Skocz do zawartości

WP - mail po rejestracji nie dochodzi?

Dark

Rekomendowane odpowiedzi

zmodyfikuj sobie delikatnie wordpress-a

aby wraz z funkcja mail(

zapisywał Ci do pliku (jakiegoś) ze dochodzi do tego miejsca

Z tego co ja zauważyłem to jak miałem WP z tłumaczeniem PL to wtedy listy mają błedy w kodowaniu tematu i wtedy taki list trafiał do spamu

Nie wysyła czy wysyła i nie dochodzą ?

Funkcja mail( sie wykonuje ?

Mozliwe ze SMTP (np. sendmail) jak widzi że masz żle zapisany temat to odrazu /dev/null taki mail

Najlepiej było by miec dostęp do logów poczty ale to raczej niemozliwe na hostingu

w pliki pluggable.php

if ( !function_exists('wp_mail') ) :
function wp_mail($to, $subject, $message, $headers = '') {
	if( $headers == '' ) {
			$headers = "MIME-Version: 1.0\n" .
					"From: wordpress@" . preg_replace('#^www\.#', '', strtolower($_SERVER['SERVER_NAME'])) . "\n" .
					"Content-Type: text/plain; charset=\"" . get_option('blog_charset') . "\"\n";
	}

return @mail($to, $subject, $message, $headers);
}
endif;

Zamiast $subject wpisz jakis STRING np. TEST i zobacz wtedy

Ewentualnie zeby nie grzebać w plikach WP mozna to zrobić w plugin

Ewentualnie https://php.draminski.pl/2007/05/10/usuwani...skich-znakow/ tu masz kod jak usunąc polskie znaki

• 2 miesiące temu...

Temat dotarł i do mnie.

Mam WP na home.pl, lecz wczesniejsza wersje. Wychodzi ze Ostatnia przy polskim skrypcie nie wysyla maila do userow rejestrujacych sie. Pogrzebalem i mam rozwiazanie. Moze troche brutalne ale coz :D

Mianowicie trzeba dotrzec do miesca gdzie wp_mail wysyla maila do usera potwierdzajacego rejestracje. Jest to w pliku pluggable.php. Jesli zmienimy

wp_mail($user_email, sprintf(__('[%s] Your username and password'), get_option('blogname')), $message);

na na przykład:

wp_mail($user_email, sprintf('Zalogowales sie na blogu', get_option('blogname')), $message);

To powiadomienie o rejestracji dojdzie. Czyli potwierdza sie wersja ze wszystko przez polskie krzaczki.

Pozdr.

Robbocop

------------------------------------------

Wysyłaj życzenia za pomocą internetu, gdzie do dyspozycji masz także kartki elektroniczne. Polecamy także nowy spis stron - świeży katalog.

Większość dobrych serwerów korzysta z tego samego programowania anty spamowego: amavis + spamassasin i to ono klasyfikują listy od WP jako spam :D Co zresztą jest prawidłowe bo mail który jest niezgodny z RFC opisującym format poczty to w większości spam :)

zródła informacji jakby ktoś chciał to poprawić:

https://en.wikipedia.org/wiki/MIME

The basic format of Internet e-mail is defined in RFC 2822, which is an updated version of RFC 822. These standards specify the familiar formats for text e-mail headers and body and rules pertaining to commonly used header fields such as "To:", "Subject:", "From:", and "Date:". MIME defines a collection of e-mail headers for specifying additional attributes of a

a tutaj gotowe rozwązanie:

https://geoland.org/2007/12/utf8-ready-php-mail-function/

<?phpfunction UTF8_mail(
 $from,$to,$subject,$message,$cc="",$bcc=""){

$from = explode("<",$from );

$headers =
"From: =?UTF-8?B?"
.base64_encode($from[0])."?= <"
. $from[1] . "rn";

$to = explode("<",$to );
$to = "=?UTF-8?B?".base64_encode($to[0])
."?= <". $to[1];

$subject="=?UTF-8?B?"
.base64_encode($subject)."?=n";

if($cc!=""){
$cc = explode("<",$cc );
$headers .= "Cc: =?UTF-8?B?"
  .base64_encode($cc[0])."?= <"
  . $cc[1] . "rn";
 }

if($bcc!=""){
$bcc = explode("<",$bcc );
$headers .= "Bcc: =?UTF-8?B?"
  .base64_encode($bcc[0])."?= <"
  . $bcc[1] . "rn";
 }

$headers .=
"Content-Type: text/plain; "
. "charset=UTF-8; format=flowedn"
. "MIME-Version: 1.0n"
. "Content-Transfer-Encoding: 8bitn"
. "X-Mailer: PHPn";

return mail($to, $subject, $message, $headers);

}

UTF8_mail(
 "Γιωργος Κοντοπουλος <email@domain.com>",
 "Ονομα <user@domain.com>",
 "Θέμα",
 "Κείμενο",
 "Φίλος<user2@domain2.com>",
 ""
);

?>

• 3 tygodnie później...
Temat dotarł i do mnie.

Mam WP na home.pl, lecz wczesniejsza wersje. Wychodzi ze Ostatnia przy polskim skrypcie nie wysyla maila do userow rejestrujacych sie. Pogrzebalem i mam rozwiazanie. Moze troche brutalne ale coz :)

Mianowicie trzeba dotrzec do miesca gdzie wp_mail wysyla maila do usera potwierdzajacego rejestracje. Jest to w pliku pluggable.php. Jesli zmienimy

wp_mail($user_email, sprintf(__('[%s] Your username and password'), get_option('blogname')), $message);

na na przykład:

wp_mail($user_email, sprintf('Zalogowales sie na blogu', get_option('blogname')), $message);

To powiadomienie o rejestracji dojdzie. Czyli potwierdza sie wersja ze wszystko przez polskie krzaczki.

Pozdr.

Robbocop

------------------------------------------

Wysyłaj życzenia za pomocą internetu, gdzie do dyspozycji masz także kartki elektroniczne. Polecamy także nowy spis stron - świeży katalog.

U mnie to nie działa. Dlaczego?

• 3 tygodnie później...
a tutaj gotowe rozwązanie:

https://geoland.org/2007/12/utf8-ready-php-mail-function/

A gdzie to wkleić ??

Jak to gdzie ?

Zamiast standardowej funkcji PHP o nazwie mail(....) powinna sie wykonać funkcja UTF8_mail(....)

Znajdujesz wszystkie miejsce wystapienia fukcji mail i zmieniasz nazwe na UTF8_mail i wklejasz kod funkcji do jakiegos pliku php z wordpress -a

W sumie to nie wiem czemu jeszcze tego nie ma w standardzie WP :)

Ewentualnie mozna zrobić jakis plugin : nadpisać funkcje wp_mail

Co by juz nie było więcej ciągniętego tego tematu, zrobiłem plugin do WP aby listy nie trafiały do spamu :

tutaj jest ten wspaniały plugin

Testowałem na 2.3.2, powinno też dzialać na 2.2 , niżej już nie działa :) sorry

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności