Skocz do zawartości

Napisanie systemu CMS

KrzysiekB

Rekomendowane odpowiedzi

to ze strony TYPO3:

Zakupując CMS autorski skazujemy się na relację monopolista - klient. Przy późniejszych zmianach systemu CMS mamy bardzo niewygodną pozycję jeżeli chodzi o negocjację ceny, dlatego, że rozbudowy systemu (w rozsądnej cenie) może dokonać tylko firma, u której zakupiliśmy system CMS! W bardzo trudnej sytuacji stawia nas również możliwość bankructwa firmy, która dostarczyła nam autorski system CMS.

Święte słowa, jak masz stronę opatra na autorskim CMS to jedynym ratunkiem przy problemie jest firma która go zrobiła, jak użyjesz przyzwoitego CMS-a który jest znany to znajdziesz odpowiedz wsród społeczności użytkowników. Zresztą już zaczynają soe pojawiać firmy które specializują sie we wdrożeniach rozwiązań OS więc niedługo powinno być z czego wybrać. Wczoraj czytałem ze spory system ERP zmienił sposób dystrybucji na Open Source , niedługo windows bedzie OS:

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A teraz jeszcze pytanie. Co sądzicie o joomla i dlaczego Mrtn napisałeś, że opensource i owszem ale tylko "nie joomla"?

Genralnie każdą moją uwagę pewnie można podwazyć, niemniej jednak, jak dla mnie Mambo to Zawsze były problemy związane z:

Niska widajnoś, bardzo bałaganiarski kod, niekompatybilność modułów (każde rozszerzenie tworzy jakieś nowe tabele w bazie z danymi w Sowich formatach.)., brak edycji "na stronie". Brak profesjonalnych słówników - werje językowe często siadają po nowych łatkach.

Zrestzą sama koncepcja Jmoloi daje nam możliwość wyłaczania pewnych modułów, żeby zwiększyć wydajność, a dobra koncepcja powinna być odwrtona: to właczanie tylko tego co potrzeba.

Powiem w skrócie tak - Lobby Mambo-Jomoli jest w Polsce największe, (potem PHP nuke), ale fakt pozostaje faktem - dla tych którzy mieli okzaję popracować na bardziej zaawansowanych CMS'ach nie ma powrotu do tej "zabawki".

Małe firmy 1-2 osobowe mają to do siebie ze szybko powstaja i równie szybko umierają ;) [szczegolnie takie internetowo-programistyczno-informatyczne] Zresztą chyba 65% firm nowopowstałych upada po pierwszym roku z dowolnej branży, jak ktoś ma dokładne dane to poproszę

Więc trochę bym się bał o przyszłośc takiego projektu, bo "napisac" to dopiero początek drogi, dalsze życie projektu wymaga zawsze też sporo pracy i pieniędzy o czym nie każdy młody adept pamięta.

A w projekcie OS spora cześć utrzymania projektu jest przeniesiona na użytkowników i co prawda ściągają za darmo ale jak zgłaszaja uwagi, BUGI , sugestie , pisza pluginy itp. to jest to z zyskiem dla firmy . A potem taki projekt Open Source za asyste bierzę np. $13990

https://ez.no/store/software :)

A teraz jeszcze pytanie. Co sądzicie o joomla i dlaczego Mrtn napisałeś, że opensource i owszem ale tylko "nie joomla"?

Powiem w skrócie tak - Lobby Mambo-Jomoli jest w Polsce największe, (potem PHP nuke), ale fakt pozostaje faktem - dla tych którzy mieli okzaję popracować na bardziej zaawansowanych CMS'ach nie ma powrotu do tej "zabawki".

Niestety :)

Kilka lat temu (moze 3) też myslałem ze mambo jest fajne i bije sie w pierś ze tak mogłem pomyśleć :)

Chyba dałem sie złapac na to ze to takie ładne było i kolorowe ;)

A tak naprawdę to do moich skromnych potrzeb to wystarcza Wordpress , Drupal, EzPublish

No to nie wiesz o czym piszesz - pokaz mi projekt większy od autorskiego uniwersalnego CMS'a napisany krócej niż w pół roku.

Bardzo proszę: firma LGBS Polska i program Filehold.

Od samego źródła wiem, że był zakodowany w 3 miesiące (oczywiście wcześniej był tworzony projekt ale wyraźnie napisałem, że chodzi mi o zakodowanie).

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Ja po weekendzie i po zmianie czasu jestem :) Można precyzyjniej ?

https://www.filehold.com/ albo https://www.lgbs.pl/ mi sie pojawia pierwsze w google.

Mówimy o stronie czy o oferowanych produktach ?

Ja po weekendzie i po zmianie czasu jestem :) Można precyzyjniej ?

https://www.filehold.com/ albo https://www.lgbs.pl/ mi sie pojawia pierwsze w google.

Mówimy o stronie czy o oferowanych produktach ?

Jedno i drugie się jak najbardziej zgadza. To ta firma i ten produkt. Nie rozumiem ostatniego pytania.

Nie rozumiem ostatniego pytania.

Mówimy o stronie czy o oferowanych produktach ? - O to pytanie chodzi ?

Chodzi o doprecyzowanie o czym dokładnie mówiłeś, czy mowimy o stronie która wygląda jakby była zrobiona w wordpress

czy o aplikacji która przypomina jakis system kontroli wersji, ewentualnie baze dokumentów Office ?

Chodzi o doprecyzowanie o czym dokładnie mówiłeś, czy mowimy o stronie która wygląda jakby była zrobiona w wordpress

czy o aplikacji która przypomina jakis system kontroli wersji, ewentualnie baze dokumentów Office ?

Mówimy o programie do kontroli obiegu dokumentów. To nie jest jakiś tam sobie programik. Oglądałem jego case study na IT Academic Day w zeszłym roku na Politechnice Śląskiej i szczena opadała mimo, że tam prelegent (prezes LGBS Polska) opowiadał tylko o małym fragmencie całego zagadnienia. Konkretnie prezentacja była o wykorzystaniu Workflow Foundation w tym systemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności