Skocz do zawartości

Czy komus Gooble odbanowalo wyszukiwarke/katalog?

Olo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wręcz przeciwnie. Całkowicie zgadzam się z EdithG

Okej, pisałem to już na jakimś blogu, który odnosił sie do tego tematu i bloga Grafa.

Pomyśl ile ludzi zadeklaruje chęć udziału w takiej akcji, ilu zadeklaruje i dalej będzie robiło swoje, kto zostanie i na jak długo, widząc, ze dookoła ludzie tak naprawdę mają to w du**e i dalej robią swoje - kilka miesięcy to optymistyczna wersja. Mi tez się to podoba, jednak rzeczywistość jest inna, sorry winetou.

edi:Ewentualnie dalej robić swoje i promować co innego,ale to się mija z celem.

Content is Dead.

Community is King Now

System wymiany linków stałych? Tutaj

Mam nawet wszystko co byloby potrzebne do stworzenia takiej wyszukiwarki, spajdery, archwizzatory itp wszystko wlasnej robotki :D

Takie które byłoby wstanie konkurować z G ? - nie mówie tutaj oczywiście o algorytmie odpowiadającym na zapytanie użytkownika i ustanawiające ranking.

Raczej bardziej interesuje mnie jak sobie radzisz z zasobami/ przechowywanie danych/prędkość i wydajność parsowania.

Mi się udało max dojść do magicznej 5 mln url/site na serwer i jest to w moim wypadku maximum.

Nie przejmowałbym się banem a tym bardziej olałbym myślenie nad odbanowaniem. Nawet jak ci coś przywróci ten adres to będzie na cenzurowanym. Więc lepiej skup się i postaw 300 nowych bo więcej czasuj stracisz na myśleniu czy da się odbanowac. Kiedyś sam się zastanawiałem, dzisiaj wole postawić 3 kolejne.

Całkowicie zgadzam się z EdithG

Tylko teoretycznie i technicznie. W praktyce - bez szans. To się musi wszystkim opłacać, a nikt nie jest w stanie zaproponować konkurencyjnej marchewki. Poza Chińczykami z ich nadwyżką budżetową ;-)

Olo, nie wiem - nie słyszałem. Jedna z moich domen wróciła po dwóch latach, ale to przecież epoka w sieci.

"Takie które byłoby wstanie konkurować z G ? - nie mówie tutaj oczywiście o algorytmie odpowiadającym na zapytanie użytkownika i ustanawiające ranking." ODP: Nie no nie mam algorytmow analizujacych

"Raczej bardziej interesuje mnie jak sobie radzisz z zasobami/ przechowywanie danych/prędkość i wydajność parsowania.

Mi się udało max dojść do magicznej 5 mln url/site na serwer i jest to w moim wypadku maximum."

ODP:Ja sie nie bawilem w backup i wykorzystalem 2 dyski 250G - ale dziwnie wychodzi to 10 mln, czy 2 razy to co TY :D - poprostu stworzylem mechanizn polegajacy na zapisie najbardziej potrzebnego info sciagnietych stron na nazwijmy to glownym serwerze, ktory posiada wsystkie informacje, gdzie sciagnieta sie strona znajduje, pod jaka domena itp i wrazie czego jednym przycisnieciem klawisza po awarii mozna ja zaciagnac na nowo.

Ale zastanawialem sie wczesniej na pakowaniu zaciaganych stron ( bo przeciez to sam tekst ) i tutaj spoks moznaby dojsc do 40 milionow na serwer :D

Tylko, ze ja teraz nie zaciagalem calych stron zywcem a jedynie wzielem z nich troche znakow :) takze wszystko wyglada jak katalog tyle, ze z podstronami

"Nie przejmowałbym się banem a tym bardziej olałbym myślenie nad odbanowaniem. Nawet jak ci coś przywróci ten adres to będzie na cenzurowanym. Więc lepiej skup się i postaw 300 nowych bo więcej czasuj stracisz na myśleniu czy da się odbanowac. Kiedyś sam się zastanawiałem, dzisiaj wole postawić 3 kolejne."

ODP:

Cholera za duzo pracy w to wlozylem :( i co pozniej tez mnie zbanuja?:( A przeciez cholera nie zrobilem nic zlego. Jak pisalem wczesniej. jajeczko to przy tym pilka lekarska - tak to piescilem i dbalem o najmniejszy szczegol by sie niemoznabylo do niczego przyczepic :(

No nie moge sobie od tak odpuscic :(

Pomyśl ile ludzi zadeklaruje chęć udziału w takiej akcji
Odpowiedź jest prosta - właściciele promowanej wyszukiwarki.
Tylko teoretycznie i technicznie. W praktyce - bez szans.
Oczywiście, chyba nie tylko ja odczytałem "mogłoby" jako teorię?

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Mam nawet wszystko co byloby potrzebne do stworzenia takiej wyszukiwarki, spajdery, archwizzatory itp wszystko wlasnej robotki :D

Takie które byłoby wstanie konkurować z G ? - nie mówie tutaj oczywiście o algorytmie odpowiadającym na zapytanie użytkownika i ustanawiające ranking.

A co do jeszcze, czy moglyby konkurowac z google.

Przeciez spajderki google to nie jest jakis wyrafinowany bocik - to akurat nieodgrywa bardzo istotnej rzeczy i stworzenie czegos takiego to nie byl problem to samo z paserkiem np: na 300 spajderkow 5 k przeprasowanych stron/min to przyzwoity wynik. Teraz tylko mnozys spajderki :)Ale Liczy sie ten algorytm analizujacy - i to jest problem. Inaczej juz dawno bysmy mieli pozadna konkurecje dla G.

tzn. nie chodziło mi tyle o przechowywanie ilości stron.

bardziej o to że te strony przechowujesz i na danym serwerze musisz w nich wyszukać.

Praktycznie umieścić w sumie można 10 mln względem ilości danych, trudniej później w tym szukać - zauważyłem że google w swoich mini googlach też lokuje po 2-5 mln dokumntów na maszyne. Później jakoś cieżko napisać wydajne rozwiązanie do wyszukiwania w tych zasobach.

Ja nie mowie ze masz projekt zostawić - postaw go na nowej domenie i wtedy sobie walcz. Bo tak to naprawde stracisz mase czasu a google tylko liczy na osoby które czekaja na odbanowanie bo wie że nie stawiaja 100 nastepnych.

.

Tak jak 10 lat temu obiektywnie lepszy produkt (google) zastąpił gorszy (AltaVista), tak i teraz musiałoby się to stać, w dodatku musiałby to być jakiś projekt opensourcowy lub coś w tym stylu, ponieważ żaden produkt komercyjny nie ma szans teraz przebić gugla ze względu na próg wejścia liczony w setkach milionów.

Czyli albo czekamy na WikiSearcha lub coś w tym guście, bo co może mieć przynajmniej cień szansy?, albo godzimy sie z dominacją G. bez alternatywy. Onet oraz Netsprint nigdy nie będą alternatywami (brak wsparcia wolontariatu), a skrypty zdolnych młodych ludzi to mogą sobie pokonkurować ze starym SiteServerem M$ a nie z profesjonalnymi enginami wyszukiwawczymi :D

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

mogłoby

Heh :-) Umówmy się Irek, że uświadomiłeś mi coś, czego jestem w pełni świadomy. Mam za to newsa o tyle ciekawego, że udało mi się pozyskać obietnicę komentarza ze strony człowieka, którego prywatnie uznaję za branżowy autorytet. To siłą rzeczy kilka dni potrwać musi, ale liczę na rzeczową i obiektywną ocenę sytuacji - w jej dosyć szerokim kontekście.

tzn. nie chodziło mi tyle o przechowywanie ilości stron.

bardziej o to że te strony przechowujesz i na danym serwerze musisz w nich wyszukać.

Praktycznie umieścić w sumie można 10 mln względem ilości danych, trudniej później w tym szukać - zauważyłem że google w swoich mini googlach też lokuje po 2-5 mln dokumntów na maszyne. Później jakoś cieżko napisać wydajne rozwiązanie do wyszukiwania w tych zasobach.

Ja nie mowie ze masz projekt zostawić - postaw go na nowej domenie i wtedy sobie walcz. Bo tak to naprawde stracisz mase czasu a google tylko liczy na osoby które czekaja na odbanowanie bo wie że nie stawiaja 100 nastepnych.

.

Ja to roziwazalem inaczej - "pisalem statyczzne strony":D Tutaj nie ma czego szukac :D Sa na glowny serwerze najbardziej potrzebne informacje ( slowo kluczowe + metatagi ) podzial na domeny w bazie i juz.

W wyszukiwrce takiej jak google to po przeprasowaniu jest dokonywana analiza algorytmem i takie dane trafiaja do dc i wedlog nich jest przeszukiwanie zasob takze nie trzeba ciagle grzebac w olbrzmich plikach i w dodatku razy iles tam milionow.

Onet oraz Netsprint nigdy nie będą alternatywami (brak wsparcia wolontariatu)
Wolontariusze by się znaleźli, jest ich pełno na tym forum :D

Wystarczy upodobnić algorytm do tego z google i mniej przeszkadzać w pozycjonowaniu. Pozycjonerzy sami zaczną promować wyszukiwarkę w której będzie im się łatwo pozycjonowało (metodami znanymi z google). Zacznie się od tych najmniejszych ale podobno kropla drąży kamień :D

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

od 2004 czekam na zdjecie banana z jednej domeny :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Popuśćmy nieco wodze fantazji :D

Graff zdenerwowany monopolistycznym działaniem G postanowił podzielić udziały w swojej szukarce na 90 osób, profesjonalnie zajmujących się seo/sem/spam, itp. 10% zostało u Niego, po 1% oddał każdej z osób zaangażowanych w projekt. Doskonale skonstruowana umowa kreśli obowiązki i przywileje każdego z udziałowców. Marian S. jest potentatem w dziedzinie spamu i dostał zielone światło na wrzucanie gdzie tylko się da tekstów promujących Hm. Agata W. prowadzi trzeci pod względem wielkości serwis aukcyjny i aktywnie promuje szukarkę na stronach serwisu. Kamil ma setki stron zaplecza i wrzuca tam linki, Michał kilka milionów pkt. w systemach, Agata setki klientów na allegro i namawia ich na seo w Hm, Piotrek legalne bazy setek tysięcy adresów e-mail, Zbychu dojście do iabu/tv/czegoś tam, Andrzej niekonwencjonalne pomysły promocji, itd, itp... Wkrótce ciągłe bombardowanie internautów informacjami o nowej wyszukiwarce sprawia, że połowa polskich internautów ustawia Hm jako stronę startową. W 2009 roku zarząd podejmuje, przełomową jak się okazało, decyzję o rezygnacji z tradycyjnych metod prezentacji tytułów strony na rzecz nr. telefonu, oczywiście adekwatnym do zapytań i powiązania tematycznego. 3 lata i połowa internautów ze względu na szybkość i jakość prezentowanych serpów oraz połączeniu z nowym, bezpłatnym operatorem telefonii internetowej obsługującym wyłącznie komunikator Hm przeszukuje polskie (wkrótce światowe) zasoby netu. W 2011 roku G podejmuje decyzję o kupnie Hm za niebagatelną kwotę 3.278mln dolarów. Do podziału. Całkiem nieźle jak na pomysł rzucony na forum :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności