Skocz do zawartości

Wygląd wyników Google dla pierwszego wpisu

PromoPager

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko ze z jego postu wynika tyle ze jesli ktos nie jest pracownikiem google to ma sie nie wypowiadać... mozna inaczej wyrazic swoją opinie a nie w chamski sposób.

Jak już pisałem kazdy ma na ten temat inne zdanie i ja mam takie ale nie neguje tego co ktos pisze... moze ma racje i wcale sie o to nie spieram... poprostu nie lubie chamstwa

Planujesz wesele i ślub?

Pijasz dobre Wina. Pozycjonuj EliteLink`iem - dobra rzecz.

• 2 tygodnie później...
ten temat co tydzień się pojawia :)

więc wypadało by go przypiąć.. ;-)

pare słów ode mnie...

*Wiek domeny ma niewiele do tego... 7 lat? Moja strona pare dni temu dostała taki bajer.. a ma 7 miesięcy.

*Nie musi mieć sitemap.. moja nie ma.

Ja mam takie zdanie na ten temat, że by pod stroną było "Więcej wyników.. " strona musi być uznana przed ludzi za wartościową.... czyli po prostu dużo ludzi musi wpisywać nazwe strony w guglu :)

Przykład: gdy wpiszemy "gry online" mamy stronę gry*nline.p*szk*le.pl i pod nią więcej wyników dlatego, że dużo osób wpisuje w gugle nazwę serwisu poszk*le (strona jest wartościowa).

Teraz weźmy frazę "śmieszne filmy", na 1 miejscu mamy stronę p*lewka.eu i pod nią już nie ma "Więcej wyników.. " ponieważ strona moim zdaniem jest bardzo słaba.. ludzie raczej nie wracają na nią wpisując nazwe strony (jak w ogóle wracają) :)

Jeśli ja trafiam na jakąś wartościową stronę z jakiejś frazy.. to gdy chce znów na nią wejść to wpisuje jej nazwe w google a nie tą frazę z której na nią trafiłem...

Ot cała zagadka, dostałem ten bajer gdy liczba osób wpisujących nazwe mojej strony znacznie wzrosła, według statystyk w tym miesiącu nazwa strony jest na 5 miejscu we frazach z których było najwięcej wejść z G.

Reasumując rób porządne strony dla ludzi, a nie dla robotów = ludzie wpisują Twoją nazwę strony w G. = masz "Więcej wyników.." ;)

Oczywiście mogę się mylić, zapraszam do dyskusji :)

ps. przepraszam za ewentualne błędy ale już późna godzina :)

ARES

podobne_firmy_468x60.jpg

A odpowiedź jest pod ręką.

https://www.google.com/webmasters/tools/

Linki do witryn są całkowicie zautomatyzowane i wyświetlane tylko wtedy, gdy uważamy je za przydatne dla użytkownika. Jeśli struktura witryny nie pozwala naszym algorytmom znaleźć użytecznych linków do witryn albo sądzimy, że linki do witryn będą mało trafne w przypadku danego zapytania użytkownika, nie wyświetlimy ich. Jednak zawsze dokładamy starań, aby ulepszyć sposób odnajdywania i wyświetlania linków do witryn.

A odpowiedź jest pod ręką.

https://www.google.com/webmasters/tools/

Linki do witryn są całkowicie zautomatyzowane i wyświetlane tylko wtedy, gdy uważamy je za przydatne dla użytkownika. Jeśli struktura witryny nie pozwala naszym algorytmom znaleźć użytecznych linków do witryn albo sądzimy, że linki do witryn będą mało trafne w przypadku danego zapytania użytkownika, nie wyświetlimy ich. Jednak zawsze dokładamy starań, aby ulepszyć sposób odnajdywania i wyświetlania linków do witryn.

No właśnie, ale nie dostaniesz dodatkowych linków gdy nikt nie wpisuje nazwy Twojej strony. Myślę, że dałem dobry przykład dwóch serwisów które są na 1 miejscu na dobre frazy. Jeden wartościowy, ludzie wracają na niego wpisując często w google nazwe, drugi 'strona śmietnik' na którą ktoś wejdzie i raczej już nie wróci, lub jest mało takich przypadków..

podobne_firmy_468x60.jpg

...

No właśnie, ale nie dostaniesz dodatkowych linków gdy nikt nie wpisuje nazwy Twojej strony. ...

Nie widzę związku treści z Twoją teorią.

Moja hipoteza jest prosta:

Algorytm wybiera spośród stron te, które są na pierwszych pozycjach dla fraz o pewnej granicy zapytań.

Następnie kolejny algorytm wyszukuje w owych witrynkach popularne podstrony.

Spis tych podstron idzie do człeka, który decyduje i flaguje dane serwisy według pewnych kryteriów.

Pozdrawiam.

...

No właśnie, ale nie dostaniesz dodatkowych linków gdy nikt nie wpisuje nazwy Twojej strony. ...

Nie widzę związku treści z Twoją teorią.

Moja hipoteza jest prosta:

Algorytm wybiera spośród stron te, które są na pierwszych pozycjach dla fraz o pewnej granicy zapytań.

Następnie kolejny algorytm wyszukuje w owych witrynkach popularne podstrony.

Spis tych podstron idzie do człeka, który decyduje i flaguje dane serwisy według pewnych kryteriów.

Pozdrawiam.

Dlaczego p*lewka.eu nie ma "Więcej wyników.." a p*szk*le.pl ma ? Myślę, że moja teoria jest dobra i bardzo logiczna. Strona ma coraz więcej wejść na różne frazy, to powinna mieć z czasem coraz więcej wejść z nazwy serwisu co potwierdza fakt że strona ma użytkowników, którym warto dać dodatkowe linki.

podobne_firmy_468x60.jpg

...

Dlaczego p*lewka.eu nie ma "Więcej wyników.." a p*szk*le.pl ma ? Myślę, że moja teoria jest dobra i bardzo logiczna. Strona ma coraz więcej wejść na różne frazy, to powinna mieć z czasem coraz więcej wejść z nazwy serwisu co potwierdza fakt że strona ma użytkowników, którym warto dać dodatkowe linki.

Ten przykład niczego nie dowodzi, a czynnik ten zupełnie nie pasuje.

Nie rozumiem, dlaczego miałbym wpisywać adres w wyszukiwarce, skoro mogę wpisać go bezpośrednio w przeglądarce.

Jeśli jakąś stronę często odwiedzam, to mam ją po prostu w zakładkach.

Do wyszukiwarki wpisuję frazy, nie domeny.

...

Nie rozumiem, dlaczego miałbym wpisywać adres w wyszukiwarce, skoro mogę wpisać go bezpośrednio w przeglądarce.

No, że Ty tak wpisujesz nie znaczy że każdy :D wiem bo mam troche stron i widze, że ludzie wpisują nazwe strony w guglu i na nią wchodzą. Poza tym masz "Więcej linków.." pod jakąś swoją stroną? Napisałem wcześniej, że wtedy dostałem "Więcej linków.." gdy coraz więcej osób wpisywało nazwe strony. Dodam, że inna strona którą się zajmuje też ma więcej linków i mase wejść z nazwy strony.

podobne_firmy_468x60.jpg

Ostatnio i jedna z moich domen załapała się na snipplety. Oto kilka szczegółów dot. tej domeny:

- Zarejestrowana ponad dwa lata temu,

- Ponad 10k uu na dobę,

- Ilość linków prowadzących do domeny znacznie przewyższa ilość linków konkurencji pod to samo słowo kluczowe (moja domena: blisko 60k backlinków, drugie miejsce lekko ponad 6k),

- Serwis jest nieco rozbudowany, ale nie przesadnie (Google zaindeksowało ponad 600 stron),

- Strony, które pojawiły się na snippletach, były linkowane, ale to nie więcej niż 20% wszystkich linków. Pozostałe linki prowadzą do strony głównej.

Nieco mnie zdziwiło z jaką dokładnością Google wskazuje odnośniki do części serwisów. Przyznam, że nawigacja oraz układ linków, plików i katalogów na serwerze jest dość chaotyczny. I tak snipplet wyświetla się dla domena.com/plik.php jak i sub.domena.com/

Edytowane:

Uwierz mi, że ludzie wpisują adresy stron w wyszukiwarki. Jest nawet na to logiczne wyjaśnienie - to lenistwo. Wielu ludzi ma ustawione Google jako stronę startową, po jej odpaleniu kursor jest przechwytywany z paska adresu do pola wyszukiwarki. Jest jest łatwiej im wpisać tam adres niż powracać do paska adresu (a podejrzewam, że niewielu użytkowników chociażby FX'a wie o skrócie Ctrl+L). Poza tym jak zrobią literówkę, albo źle wpiszą adres to Google im zasugeruje ten prawidłowy... Lenistwo pełną gębą. :D

I znowu edytowane:

Jeśli już mówimy o tym, że ludzie jednak wpisują adresy serwisów do wyszukiwarek, pokusiło mnie aby sprawdzić ilu tak robi. I tak za Overture Keyword Suggestion:

Fraza: youtube - ~1,67mln zapytań miesięcznie

Fraza: youtube.com - ~31k zapytań (niespełna 2%)

Fraza: myspace - ~25,5mln zapytań miesięcznie

Fraza: myspace.com - ~134k zapytań (nieco ponad 0,5%)

Fraza: facebook - ~1,32mln zapytań miesięcznie

Fraza: facebook.com - ~22k zapytań (ponad 1,5%)

Cóż, procentowo nie wygląda to imponująco ale to wciąż konkretne liczby. Zresztą wnioski wyciągnijcie sami.

Ja również zgadzam się z Twoją teorią ARES - jest dość logiczna i wiem, że ludzie obok wyszukiwanych fraz wstukują także nazwę serwisu, który chcieliby zobaczyć w wynikach. Przykładem może być tutaj fraza kabarety - wyszukuje się np. "kabarety fani" bądź "kabarety tworzymy historie" czy "kabarety tworzymy". Myślę jednak, że w tym przypadku pierwszy wynik (kabarety.fani...) nie otrzymali linków do serwisu dlatego, że nie mają dużej przewagi nad pozostałymi stronami, a fani kabaretów wyszukują równie chętnie jedną, jak i drugą stronę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności