Skocz do zawartości

Adwords a brak VATu

karol2007

Rekomendowane odpowiedzi

witam :(

wydaje srednio 100 dolarow dziennie z Adwords, niestety naliczaja mi 21% irlandzkiego VATu, co znacznie zmniejsza ROI

mam konto na adwords na polski adres, naliczaja mi ten VAT od dawna, ostatnio ponoc cos sie zmienilo, wyslali mi maila z informacja o tym, ze chca zwrocic mi VAT i twierdzac ze od teraz to ja mam sam dbac o rozliczanie VATu w moim kraju

no ale z tego co sie orientuje, to najpierw musze podac im moj VAT i dopiero wowczas przestana mi naliczac irlandzki VAT, no a ja nie mam zamiaru tego VATu podawac (moglbym podac jakis fikcyjny ale to zachacza o fraud)

czy da sie jakos zrobic zeby majac polski adres i "using adwords for business purposes" nie placic VAT'u?

dodam, ze nie interesuje mnie zwrot VAT'u od polskiego US, po prostu chce nie placic tych 21% irlandzkiego VAT'u, bo to znacznie zmniejsza ROI

• 1 miesiąc temu...
Jeśli nie cchesz płacić vatu irlandzkiego to będziesz płacisz Vat regionalny,ale musisz ustawić że masz korzyści materialne a nie że jesteś osoba komercyjną.

witam ponownie

z tego co przyslal mi miesiac temu google wynika, ze od teraz na kazdej osobie indywidualnie spoczywa obowiazek placenia VAT, a tym samym google nie musi juz naliczac mi zadnego VAT'u do moich 'campaigns' a wiec jak zalozmy wydaje 1000 usd miesiecznie, to chcialbym zeby google pobieral oplate 1000 a nie 1200 bodajze a wiec z uwzglednieniem irlandzkiego (ani jakiegokolwiek innego vat'u)

a wiec czxy da sie tak ustawic w google ze mnajac polski adres, google nie bedzie mi juz naliczal ani irlandzkiego ani polskiego vatu automatycznie?

wlasnie dostalem kolejnego automatycznego maila od gogle, w ciagu 4 tygodni przysla mi czek na xxxx$ za VAT naliczany w poprzedniuch latach - taki jak kolega dostal w tym watku

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=35671

a wiec z jednej strony chca mi zwrocic naliczony vat irlandzki, bo twierdza ze VAT to maja sprawa i sam powinienem go rozliczac, a z drugiej strony wciac mi go i tak naliczaja.....

EDIT: zawsze mialem zaznaczone ze nie uzywam google do celow komercyjnych, ale google sami mi zmienili na to, ze jednak uzywam jakis czas temu, ale nie podalem im polskiego NIPu ani nazwy firmy i wciac mi naliczaja irlandzki VAT (nie zamierzam tego podawac)

Inymi slowy, kwestie podatkow to moja sprawa, ale chce dowiedziec sie jak zrobic, zeby google obciazal moja karte tylko kwota ktora wydalem na klikniecia, a nie doliczal do tego VAT'u

pozdrawiam

ja tez dostałem - przeczytaj dyrektywe o ktorej pisali.

W zasadzie według mnie sprowadza się do tego, że VATu Ci nei nalicza natomiast VAT będziesz musial odporwadzić w ... POLSCE :) A to oznacza, że musisz złożyc VAT-R/EU - import usług z krajów UE -0 co w sumie wskazuje na potrzebę założenia DG...

Własnie wszystkie kampanie przestawiam na firme...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności