Skocz do zawartości

Jak wskazać Apache ścieżkę do plików php

Bielack

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, wybaczcie lamerskie pytanie, ale już się poddałem.

Udało mi się uruchomić Apache i php pod Ubuntu - co było proste. Teraz próbuję uruchomić banalną stronę w php i nie potrafię zmusić serwera do współpracy. Pod Windows używam pakietu Webserv i tam wiedziałem, gdzie i co mam wyedytować, by domyślnym katalogiem dla serwera www był mój katalog ze stronami. Pod Ubuntu nie potrafię tego zrobić.

Odnalazłem /etc/apache2/apache2.conf i znalazłem linię ServerRoot "/etc/apache2" Jednak gdy próbuję zmienić tą ścieżkę, nie startuje serwer, twierdząc, że ServerRoot jest niewłaściwy.

Bardzo proszę o wskazówkę: jak uruchomić pod Ubuntowym Apaczem stronę w php, którą mam /home/bielack/worek/ ?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Po pierwsze primo: Uprawnienia! Jezeli apache nie ma praw do katalogu /home/bielack/worek/ to sie nie uruchomi.

Po drugie dodaj sobie virtualhost to wtedy bedziesz mogł na swoim apache mieć kilka róznych domen.

Domeny wpisujesz w /etc/hosts

Przyklad co prawda z windowsa ale zasady te same pod linux

NameVirtualHost 127.0.0.1:80

<VirtualHost 127.0.0.1:80>
DocumentRoot C:/xampp/wp/
ServerName costamcostam.pllll
ServerAdmin admin@costamcostam
<Directory "C:/xampp/wp">
 Options Indexes FollowSymLinks
 AllowOverride All
 Order Allow,Deny
 Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>

<VirtualHost 127.0.0.1:80>
DocumentRoot C:/xampp/htdocs/
ServerName localhost
ServerAdmin admin@localhost
</VirtualHost>

<VirtualHost local.domain1.tld:80>
DocumentRoot C:/path/to/domain1/
ServerName local.domain1.tld
ServerAdmin admin@local.domain1.tld
<Directory "C:/path/to/domain1/">
 Options Indexes FollowSymLinks
 AllowOverride All
 Order Allow,Deny
 Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>

Przyznaję, że trochę pękam przed zmianami konfigów Linuksianych - nie czuję się tutaj pewnie, a zepsuć łatwo ;-)

Ale bardzo Wam dziękuję za wskazówki - dzięki nim poradziłem sobie. Trzeba przyznać, że filozofia Ubuntu (pewnie ogólnie Linuksa) jest inna - wszystko sobie można dorobić, dokonfigurować - rewelacja! Tylko nauki dużo :-P

Udało mi się odpalić moją stronę i mam kolejny problem - zamiast polskich znaków, mam czarny rąbik z pytajnikiem (jak na obrazku poniżej).

Strona, choć zrobiona pod WIndows w Dreamweawerze jest zakodowana w ISO 8859-2. Gdy otwieram kopię umieszczoną na serwerze, czy pod Linuksem, czy pod Windows - wszystko wygląda normalnie. A kopia otworzona lokalnie ma problem - gdzie mogę szukać przyczyny?

zrzutekranu-nadwozia.jpg

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności