Skocz do zawartości

System do zarządzania linkami oraz bannerami.

eprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety jest kolejny błąd. Gdy zmienimy coś w linku, który już jest w systemie i wyświetla się na stronach (np. zmienimy klasę linka, zmienimy anchor, cokolwiek) to przestaje on się pojawiać na stronach mimo, że wg systemu nadal się wyświetla i podana jest nadal lista stron/podstron, na których jest a jednak go nie ma! Tak więc chcąc coś zmienić trzeba link całkowicie usunąć z sytemu i dodać od nowa. Chyba nie tak to powinno wyglądać.

Druga sprawa - jeśli link jest wyświetlany w jakieś kategorii i po jakimś czasie chcę by pojawiał się także w innej - dodając kategorię mamy podobną sytuację jak z kodowaniem - nie jest to zapamiętywane. Znika także z przypisania pierwotna kategoria (a więc nie zostaje żadna) i podobnie jak w powyższym przykładzie link całkowicie znika ze wszystkich stron, na których się wyświetlał mimo, że wg systemu nadal tam jest.

Tak więc kolejne poprawki są jak widać konieczne :drink:

• Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hmm, raczej chodzi mi o to że przy dodawaniu nowej strony ustalam limit linków na podstronę np. 5 i wtedy na każdej podstronie nie znajdzie się więcej niż 5 różnych zdefiniowanych linków. Teraz np. jestem w stanie dodać 30 nowych linków i potem gdy system rozdzieli je na podstrony to na tych podstronach jest ich 30.

Pozdrawiam

No to dam przykład.

Aktualnie jest tak:

Dodaję stronę normalną stronę, nazwijmy ją "stronka" do systemu do kategorii "ogólna".

Dodaje hurtowo 10 linków, nazwijmy je "link1", "link2", "link3", "link4" itd., typ "Dla wszystkich", przyrost linków na stronach: tak, co ile dni kolejna strona: 1, ustalone podstrony: tak, tylko na podstronach, limit podstron: 1.

No i teraz wchodzę sobie na "stronkę" na jakąś jej podstronę i widzę że system rozlosował linki które właśnie dodałem czyli wyświetla mi się ładnie: "link1 link2 link3 link4 link5 link6 link7 link8 link9 link10".

Jak chciałbym żeby było:

Jw. dodaję normalną stronę i ustalam limit linków na podstronę 5.

Dokładnie tak samo dodaję wyżej wymienione linki.

Wchodzę sobie na podstronę "stronki" i system losuje tak linki żeby było ich maksymalnie 5 na każdej z nich czyli na 1 podstronie na której wejdę pojawi się tylko "link1 link2 link3 link4 link5" zaś na drugiej na którą wejdę aby system wylosował "link6 link7 link8 link9 link10"

Nie wydaje mi się żeby to był duży problem do zrealizowania i raczej nie obciąży to systemu, jedno dodatkowe pole w tabeli w bazie i rozdzielanie linków tak żeby ilość na danej podstronie nie przekroczyła ustalonej w systemie (LIMIT w zapytaniu SQL itp.)

Pozdrawiam

To o czym diwi powiedzial jest bardzo wazne :)

Ogolnie to aby system byl przyszlosciowy i na cokolwiek sie nadawal to jest potrzebny taki mechanizm:

- wprowadznie przydzielania limitu wstawianych linek na jednej/kazdej podstronie - proponuje taki znacznik 3-7 i wtedy system wie za na kazdej podstronie sobie losuje liczbe z przedzialu 3 do 7. Jesli ktos bedzie chcial miec stala ilosc linek na kazdej podstronie to ustawia limit np 5-5 i wtedy na kazdej pojawiac sie bedzie 5 linek.

To bardzo wazne i przyszlosciowe bo pewnie za jakis czas strony majace na kazdej podstronie taka sama ilosc linek wychodzacych beda dla Google podejrzane - takie limity w formie losowania z przedzialu bardzo pomoga w efektywnym rozdzielaniu linek.

Co do ilości linków wychodzących to nie wydaje mi się żeby google to sprawdzało, no bo oprócz linków z systemu bardzo często na stronie znajdują się też inne linki wychodzące.

Nie mniej jest to bardzo ważna opcja do wprowadzenia żeby na jednej podstronie nie było za dużo linków wychodzących co powoduje zmniejszenie ich mocy.

Ja natomiast muszę poruszyć kwestię obciążeń jakie ten system generuje. Dostałem info od admina, że baza rozrosła się do dużych rozmiarów a zapytania (brak indeksów, po których odbywa się wyszukiwanie w bazie) bardzo obciążają serwer. Tak więc (za sugestią admina) chciałbym zwrócić uwagę na to, że skrypt wymaga najwyraźniej dość konkretnej optymalizacji PHP/SQL. Bo przy takich obciążeniach dodatkowe koszty ponosić będzie każdy użytkownik systemu a można tego uniknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności