Skocz do zawartości

webdezajn praca dla kaszdego

s4lc

Rekomendowane odpowiedzi

Maciek, jako 15-latek znałem perfect najpierw BASIC-a i LOGO

Jeż, znajomosc danej technologii nie jest wyznacznikiem bycia dobrym programista/developerem/managerem/itd. Liczy sie doswiadczenie. Okej, przyklad z zycia: programowanie w javascript. jezyk prosty, ale np. bez porzadnego OOP ;) poczatkujacy wrzucaja obiekty do tablic aby moc pozniej odwolywac sie do odpowiedniej instancji klasy, heh.

i student V roku informatyki (moj szef lubi oszczedzac). z cv i portfolio wynika, iz jest srednio-dobry. dostaje zadanie: napisac zaawansowany webowy system w js. okazuje sie, ze jego znajomosc js ogranicza sie do kilku podstawowych metod i wlasciwosci. na pytanie o DOM robi wielkie oczy..

poswieca kilka tygodni na nauke. nastepne 3 tyg. siedzi i pisze kod programu. wychodzi kilka tysiecy linii ;) zaawansowany system w prostej technologii. no cudo 8) a gosciu moze nosic tytul javascript masta ;)

ale ma tez problem: bowiem na skutek zlej implementacji js w Mozilli jest blad, ktory psuje cala dotychczasowa prace. chlopak poswieca dzien pracy i nie rozwiazuje buga.. a samo rozwiazanie ? rozwiazanie bylo blahe. dla doswiadczonego (i sprytnego) goscia do rozwalenia w 15 min.

no i tak troche OT wyszlo ;)

Już widzisz że de facto nie należy przeceniać korelacji między umiejętnościami a wiekiem?

alez ja nikogo nie dyskryminuje za wiek. staram sie udowodnic, ze jakosc softu zrobiona przez 15 latka i 25 latka nie moze byc na rownym poziomie, skoro ten drugi poswiecil ostatnich 10 lat swojego zycia na nauke i prace (=doswiadczenie).

nawet najprostsze projekty musiało się stawiać na mizernych polboxowych serwerach z trwogą myśląc o rachunkach za modem.

pierw sie trzeba bylo wbic do sieci :x

Acha, przypominam - to temat "Dowcipy".

nie jestes Moderatorem ;) ;)

Pozdrawiam,

J.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
alez ja nikogo nie dyskryminuje za wiek. staram sie udowodnic, ze jakosc softu zrobiona przez 15 latka i 25 latka nie moze byc na rownym poziomie, skoro ten drugi poswiecil ostatnich 10 lat swojego zycia na nauke i prace (=doswiadczenie).

A gdzie on ma niby znaleźć zdobyć to doświadczenie jeśli nikt nie chce mu dać zlecenia do zrobienia? Znam 16-latka który w PHP jest naprawdę dobry. Jeśli nie dasz zlecenia małolatowi, to on nie zdobędzie doświadczenia, nie poszuka rozwiązań, bugów etc. bo nie będzie pisał czegoś tylko ot tak. A tak dasz mu konkretne zadanie i on je robi . A skoro weźmie za to 100 zł to czego ty chcesz oczekiwać? Programista "z doświadczeniem" za to samo weźmie 1000 zł tylko dlatego, że zna funkcję która robi coś, a małolat użył kilkunastu linijek kodu używając kilku innych funkcji ale z tym samym skutkiem. I to jest właśnie doświadczenie...

I to co s4lc podał naprawdę nie jest wcale śmieszne i sugeruję przeniesienie tego do Pogaduszek. Chłopak coś umie i chciałby sobie dorobić. Kto mu tego zabroni?

słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej

(łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-)

A gdzie on ma niby znaleźć zdobyć to doświadczenie jeśli nikt nie chce mu dać zlecenia do zrobienia?

Tu niechodzi, ze nikt mu nie da zlecenia do zrobienia.

Chodzi o poziom cen. Ja tez mialem 15, 16, 17 lat, no jak kazdy z nas tutaj obecnych ;)

I roznica zasadnicza taka, ze jak bylem ow zotlodziobem (i nadal jestem i bede), to nie psulem rynku i nie bralem 100zl za projekt *

* nieszkodzi, ze bylem na utrzymaniu rodzicow. nieszkodzi, ze te wiecej $ moglo mi przewrocic w glowce.. ;)

Programista "z doświadczeniem" za to samo weźmie 1000 zł tylko dlatego, że zna funkcję która robi coś

wezmie 1k zl za swoje doswiadczenie, nie za znajomosc funkcji danego jezyka. bo programowanie nie konczy sie na umiejetnosci dobrego czytania manuala ;)

A skoro weźmie za to 100 zł to czego ty chcesz oczekiwać? Programista "z doświadczeniem" za to samo weźmie 1000 zł tylko dlatego, że zna funkcję która robi coś, a małolat użył kilkunastu linijek kodu używając kilku innych funkcji ale z tym samym skutkiem. I to jest właśnie doświadczenie...

IMO akurat w programowaniu problem polega nie tylko na tym zeby "cos dzialalo" - doswiadczony programista wezmie za to samo tyle ile wezmie dlatego, ze jak trzeba bedzie cos rozbudowac, zmienic, znalezc blad - ogolnie zajac sie kodem - to nie bedzie z tym problemu i sie nie okaze ze czegos sie "nie da". To raz. A dwa, ze bedzie wiedzial jaka technologia do czego pasuje, i nie bedzie np. pisal apleta gdzie wystarczy kawalek flaszki. Albo bedzie wiedzial ze strona w XHTMLu to nie tylko tyle zeby strona przechodzila przez walidator.

W skrocie - wezmie tyle ile wezmie za jakosc produktu. A to czy komus jakosc jest potrzebna czy nie to juz inna sprawa, bo rozumiem ze ktos nie musi miec strony latwej w rozbudowie i wystarczy mu "zeby dzialalo".

Ja uwazam ze chlopak zamiast sie skupiac na zarabianiu

pieniedzy powinien sie skupic na nauce... w szkole... no i jesli

go tak ta branza fascynuje to takze przy kompie...

Moim zdaniem jak ktos sie bierze za kompy to

powinien sie najpierw chciec uczyc a dopiero potem

zarabiac kaske... Bo ludzie placa nie za to ze masz

photoshopa (pirata czy legala) w domu,

tylko za to ze TY WIESZ A ONI NIE, im wieksza masz wiedze

tym wiecej zarabiasz...

Chlopakowi duzo brakuje do poziomu "przecietniaka"...

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Chodzi o poziom cen. Ja tez mialem 15, 16, 17 lat, no jak kazdy z nas tutaj obecnych 

I roznica zasadnicza taka, ze jak bylem ow zotlodziobem (i nadal jestem i bede), to nie psulem rynku i nie bralem 100zl za projekt * 

* nieszkodzi, ze bylem na utrzymaniu rodzicow. nieszkodzi, ze te wiecej $ moglo mi przewrocic w glowce..

No to mówcie od razu że tutaj boli.

Ale to się nazywa konkurencja, i każdy będzie brał tyle na ile się ceni, a decyzje podejmuje klient ze świadomością że taniej przeważnie, choć nie zawsze, znaczy gorzej.

Byc może komuś w zupełności wystarczy szblon za 100 zł bo ma stronke informacyjną czy coś w tym stylu, po jaką cholere ma płacić 1000 zł ?

Ja uwazam ze chlopak zamiast sie skupiac na zarabianiu 

pieniedzy powinien sie skupic na nauce... w szkole..

Chyba naturalną sprawą jest to że jeśli podjął byś się z nim współpracy to tylko za zgodą jego rodziców, a wątpie aby mu pozwolili na takie zajęcie gdyby ze szkołą było coś nie tak.

Moim zdaniem jak ktos sie bierze za kompy to 

powinien sie najpierw chciec uczyc a dopiero potem 

zarabiac kaske...

Jak sam napisałeś umie dostatecznie dużo aby dać mu 100 zł za szablon :hello:

Bo ludzie placa nie za to ze masz 

photoshopa (pirata czy legala) w domu, 

tylko za to ze TY WIESZ A ONI NIE, im wieksza masz wiedze 

tym wiecej zarabiasz..

Więc pozwul mu zdobyć tą wiedze i doświadczenie aby puźniej płacić mu porządną kase za porządną robote.

PS: s4lc Pochwal się pierwszą "pracą", zleceniem za które dostałeś kase .

Zobaczymy czy od razu byłeś, profesjonalistą.

maksymalnie

Nie powiedzialem mu ze zaplace za jego szablony 100zl za sztuke...

Powiedzialem ze moge dac maksymalnie za szablon 100zl...

Nie napisalem ze cos od niego wezme... kazalem mu przyjsc

w kwietniu (bo narazie nie potrzebuje grafika)

... moje pierwsze projekty nie byly super, jak kazdego...

ale z kazdym moja wiedza sie poszerzala.

Więc pozwul mu zdobyć tą wiedze i doświadczenie aby puźniej płacić mu porządną kase za porządną robote.

Ja sie nie uczylem na projektach komercyjnych i nie pozwole

jakiemus dzieciakowi zarabiac tylko daltego ze u niego jest taniej

bo mama kupila photoshopa...

mamy KAPITALIM...

... a chlopak nie oferuje nic... nie ma odpowiednich umiejetnosci,

(prawdopodobnie) nielegalne oprogramowanie, nawet zatrudnienie

go jest niezgodne z prawem :].

dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Chłopak coś umie i chciałby sobie dorobić. Kto mu tego zabroni?

Panstwo, Rodzice, Ja :]

Panstwo - bo to jest niezgodne z prawem...

Rodzice - dopuki bedzie sie uczyl to nic nie zrobia

Ja - odp: 1post

A czy to jest uczciwe ze jakis dzieciak moze zrobic strone za np. 50 zl

a ja prowadzac firme musze zaczynac stawke

od 10 razy wiekszej kwoty zeby wyjsc na swoje?

Bo musze zaplacic przedstawicielowi, grafikowi, Zusowi, miec

legalne oprogramowanie...

... to nie jest uczciwe... po za tym to przestepstwo...

Szy =D> =D> =D>

przeciez jest wszystko dobrze!!!:oops:

coz tak to jest jak sie pisze szybko...

...studiuje ekonomie a nie filologie polska...

kiedys bylem dobry z ortografii... :oops:

A czy to jest uczciwe ze jakis dzieciak moze zrobic strone za np. 50 zl

a ja prowadzac firme musze zaczynac stawke

od 10 razy wiekszej kwoty zeby wyjsc na swoje?

I znów potwierdzam że prawo jest chore, bo gdyby mógł go ktoś zatrudnić mały uczył by się też obywatelskich obowiązków jak np. płacenie podatków, nawet jeślki odbywało by się to za pośrednictwem rodziców, a tak jest zmuszony do kombinowania na lewo bo innego wyjścia nie ma.

Więc farmazonów nam tu

nie wypisuj tylko pisz po ludzku

Szy, ty to jestes jednak nieprzyjemny koles. Ciagle masz jakis problem.

Zgadzam sie, ze pewne zasady trzymac, ale s4lc nie wykazuje sei jakas razaca dysortografia. Czemu mamy bawic sie w pogaduszki typu Onet, gdzie ludzie wyzywaja, a nie daj boze popelnij blad, to sie rzuci na ciebie stado sepow.

Wykumajcie to, to jest dopiero kwiatek, ktory nie dawno otrzymalem:

DZIEKI ALE CO TO JEST ZA EBAY BO JESZCZ NIE

WIEM NIECHMI PAN NAPISZ NA EMAIL GERAS1@O2.PL ZEBY POWIEDZIEC MI CO

TO JEST OKEJ JESLI MORZE PAN COS ODE MNIE KUPIC SUPER MUZE HIP-HOP

MANIA 2 JEST NA MUZYKA I FILM PUZNIEJ HIP-HOP RAP I NA ODDZIALE 20

OKEJ POLECMA KOSZT WYSYLKI KOSZTUJE TYLKO 5 ZL TO NIE DUZO BO DO

TEGO DORZUCAM JESZCZE JEDNM MUZYKE HARRY POTTER I KAMIEN

FILOZOFICZNY MA 4 NAGRANIA ALE NAPRAWDE SUPER I JESZCZE PORTFL

ADIDA JEST SUPER NAWET JESZCZE JEDEN PORTFEL WIEC SIE PAN

ZASTANOWI CZY KUPIC CZY NIE AHA A TAM MUZA HIP-HOP MANIA 2 MA 14

NAGRAN SUPER NAGRANIA NOWOSC WIEC  GOROCO POLECAM ALBO PROSZE WEJSC

NA STRONE O MNIE! TAM WSZYSTKO PISZE A MUJ NUMER GG 6073323 JESLI

BY PAN CHCIAL SIE ZE MNOM Z KONTAKTOWAC PAN  TESZ MI PODA NUMER GG

JESLI PAN OCZYWISCIE PRZEPRASZAM ZE TAK DLUGI TEKST JEST ALE JA

LUBIE PISAC WIEC PAN SOBIE ZAPISZE MUJ NUMER GG I EMAIL GOROCO

POLECAM JESZCZE RAZ WIEC PAN SIE ZASTANOWI SUPER MUZA BO SLUCHALEM

TOM MUZE HIP[-HOP MANIA 2 A HARRY POTTER I KAMIEN FOLOZOFICZNY

NAWET JESZCZE LEPSZY POLECAM KOSZT PRZESYLKI 5 ZLOTYCH RAZEM

10.99TAMUZA KOSZTUJE 5.99 RAZEM 10.99 POLECAM JAK PAN KUPI TO PAN

MI WYSTAWI KOMENTARZ JA PANU TERZ WYSTAWIWE OKEJ DOWIDZENIA!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności