Skocz do zawartości

Samochód w firmie

reigon

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo z Was ma firmy typu SEO, projektowanie stron, sprzedaz wysylkowa. Wiadomo, że do kosztów (czyli naliczony VAT + koszty uzyskania przychodow w dochodowym) wrzucacie oplaty za domeny, serwery, ew. wyposazenie biurowe, sprzet komputerowy, internet czy art. biurowe. Ciekawy jestem czy uwzględniacie także benzynę (czy cokolwiek na czym jeździcie) i na jakiej podstawie. Czy jadąc do klienta wystawiacie sobie jakąś delegacje, albo czy macie na to jakiś inny papierek ? Osobiście nie spotykam się bezpośrednio z klientami/partnerami, bardziej przez e-mail, telefon, no ale często trzeba podjechać to na poczte, to cos kupic, to jeszcze do urzedu - jak to uwzględniacie (i czy w ogole to robicie) w kosztach firmy ? Czy np. biezecie fakturke na np. 100zl i wiecej nie (bo raczej ciezko wydac wiecej na dojazdy na poczte, itp), czy w ogole nie biezecie i jak z dokumentacja. Jestem 'świeżak', dlatego o to pytam, jeżeli jednak takie odliczenia wchodzą w gre to i dalej można to pociągnąc np. o amortyzacje.

osoba która Cię rozlicza powinna Ci wszystko wytłumaczyć

w skrócie wygląda to tak

- wrzucasz samochód w ewidencję firmy

- tankując bierzesz fakturę na siebie (na fakturze musi być numer rej. samochodu)

- odliczasz wartość netto (VATu nie możesz sobie odliczyć)

- uzupełniasz w trakcie roku książkę przebiegu samochodu, gdzie wpisujesz gdzie jechałeś, w jakim celu i ile kilometrów przejechałes

- oczywiście w koszty firmy wliczasz sobie również wszelkie opłaty z tytułu posiadania samochodu (ubezpieczenie, przeglądu, naprawy, wymiany itp.)

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

jak uzywasz w celach firmowych samochodu prywatnego, robisz kilometrówkę i odliczasz koszta wg kilometrów

To jest tylko jeden ze sposobów.

Można rozliczać FV za części i usługi związane z samochodem oraz paliwo, tylko, że za paliwo nie odlicza się VATu (jeśłi samochód nie jest ciężarówką). Kwota brutto takiej faktury jest kosztem.

Jedna jeszcze uwaga, jak korzystacie, z samochodów rodziny, partnerki/partnera, znajomych to wystrzegajacie się umowy użyczenia. US może to zinterpretować jako zysk dla Firmy, lepiej zrobić umowę najmu z taką kwotą by się to opłacało.

W tym przypadku osoba, która wynajmuje musi odprowadzić podatek.

Edit:

A najlepiej wziąć samochód w leasing na firmę i po kłopocie a koszt jest stały i może być niemały jak ktoś zaszaleje.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

jak uzywasz w celach firmowych samochodu prywatnego, robisz kilometrówkę i odliczasz koszta wg kilometrów

na przyszłość g:

https://www.vat.pl/samochod/index.php

Takie podstawy to wiem, bardziej mi chodzi o dokumentacje tego.

Scorpi -> dzieki, glownie chodzilo o to:

"uzupełniasz w trakcie roku książkę przebiegu samochodu, gdzie wpisujesz gdzie jechałeś, w jakim celu i ile kilometrów przejechałes"

Akurat rozliczam sie sam. Jakto, nie mozna sobie wpisac w VAT7 22% vatu za benzyne, jako VAT naliczony ?

To jest tylko jeden ze sposobów.

Można rozliczać FV za części i usługi związane z samochodem oraz paliwo, tylko, że za paliwo nie odlicza się VATu (jeśłi samochód nie jest ciężarówką). Kwota brutto takiej faktury jest kosztem.

Jedna jeszcze uwaga, jak korzystacie, z samochodów rodziny, partnerki/partnera, znajomych to wystrzegajacie się umowy użyczenia. US może to zinterpretować jako zysk dla Firmy, lepiej zrobić umowę najmu z taką kwotą by się to opłacało.

W tym przypadku osoba, która wynajmuje musi odprowadzić podatek.

Edit:

A najlepiej wziąć samochód w leasing na firmę i po kłopocie a koszt jest stały i może być niemały jak ktoś zaszaleje.

Dzieki, wlasnie o tego typu odpowiedz mi chodzilo. Nie ma zanczenia, ze np. sa to dojazdy tylko na poczte, do urzedow, sklepow, itp - byle zeby bylo cokolwiek i mozna w leasing wziac ? Aha, to juz wiem z VAT-em - a szkoda :(

1. Umowa użyczenia od rodziny nie jest przychodem dla firmy.

2. Od osobówki VAT nie odliczamy ale w KUP wrzucamy na podstawie Ewidencji Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu.

3. Aby jej nie prowadzić można wprowadzić samochód do majątku firmy, dodatkowo możemy go wycenić i amortyzować.

Prywatny samochód na firmę

Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności