Skocz do zawartości

Napisanie systemu CMS

KrzysiekB

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie tytuły w ten sposób powstały? 25k / miesiąc na grę to fakt mikroskopijny budżet i pewnie ludzie w takiej firmie bardzo mało zarobią.

Mylisz trochę pojęcia bo cena softu nie zależy od "poważności klienta" ani "wyjątkowości jego zapotrzebowania". Taką sytuację można by porównać np. do tego że ktoś chce klon linuxa pisany od podstaw za 200zł, bo oryginał jest gratis. Wiadomo, że jeśli to będzie soba prywatna to tego nie potrzebuje i może sobie wziąć np. debiana, ale jeśli będzie się upierać to i tak usłyszy cenę taką jaką za podobny projekt zapłaciłby poważny klient.

Nie mogę Ci powiedzie jakie tytuły, bo powiedzmy, że takich informacji nie powinno się ujawniać :) Dałem ci wskazówkę, która powinna wystarczyć, bo jeśli dobrze kojarzę tylko jedna polska firma produkująca gry jest notowana na warszawskiej giełdzie. Wystarczy wejść na stronę i obejrzeć portfolio.

Pisząc poważny miałem na myśli z poważnymi pieniędzmi, 80 tyś to moim zdaniem już całkiem poważne pieniądze na CMS, żadna duża firma tym nie pogardzi, nie mówiąc o średniej i małej. Liczy się skala przedsięwzięcia, wyjątkowość ma całkowicie drug rzędne znaczenie.

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Pisząc poważny miałem na myśli z poważnymi pieniędzmi, 80 tyś
Przy takim budżecie to możesz napisanie CMS zlecić programistom z Richmond... :)

Tak na ma marginesie to proponuje przeniesienie tego topicu do pogaduszek, bo z PHP ma tyle wspólnego co zamek do drzwi z zamkiem rycerzy ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A widziałeś jakikolwiek serwis na darmowym / nie pisanym na zamówienie skrypcie który się wybił? Co myślisz, gdy wchodzisz na "nowy wypasiony serwis o X" który jest forum na phpBB z darmowym szablonem i 30 postami... no właśnie !!!

Zerknij np na wizaz.pl

Soft nie jest ważny ale nie najważniejszy. Przy ograniczonym budżecie nie należy inwestować zbyt wiele w oprogramowanie. Dużo projektów za kilkadziesiąt tyś. leży sobie gdzieś offline bo priorytety były źle ustawione.

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Masz cicik rację to właśnie miałem na myśli :cfaniak:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zerknij np na wizaz.pl
Zerknąłem... i nic mi to nie przypomina.
Soft nie jest ważny ale nie najważniejszy. Przy ograniczonym budżecie nie należy inwestować zbyt wiele w oprogramowanie. Dużo projektów za kilkadziesiąt tyś. leży sobie gdzieś offline bo priorytety były źle ustawione.

Zgadzam się, priorytety są najważniejsze. Np. tutaj napisanie tego CMS-a dajmy na to za 80K. To głupota trochę bo za taką kasę można stworzyć system ale nie o takich możliwościach jak obecne systemy OS. Dużo lepiej było by coś za dużo mniejsze pieniądze zmodyfikować i wtedy mógłby powstać porządny serwis.

Tylko tutaj jest jeden problem i chyba jakaś zmowa między niepoważnymi klientami, bo tacy to oprogramowania OS nie chcą - bo trzeba będzie udostępnić kod, napisać od podstaw też nie chcą - bo za drogo, zmodyfikować płatnych skryptów - to też nie, bo trzeba będzie za skrypt płacić dla każdej domeny :) Tacy to byliby pewnie niezadowoleni nawet gdyby obsługa danego projektu OS zrobiła modyfikacje gratis - bo inni też mieli by "ich" kod :)

Ludzie nie za bardzo rozumieją jakie koszty wiążą się z tworzeniem CMS-a na którego rozwój wielu ludzi poświęciło kilka lat i że koszty programistów to nie jedyne koszty większego projektu. 80K na stworzenie CMS'a o możliwościach np. mambo to żart a nie pieniądze. Może żadna firma tym nie pogardzi, ale kiedy zobaczą ile z tym pracy to upadnie albo projekt albo taka firma.

Może forumowicze mają tutaj na myśli tworzenie od podstaw jakiegoś prostego CMS-a ja jednak wiem z doświadczenia, że jeśli klient chce coś od podstaw to pierwsze co zrobi to porównanie tego z "czymś co jest za darmo"

(pamiętaj że cms musi być autorski bo na gotowcach daleko nie zajedziesz),

Słabe mi się robi jak ciągle to poważacie - po pierwsze Polskie produkty ustepują gotowcom w 99%.

Po drugie znam portale, z cyklu tych wartych kilka milionów, które pracują na darmówkach, lub niedrogich gotowcach (kilkaset USD), wyposażonych oczywiście we własne dodtaki i mają się świetnie.

W wiekszości przypadków łatwiej włamac się na "autorskie" pomysły niż dopracowane gotowce.

Ale moja uwaga nie ma znaczenia dla tych dla których gotowe CMS'y kończą się na jommoli czy PHP-Nuke.

Zlecenie napisania własnego CMS'a trzeba mocno przemyśleć - to jescze większe ryzyko niż oparci4e się na gotowcu - skąd klient który się nie zna ma mieć pewność, że dostanie dobry produkt ?.

Słabe mi się robi jak ciągle to poważacie - po pierwsze Polskie produkty ustepują gotowcom w 99%.
Wybacz... ale jeśli mentalność polaków jest taka jak dużej części ludzi na tym forum to czemu się dziwisz. Chcą mieć "autorskiego cms-a za 200zł w 2 dni => zlecenia.przez.net" a potem się dziwią że jest gorszy od mambo, albo skrypt forum i zachodzą w głowę czemu jest gorsze od vbulletin ;)
Po drugie znam portale, z cyklu tych wartych kilka milionów, które pracują na darmówkach, lub niedrogich gotowcach (kilkaset USD), wyposażonych oczywiście we własne dodtaki i mają się świetnie.

No to może pokaż mi gdzie są ich kopie, bo skoro pracują na darmówkach to nie powinien być np. jeden taki portal, ale z 11 tysięcy (skoro to czysty zysk bez wydatków to albo polacy są kompletnymi idiotami albo tak różowo nie jest).

W wiekszości przypadków łatwiej włamac się na "autorskie" pomysły niż dopracowane gotowce.
Pierwszy akapit =>
Zlecenie napisania własnego CMS'a trzeba mocno przemyśleć - to jescze większe ryzyko niż oparcie się na gotowcu - skąd klient który się nie zna ma mieć pewność, że dostanie dobry produkt ?.

Może zapłacić komuś za ocenę projektu i konsulting. Ale oczywiście "pomysłowy przedsiębiorca" zapłaciłby wtedy więcej niż parę złotych a przecież "nie da się okradać a skrypt w IE sam se umie odpalić" :P A określanie technologii - mysql, postgre czy microsoftSQL - przecież to wszystko się ściągnie z torrenta i tak samo wygląda. A jakieś php, servlety, ruby czy .net - to i tak jedno czy se ludzie po adresie wklepią .php czy .do

Dalej nie rozumiem dlaczego ktoś chce pisać systemy CMS za 200zł skoro w sieci jest tyle gotowców które będą 1000x lepsze. I dlaczego ktoś ma nadzieję, że piszac coś z tak mikroskopijnym budżetem wyprzedzi coś co ma za sobą kilka/naście lat rozwoju.

Zatem czym jest CMS z tego tpopicku skoro poeci o nim tak dużo piszą a pragmatycy wysnuwają tak bńskie za niego ceny? ;)

Nie wiem czy wszyscy to znają ale wśród programistów krąży taka oto opowiastka obrazkowa która zresztą jest w 100% prawdziwa.

O tym jak to klient zamawia oprogramowanie i kolejne etapy projektu.

https://file.draminski.com/usg-new-1/1.doc

Wiec pewnie i tutaj było tak samo:

Klient zamówił wizytówkę firmy.... A dalej to juz sie mozna domyslać.

Ja też niestety nie rozumiem niechęci dużej liczby osób do OS , skąd sie to bierze to nie wiem.

100%

• 2 tygodnie później...
zlecenia-p-n w ogólę pominę.

A ja nie narzekam. O ile faktycznie pod względem cenowym nie ma co konkurować z tymi gimnazjalistami co wszystko za 100zł robią o tyle zostawienie adresu swojego portfolio ma dobre strony. Moje oferty zawsze są co najmniej 1,5 raza większe od najwyższej i nigdy nie wygrywam. Ale potencjalni zainteresowani wchodzą na stronę coś tam sobie poczytają i piszą zapytania na maila.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności