, że się ktoś włamie a jak już będziesz siedział po uszy w tym systemie, to będziesz miał szansę na grubszych klientów.

bnormalny.jpg

Tam daleko w Himalajach powiesił się słoń na trąbie.

Dobre CMS'y oscylują od kwoty 4-5k, polecam programistę najlepszego polskiego projektu - PHP Blue Dragon CMS - Łukasz Sosna
Może dobre CMS'y dostosowywane z wykorzystaniem istniejących rozwiązań (to znaczy wklepanie szablonu i jakaś bardzo prosta modyfikacja kodu) a nie pisane od podstaw. Napisanie CMS to dla jednej osoby praca na pełny etat od kilku miesięcy do paru lat (żeby powstało cokolwiek) już widzę jak programista najlepszego polskiego projektu będzie pracował za 700-800zł miesięcznie. Jeśli tak by się stało znaczyłoby, że wcale nie jest taki dobry bo jeśli godzi się na taką zapłatę... to po prostu nikt nie chce go zatrudnić.
Drogo...

Gimnazjaliści zrobią CMSa za max 300zł!

A przedszkolaki za bańkę :D Z resztą albo masz na myśli zmianę szablonu albo formularz z przyciskiem "dodaj". Jednego i drugiego w żadnym wypadku nie można nazwać "robieniem CMSa". To modyfikacja istniejącego systemu, którą jak się taki gimnazjalista "uprze" może odwalić w kilka h i na IE działa dobrze :soczek:

Witam.

Drogo...

Gimnazjaliści zrobią CMSa za max 300zł!

buhehehe, nie chciałbym nawet go zobaczyć;) potwierdzam - dobry CMS to przedział od kilku do kilkudziesięciu tys (pamiętaj że cms musi być autorski bo na gotowcach daleko nie zajedziesz), mnie ostatnio krzyknęli 80k :)

Na bieżąco moderowany od 2009 roku katalog stron internetowych - Dodaj-strone.com.pl. Nasze atuty: szybka moderacja, jakość oraz stabilność.

80 000zł? lol za tyle dostaniesz grę online opartą na kilkunastu technologiach (flash, asp itp).

Napisanie dobrego cmsa to nie są aż tak wysokie koszta....

CMS, CMS-owi nie równy. Widzę że temat powraca, choć nie rozumiem dlaczego.

Ja znam prosty sposób na napisanie CMS-a

1)Wybieramy sobie jakiegoś open source CMS

2)Ściągamy na dysk

3)Zmieniamy nazwę

4)Umieszczamy projekt na sf.net ( i opiekujemy sie nim)

Wszystko zgodne z licencjami i zgodne z prawem.

5)Dostosowujemy projekt do naszych potrzeb

6)Sprzedajemy klientowi nie CMS-a a wdrożenie i opiekę nad serwisem.

Na takim czyms korzystają wszyscy:

-społeczność open source (bo jest kolejny projekt i ktoś znajdzie coś dla siebie)

-klient ma przetestowany projekt który bazuje na sprawdzonym kodzie

-Ty mozesz sie pochwalić ze wdrażasz swoj własny CMS

-projekt jest opensource wiec bedzie przyzwoicie testowany.

Niektórym sie wydaje że jak zrobią stronę która czerpie treść z bazy MYSQL i formularz do edycji to już mają CMS-a. No cóż, jeżeli wezmiemy na warsztat definicję CMS-a to mogą tak powiedzieć. Tylko że to raczej CSM-ki. A jeszcze żeby płacić za coś takiego. Dziękuję ale nie ;)

Kiedyś byłem zachwycony Dupalem do czasu gdy nie wykryłem, że bez cache robi od 40 zapytań do bazy dla generowania stron, ale z włączonym cache też była ich cała masa ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

80 000zł? lol za tyle dostaniesz grę online opartą na kilkunastu technologiach (flash, asp itp).

Napisanie dobrego cmsa to nie są aż tak wysokie koszta....

Jasne, a za 85 000 dostaniesz grę w stylu halo 3 (albo world of warcraft) :)

Chyba, że mówimy o czymś takim, jak to:

https://www.ababasoft.com/flash_games/021017.html

Takie coś można mieć za 300-600zł.

Policzmy: ekspert od flasha, ASP i grafiki to 3 ludzi. Ten od asp naklepie jakiś HTML i od biedy zrobi tabele w SQL-u. 5k miesięcznie, koszty zatrudnienia ~9k, wychodzi faktycznie że coś tam zrobią przez pół roku. Jak popracują w domu i będzie cud ;) wchodzą do tego koszty choćby legalnego softu (bo jak nie zatrudniasz dzieci neo to by wypadało)

Pierwsza z brzegu strona: https://www.gameslark.com/games/flash-games.php, $2000-$4000 za kod gry flash (na "rozsądnym" poziomie). To nie jest nawet użycie dwóch technologii, nie wspominając o tym, że koszta tego mają się nijak do czegoś pisanego na zamówienie.

Cały czas część ludzi z forum spekuluje "jakie to wszystko tanie", opowiada historie o gimnazjalistach piszących CMS-y za paczkę fajek albo o tym, że to nie może być takie drogie, bo przecież oni to sobie sami "umoim zrobić w chałupie i office 2003"

Może jakieś przykłady panowie ;) ? Udowodnijcie (na choć jednym przykładzie), że człowieka do pisania aplikacj internetowych które nie wyglądają jak zrzut ekranu z windowsowego sapera i obsługują więcej niż parę UU dziennie można mieć za cenę średnio zdolnego kopacza rowów a dodatkowe koszty jego zatrudnienia oscylują w granicach zakupu kompletu łopat i młotka ;)

2)Ściągamy na dysk

3)Zmieniamy nazwę

Tylko jaki jest sens tego... nie prościej wziąć coś czym inni się opiekują i ma support. Jak wyjdzie nowa wersja dajmy na to DP to albo porzucisz wszystkie zmiany i napiszesz od nowa albo czeka cię bezsensowne "łączenie" kodu / paczy które zajmnie jeszcze więcej. Gdybyś w tym czasie np. napisał swój moduł do DP to plus byłby taki (przy odrobinie szczęścia), że miałbyś darmowe testowanie, integrację i poprawki.

Zlecanie komuś napisanie cmsa ma swoje wady i zalety.

Zaletami są : Unikalność kupowanego skryptu. Często jest to też profesjonalne rozwiązania technologiczne.

Wadami natomiast: Czekanie, aż cms zostanie zrobiony (to może potrwać nawet kilka miesięcy). Do tego dochodzi jeszcze to, że niektóre wady mogą się pojawić już w trakcie użytkowania takiego serwisu. Z zabezpieczeniami różnie bywa...

Dlatego na początek proponuję coś darmowego(może z tanimi modyfikacjami), a po czasie dopiero przejście na własny profesjonalny cms.

2)Ściągamy na dysk

3)Zmieniamy nazwę

Tylko jaki jest sens tego... nie prościej wziąć coś czym inni się opiekują i ma support. Jak wyjdzie nowa wersja dajmy na to DP to albo porzucisz wszystkie zmiany i napiszesz od nowa albo czeka cię bezsensowne "łączenie" kodu / paczy które zajmnie jeszcze więcej. Gdybyś w tym czasie np. napisał swój moduł do DP to plus byłby taki (przy odrobinie szczęścia), że miałbyś darmowe testowanie, integrację i poprawki.

Nie mowię aby odrazu rozkopywac kod jakiegoś projektu na swoją modłę. W tym watku pojawiają sie pomysły aby napisac CMS-a tylko odnoszę wrażenie że nie koniecznie osoby wiedzą ile kosztuje tworzenie oprogramowania. A teraz powoli praktycznie każda strona zaczyna przypominac program.

Musi być jakiś algorytm, projekt, model danych itd itd... Chcemy nacpisać CMS-a najpierw zobaczymy jak działa konkurencja, nie wiem czy w tym albo innym watku na temat CMS-ów osoba która korzysta ze swojego CMS-a napisała że nie patrzy jak działają inne CMS-y bo ją to nie interesuje.

Hmmm ... podpada mi to trochę pod samozachwyt ;). Mój pomysł raczej zmierzał do tego aby młodzi ludzie jezeli już chcą napisac coś co chcą nazwać CMS-em niech zaczną od pisania na bazie jakiegos dobrego wzorca. KOrzysci bedą obopólne, ogladajac cudzy kod chociażby nauczą sie prawidłowego formatowania kodu, nazywania zmiennych czy też sposobu pisania, utrwali sie i bedzie jak znalazł na przyszłość. I wielu innych rzeczy.

To czy będziemy w stanie synchronizować zmiany w projekcie na którym bazujemy zależy w sumie w głownej mierze na naszej wiedzy, umiejetności i sprycie w jaki sposób prowadzimy projekt. Jak ktoś nie słyszał o CVS SVN nie myśli o tym że kiedyś bedzie nowa wersja np DP to rzeczywiście to może być bezsensowne, jak ktos pisał modułowo, to może nawet nie trzeba bedzie nic synchronizować.

Zlecanie komuś napisanie cmsa ma swoje wady i zalety.

Zaletami są : Unikalność kupowanego skryptu. Często jest to też profesjonalne rozwiązania technologiczne.

Wadami natomiast: Czekanie, aż cms zostanie zrobiony (to może potrwać nawet kilka miesięcy). Do tego dochodzi jeszcze to, że niektóre wady mogą się pojawić już w trakcie użytkowania takiego serwisu. Z zabezpieczeniami różnie bywa...

Nie rozumiem zalety :) Bo skoro jest unikalny to tylko jedna osoba tak naprawdę wie jak on działa, jakakolwiek zmiana wymaga jej interwencji i $$$$$ :P Jak dla mnie to wada, nie tysięcy postów na forach z informacją jak to zrobić.
Hehe, z tymi open source bym uważał. Wszystko jest pięknie to pierwszego włamu ; (nie zrobiło się aktualizacji lub nie było na bieżąco)
Teraz to trzeba wszystko aktualizować i być na bieżąco. Wszyscy tyle piszą o włamaniach do CMS-ów tylko czy jak ktoś nie instaluje krytycznych poprawek to sam sie nie prosi o włam ? To tak jakbym nie miał hasła do bazy danych i miał pretensje ze mi sie ktoś włamał.
Kiedyś byłem zachwycony Dupalem do czasu gdy nie wykryłem, że bez cache robi od 40 zapytań do bazy dla generowania stron, ale z włączonym cache też była ich cała masa

Ja kiedyś byłem zachwycony EzPublish, ale jak zobaczyłem ile tam jest zapytań SQL to też sie trochę podłamałem, dziwiłem sie jak to ludzie mogą używać i jak im te strony tak szybko działają mają jakieś wypasione serwery czy jak ? A okazało sie że wystarczy poczytać i serwer był wstanie podskoczyć w testach z 10 do 2000 (Requests per second) na moim marnym sprzęcie. Niestety mój zachwyt opadł po tym jak od ponad roku czekam na dodanie jednej nowej funkcji.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to za 80 tyś zł, mogę spokojnie przedstawić ofertę kilku gier do wyboru :) Pracuje w rynku gier od 8 lat i powiem wam że mnóstwo tytułów, miało często dużo mniejsze budżety niż 80 tyś. Jest firma( nawet notowana na giełdzie) w Polsce która regularnie trzaska gry których budżet nie przekracza 80 tyś i czas realizacji jest krótszy niż 3 miesiące. Jasne to nie są jakieś odkrywcze gry, ale trzymają swój poziom. Wszystko zależy od od organizacji pracy. Gry które kosztują po kilka milionów( pracowałem przy dwóch takich projektach ), czas realizacji przekracza 2-3 lata i największe pieniądze wydaje się na grafikę.

Nie wiem jakiego to CMS ktoś by pisać w kilku osób, przez pół roku w trybie 168 godzin miesięcznie na programistę, nie twierdzę, że takich projektów nie ma( na pewno są nawet większe ). Jednak to musi być naprawdę poważny klient z wyjątkowym zapotrzebowaniem, a przeważnie spotykamy się z ludźmi którzy mają malutką firme, która potrzebuje strony.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to za 80 tyś zł, mogę spokojnie przedstawić ofertę kilku gier do wyboru
A jakie tytuły w ten sposób powstały? 25k / miesiąc na grę to fakt mikroskopijny budżet i pewnie ludzie w takiej firmie bardzo mało zarobią.
Nie wiem jakiego to CMS ktoś by pisać w kilku osób, przez pół roku w trybie 168 godzin miesięcznie na programistę, nie twierdzę, że takich projektów nie ma( na pewno są nawet większe ). Jednak to musi być naprawdę poważny klient z wyjątkowym zapotrzebowaniem, a przeważnie spotykamy się z ludźmi którzy mają malutką firme, która potrzebuje strony.

Wydaje Ci się bo wiele CMSów powstają jako OS i są za darmo. To nie musi być żaden "poważny klient", jak ktoś chce np. klon jakiegoś dorbego CMSa to tyle zapłaci, obojętnie czy to poważny klient czy nie.

Mylisz trochę pojęcia bo cena softu nie zależy od "poważności klienta" ani "wyjątkowości jego zapotrzebowania". Taką sytuację można by porównać np. do tego że ktoś chce klon linuxa pisany od podstaw za 200zł, bo oryginał jest gratis. Wiadomo, że jeśli to będzie soba prywatna to tego nie potrzebuje i może sobie wziąć np. debiana, ale jeśli będzie się upierać to i tak usłyszy cenę taką jaką za podobny projekt zapłaciłby poważny klient.

Nie rozumiem zalety Bo skoro jest unikalny to tylko jedna osoba tak naprawdę wie jak on działa, jakakolwiek zmiana wymaga jej interwencji i $$$$$ Jak dla mnie to wada, nie tysięcy postów na forach z informacją jak to zrobić.

A widziałeś jakikolwiek serwis na darmowym / nie pisanym na zamówienie skrypcie który się wybił? Co myślisz, gdy wchodzisz na "nowy wypasiony serwis o X" który jest forum na phpBB z darmowym szablonem i 30 postami... no właśnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności