Skocz do zawartości

System do zarządzania linkami oraz bannerami.

eprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

Yeden - :D Pewnie tak, z drugiej strony zacząłem używać tego systemu i on jest przydatny i ma zadatki na przyszłość, ale widać sporo braków, które zwykle wychodzą w tzw. "praniu". Jasne, że kilka z wad było tak oczywistych i widocznych, że można mieć poważne wątpliwości co do przeprowadzanych testów przed wypuszczeniem produktu na rynek. Natomiast kwestia obciążenia wychodzi nieco później i w moim odczuciu to jest kwestia priorytetowa do poprawki natychmiastowej. Inne dodatki mogą poczekać, bo nadmierne obciążanie będzie biło każdego z użytkowników po kieszeni.

• Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co do błędów to qazy było tak, że naprawa jednego rodziła drugi, dlatego wychodziły one tak kolejno. Co do całego systemu i obciążeń, które on generuje to:

1. Ostrzegałem wiele razy, że tak dużo nowych funkcji znacznie zwiększy obciążenie

2. Przy robieniu testów nie były one znowu jakieś ogromne, sprawdzimy to.

eprojekt - wiem i rozumiem to :D i ja nadal jestem dużym zwolennikiem tego systemu i uważam, że warto go kupić. Natomiast obciążenia zdaniem admina mojego serwera wynikają z braku optymalizacji skryptu (np. brak indeksów w bazie, po których odbywa się wyszukiwanie). A wiadomo, że jeśli skrypt generuje obciążenia, których możnaby uniknąć poprzez jego optymalizację, to należy to zrobić, bo narażać to będzie użytkowników na koszty serwera, których ponoszenia można uniknąć.

Z góry dzięki za sprawdzenie tego, bo problem wydaje się poważny a wyskoczył na wcale nie jakiejś wielkiej liczbie stron w systemie.

Błędów, o których pisałem już nie ma (przynajmniej na to wygląda) i ogólnie na ten moment (poza obciążeniem) jest ok.

Mam jeszcze pytanie trochę powiązane z "limitem linków" na stronę. Jak działa rotacja linków? Tzn. ustawiam tam wielkość "paczki", którą system będzie pobierał na daną stronę co ustaloną ilość minut. Ustawiłem sobie zmianę dobową (co 24h) i w paczce dałem 10 linków. Czy to oznacza, że na danej stronie co 24h pojawi się losowy zestaw 10 linków wylosowanych spośród wszystkich linków przydzielonych w systemie dla tej strony (jest ich np. 50)? Czy to rozlosowywanie i konkretna paczka dotyczy całej domeny czy każdej podstrony osobno? (np. dla strony głównej jest losowany inny zestaw niż dla kolejnej podstrony, itd.)?

1. Optymalizacja systemu

2. Limity linków

3. Priorytety

Zachęcam do aktualizacji :)

W razie problemów (gdyby coś jeszcze się znalazło przez te zmiany) proszę dać znać.

Pozdrawiam.

Edit:

qazy nie zauważyłem zmiany w poście :) :

"Czy to oznacza, że na danej stronie co 24h pojawi się losowy zestaw 10 linków wylosowanych spośród wszystkich linków przydzielonych w systemie dla tej strony (jest ich np. 50)?"

dokładnie

Tyczy się domeny

Zaktualizowałem:) Mam pytanie co do limitów linków - jak ustawię np. na 10 to czy to oznacza maksymalnie 10 linków na podstronę? Czy tu chodzi o max ilość linków, która moze byc przypisana do danej strony jako np. paczka do losowania?

Jeśli chodzi o max ilosc linkow, ktora moze byc przypisana do danej strony to czy w przypadku dodawania kolejnych system o tym poinformuje (ze limit jest juz wyczerpany)?

Alumilut:

Sporo stron musisz mieć.. lub ich ruch jest bardzo duży. System jest po optymalizacji, musisz dokonać aktualizacji.

Qazy:

Jest to maksymalna ilość wyświetlanych linków na jednej podstronie w obrębie danej strony. Nie jest to limit przypisania linków. Przypisać można więcej niż wynosi limit, a będą one ustawiane wg. wybranego priorytetu (np. losowo; np. gdy limit będzie 5 a liczba linków 10 to będzie się wyświetlało 5 linków z puli 10).

Dzięki za odpowiedz. Czyli jesli np. mam strone, do ktorej przypisze 20 linkow, ustawie rotacje linkow z wielkoscia paczki: 15 linkow i dam na ta strone limit 5 linkow to bedzie to wygladalo tak:

- sposrod 20 linkow co ustalony czas bedzie losowana paczka 15 linkow (wg ustalonych kryteriow),

- te 15 linkow bedzie przydzielane zgodnie z ustawieniami (strona glowna/ilosc podstron) w taki sposob,ze na 1 podstronie nie pojawi sie wiecej niz 5 linkow (ważne! : te linki, które nie wejdą na daną podstronę pozostają nadal w obiegu i będą przydzielone do innej podstrony? To, że nie wejdą na strone główną i kilka następnych podstron nie oznacza chyba, że nie pojawią się wcale? Powinny pojawić się na najbliższej możliwej podstronie nie przekraczając ustalonego limitu 5 linków na podstronie).

Prosze o potwierdzenie, ze tak to wlasnie wyglada :D

I jeszcze pewien pomysł:

Teraz ustawia się priorytety wyświetlania linków w konfiguracji strony. Ale nie jest to dobre rozwiązanie, bo ustalanie priorytetu np. wg "wieku linka" jest bez sensu. Ja bym proponował, aby przy dodawaniu linka do systemu ustalać także jego priorytet (np. od 1 do 5). Domyślny byłby 1 (i miałyby go linki już istniejące w systemie żeby nie trzeba było po aktualizacji wszystkiego edytować i zmieniać). Natomiast jeśli link miałby priorytet ustawiony na 5 to szansa jego wylosowania/przydzielenia do danej strony/podstrony byłaby 5 razy większa niż linka z priorytetem 1. To miałoby zdecydowanie większy sens, bo dodając link sam wiem na ile on jest ważny. A obecne ustawienia np. wg czasu przydzielenia (najstarsze mają pierwszeństwo) czy też ilości wyświetleń nie ma żadnego sensownego uzasadnienia.

Co do limitów to jest tak jak opisałeś, jednak wprowadzenie do systemu rozpoznawania czy dany link się już wyświetlał w danym limicie jest w tej chwili niemożliwe ze względów techniczych. Linki można ustawić losowo lub wg. ilości wyświetleń (ustawienie wg. daty dodania jest tylko dlatego, że tak było do tej pory).

Natomiast opcja sortowania linków, wg. przydzielonego priorytetu (czym wyższy priotytet tym większe prawdopodobieństwo wylosowania) jest jak najbardziej do wprowadzenia.

Natomiast opcja sortowania linków, wg. przydzielonego priorytetu (czym wyższy priotytet tym większe prawdopodobieństwo wylosowania) jest jak najbardziej do wprowadzenia.

I to by było naprawdę bardzo przydatne! Czyli czekamy do kolejnej aktualizacji?:)

Zachęcam do aktualizacji :)

Rozdział LYNK 1.X uważam za zamknięty. Ewentualnie jeżeli błędy by jeszcze wyszły to będą poprawki. Nie mam kompletnie czasu go w tym okresie dalej rozbudowywać.

Osoby chętne do zakupu: iglak@eprojekt.org

Jest do rozdania jedna licencja dla osoby, które zechce napisać szczegółowy opis/dokumentację systemu. Aktualna jest mało dokładna i poprawna, a czas mi nie pozwala.

Pozdrawiam

Założyłem sobie konto próbowałem dodać stronę dla testów. Ale przy pierwszej próbie dodanie strony pokazuje mi się taki oto komunikat błędu:

Bł±d w zapytaniu: (Nieznana kolumna 'limit' w field list) INSERT INTO `strony` SET `user` = 'Bielack', `aktywne` = '1' , `wyswietlen` = '0' , `klikniec` = '0' , `typ` = '1' , `kategoria` = '33' , `linkow` = '' , `wygasa` = 'brak' , `adres` = 'https://www.******.info/' , `admin` = 'Bielack', `kodowanie` = 'iso-8859-2', `paczka` = '', `czas_paczka` = '' , `czas_paczka_teraz` = '', `limit` = '5', `prior` = '2'

Co może być przyczyną i co mam zrobić, by zobaczyć, jak system działa?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności