Skocz do zawartości

Szybki start

greguas

Rekomendowane odpowiedzi

czy jest ktoś w stanei wytłumaczyć mi zasade działania funkcji

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">

i jej podobnym, jak tak naprawde ma sie to do faktycznego ładowania strony i w jaki sposób dobierac końcówke do danego dokumentyu, czym się kierować

jak tak naprawde ma sie to do faktycznego ładowania strony

krótko i ogólnie - przeglądarki rozpoznają po tym czego się spodziewać w kodzie

w jaki sposób dobierac końcówke do danego dokumentyu, czym się kierować

nie tylko końcówkę (od kilku lat obowiązującym standardem jest XHTML, a nie HTML ale niestety IE ciągle praktycznie nie umie go obsługiwać) - zależny od tego wg jakiej specyfikacji napiszesz stronę (niestety większość nie jest pisana wg żadnej specyfikacji i mamy śmietnik zamiast stron)

pozdrawiam

hADeSik

Mozilla, CHDK

dos dawno temu przestałem kapletnie dbac to "poprawnosc" czyli i o <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">.

Strony pisze pod IE. Tak wiem zaraz mnie ktos zjedzie ze to glupota. Ale ze ststytsyk wnioskuje ze nie. Max 2 procent ludzi dzienie odwiedza moje strony z innych przgeldarek niz IE, dlatego sobie na to pozwalam.

Czy mimo wsyzstko powinieneim sie "troszczyc" o porpawnosci iz godnosc kodu pod inne przegladraki ?

"jak bylem mały, to byłem mały..."

Jak najbardziej powinieneś się troszczyć o poprawność kodu. Chociaż IE przyjmuje praktycznie wszystko, to i tak trzeba pamiętać o tym, że HTML będzie niedługo odesłany do lamusa i wszystko będzie oparte na XHTML, więc poprawność kodu jest napewno dobrym nawykiem.

Nie odkryje Ameryki mówiąc, że myślenie przyszłościowe pozwala wyprzedzić konkurentów.

Chociażby dlatego warto myśleć o rozwoju standardów.

A jeżeli chodzi o pozycjonowanie - już od dłuższego czasu monitoruje postępowanie MSN, które w połowie lipca bodajże ma oficjalnie wypuścić swoją wyszukiwarkę na światło dzienne.

Strony pisze pod IE

a pod którą wersję? 6? 5.0? 5.5? a może 5.1 - 5.2? (kolejność wg popularności)

Max 2 procent ludzi dzienie odwiedza moje strony z innych przgeldarek niz IE, dlatego sobie na to pozwalam.

to pewnie wiesz, że ok. 70% używa 6, ok. 17% -5.0, 10% 5.5 (dane orientacyjne z głowy, czyli z niczego)

a wiesz, że każda wersja IE może w stosunku do Twoich błędów zachować się inaczej?

wiesz, że między IE 5.0 a 6.0 jest kolosalna różnica w wyświetlaniu stron? (IE 6.0 zaczęło dążyć do standardów)

pozdrawiam

hADeSik

Mozilla, CHDK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności