Skocz do zawartości

Google banuje ze wzmożona siła?

Kyo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

WI777, owszem glupote napisalem, są nawet wlasciciele katalogów platnych z których zyją całe ich rodziny:)

Jednak mrtn ma racje, wracajmy do tematu banów a nie spadku pozycji.

Jak dla mnie - jak już pisałem, to ban - zawsze kara za sam ten fakt że sie zajmujesz seo,

a spadki pozycji - najczescej - niewystarczająco staranne linkowanie.

No to ja dorzuce swoje 5 groszy.

Strona dzialajaca od roku, do 4tys. osob dziennie. Przybywa kilkadziesiat podstron kazdego dnia. Jakies 2 tygodnie temu poleciala w dol na wszystkie frazy o 50-100 pozycji i nie wraca. Ogladalnosc ponizej tysiaca dziennie.

Serwis, ktory ktos na chama skopiowal pare miesiecy temu z naszej stronki jest wyzej. Nawet kolesiom nie chcialo sie wygladu przerabiac za bardzo.

Szczerze - do xxxx z takimi algorytmami.

Pozdrawiam,

r.

a czy komuś ostała sie kopia Dmoza. u mnie chyba z 30 linków z kopii ostały się 3

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

a czy komuś ostała sie kopia Dmoza. u mnie chyba z 30 linków z kopii ostały się 3

Robi się nieciekawie i bezsensownie.

Właśnie sprawdzałem jeden dość popularny keyword gdzie konkurencję znam b.dobrze od lat.

W top10 ostały się 3 strony mfa, 2 starte domeny z niezmienionym od lat contentem, bardzo słąbą jakością, 2 strony kompletnie niezwiązane,1 link do wikipedii i wreszczie 2 strony w miarę związane i coś prezentujące.

4-5 porządnych serwisów z treścią, bez nadmiaru linków w tym 2 sklepy - w ostatniej dziesiątce - czyli baaaardzo daleko.

FIltr i to na wszystkie powiązane frazy.

Sens starania się, posiadania przyzwoitej strony, sklepu staje się żaden powoli.

Czyżby faktycznie lepiej stawiać 20 śmietników i przygotowywać od razy następnych 20?

Jeśli tak ma wyglądać Google - nie wróżę im sukcesu, nawet przy tak wielkich pieniądzach.

Znajdą się konkurenci, którzy to wykorzystają. Oczywiście liczą się tylko ci, których nie da się kuipić, co jest powszechną metodą Google.

Jak zagraża - to złupić, a jak się nie da to kupić (taka taktyka).

Tak czy inaczej - powoli ogarnia nas chaos, zresztą nie tylko w internecie.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Google to pojecie ma i czesto marketingowo odwoluje sie do tej czesci webmasterow która obraca się jeszcze w wersjach statycznych badz tworzy male merytoryczne serwisy.

Ja tez takie tworze, ale do tego przy okazji tworze inne mniej wartościowe strony. O ile kiedys 2004 rok zależalo mi na domenie to teraz pogodziłem się z polityką Googla względem takich stron i do czasu aż się bedzie opłacało takie robić to je robić będę. Ogólnie Google dość wygodnie kreuje wizerunek jakoby atakowali ich spamerzy bo stali się popularni - jakby przy okazji zapomnieli że przez długi okres temu spamowi pozwalali się rozwijać przy tej okazji sami na tym zarabiali. Teraz gdy stracili nad tym kontrole, powstały inne firmy którym można sprzedać traffic zaczynają walczyć.

Mimo że sam tworze wiele auto stron przeraża mnie wizja tego co robie i do czego to zmierza, wcale nie jestem z tego zadowolony, lecz dla bezpieczeństwa tworze też przyzwoite serwisy które znane są już z pod innej marki - nie chciałbym poprostu mszczenia się googlaska za spam na dobrych stronach.

Z drugiej zaś stron pracuje teraz nad auto wortalami tematycznymi i z pierwszych prób wiem że nie wszystko co auto musi być gorsze od stron tworzonych przez człowieka. Takie auto strony dobrze zrobione potrafia byc merytoryczne i wysokiej jakości. Robie też autoweby gorszej jakości uznajać że skoro zaindeksowało się 5 K qlwebow to dlaczego ma się nie zaindeksować 5 K moich stron które jakościowo dość często przewyższają przeciętnego qlweba mimo że postawienie zajmuje 1 min i generuje dużo niższe obciążenie serwera.

Ogólnie jeżeli rozwój technologii do auto stron będzie tak postepowal jak do tej pory to za rok Google stanie się katalogiem hybrydowym czyli moderacja reczna + full text search na bazie algorytmu. A kazda zmiana templatu rozpoznana przez algorytmy badzz nowo powstala domena bedzie flagowana do moderacji badz remoderacji ,

Bo to bedzie w przyszlosci jedyne wyjście dla Googla - stad pracuje nad takimi autowebami by dla czlowieka były tworami równie wartiosciowymi.

a no tak zle zrozumiałem.

Jednak mam wrażenie że spora cześć użytkowników google to użytkownicy nie związani z pieniadzem tylko uczniowie szukajacy informacji. Wydaje mi się że ta sama ilośc klików nie generuje tych samych zysków co wyszukiwarki przy portalach - tyle że te mają biedny ruch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności