Skocz do zawartości

Dziwne wyindeksowanie

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem ile razy spotkaliście się z czyms takim, ja już po raz drugi. Opisze ostatni przypadek, domena , z 2005 roku (pierwsza indeksacja, ciągłość), pozycjonowana od roku. Pozycje na tę branże bardzo wysokie, linkowana ze wszystkiego, dobre strony zapleczowe, wymiany, katalogi, precle, systemy.

Przez rok pozycjonowania wszystko ładnie szło, aż do dziś. Wyindeksowało mi tylko i wyłącznie domene głowną i oczywiście poleciały frazy pozycjonowane pod domene głowną. Pozostałe podstrony oraz pozycjonowane pod nie frazy zostały.

Ostatni raz takie wyindeksowanie innej strony trwało ok. 2 miesięcy. Czy mieliście coś takiego? Jakie czasy powrotu do indeksu?

Hm polecam uważnie czytać forum :-) Tydzień temu opisywałem takie przypadki. W zeszłym tygodniu wyleciała mi strona główna z indeksu dla kilku domen. Po około 6-7 dniach większość wróciła (do dziś nie powróciły dla 2 domen). Podobne sytuacje dość powszechnie miały miejsce na początku roku, szczególnie w Google.co.uk i mnie także taka "przyjemność" spotkała. Pisał o tym wówczas Matt C. na swoim blogu i zapewniał, że sobie już z tym problemem poradzili. I rzeczywiście, przynajmniej ja, do zeszłego tygodnia nie doświadczyłem podobnej sytuacji. Teraz znów się zaczęło. Jedyny sposób - jak to często w SEO - cierpliwie czekać, robić swoje i na wszelki wypadek wysyłać cyklicznie "reinclusion request".

Dokładnie mi już kilka domen w taki sposób wyleciało z czego większość nie wróciła do indeksu i pozostaje nam czekać. Kolejna dziwna sprawa jedna strona która też mi wyleciała z indeksu chodzi o stronę główną po jakimś czasie wróciła i cały czas ją linkuje wtedy miała 200BL teraz ma ponad 1K BL i co najlepsze google nie chcę jej ponownie zaindeksować od bardzo dawna, a licznik wizyt googlebota wskazywał na ponad 200 wizyt przez ten czas.

no u mnie naszczęście jeden dzien to trwało...

No to gratuluję ;) ale i ostrzegam, z tymi stronami głównymi to jak z bumerangiem, potrafią wieloktrotnie pojawiać sie i znikać, czasami po którejś iteracji już się nie pojawiają, albo po prostu zniknięcie trwa bardzo długo. Należy wtedy gorączkowo sprawdzać ważniejsze podstrony, ponieważ wtedy z nimi zwykle zaczyna sie dziać dokładnie to samo.

Wygląda to na jakiś algorytm iteracyjny, niestety wszystko wskazuje, że chodzi o odfiltrowywanie pozycjonowanych podstron, bo zwykłe śmieci zostaja nie ruszone, bardzo smutnie wygląda tak witryna tylko ze "śmieciami" w indeksie G., taki "szkielecik" witryny :D

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

• 1 rok później...

odgrzebuje temat.. od jakiegos czasu znow zauwazylem, ze ciezko z indeksacja strony glownej i to nie tyczy sie tylko nowych stron, ktore notorycznie nie maja zaindeksowanej strony glownej a podstrony tak ale takze starych silnie podlinkowanych stron.

Macie jakies przyklady walki z tym procederem?

tak ... cierpliwość.

Masz rację, że google ostatnio się opierdziela i ma problemy z indeksacją nowych stron. Mówię tu o stronach głównych a nie podstronach serwisów.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

cierpliwosc cierpliwoscia.. jesli idzie o nowe strony ; )

ale co mam myslec o stronach, ktore sa w indeksie od 2006 roku, mocno podlinkowane na wysokich pozycjach.. i teraz nagle strona glowna wylatuje z indeksu a podstrony zostaja? macie jakies sposoby na przywrocenie strony glownej? Ja zaczynam kombinowac na rozne sposoby.

ale co mam myslec o stronach, ktore sa w indeksie od 2006 roku, mocno podlinkowane na wysokich pozycjach.. i teraz nagle strona glowna wylatuje z indeksu a podstrony zostaja? macie jakies sposoby na przywrocenie strony glownej? Ja zaczynam kombinowac na rozne sposoby.

w moim przypadku po około miesiącu główna strona takiego serwisu jak wspomniałeś wróciła i póki co się trzyma.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

to jest bardzo częsty przypadek, może to być jakiś bug.

Ja mam jedną stronę, w której na site: strona główna pojawia się na 2-3 podstronie mimo, że serwis jest dość mocny i w serapch jest na wysokich pozycjach, także czasem może być gdzieś zakopana głębiej, ale to nie zmienia faktu, że często wylatują.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

to jest bardzo częsty przypadek, może to być jakiś bug.

Albo przeładowanie data center zauważcie ze również na niektóre frazy strony latają w górę i dół ze hej niekiedy po kilkanaście oczek.

Aplikacje internetowe, systemy wspomagające SEO, programy pod Windows i Linux, info na https://shad.net.pl - dopisz się do Katalogu Firm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności