Skocz do zawartości

kto z was ma firmę

.::JARO::.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma dolnej granicy okresu jaki musisz być bezrobotnym, aby starać sie o dotację.

Czy to jest regulowane odgórnie, można się powołać na coś powołać? Czy każdy UP ma wolną rękę w tej kwestii?

Pytam, bo na stronie mojego UP i na wielu innych jest informacja o byciu bezrobotnym i braku odmowy podjęcia pracy przez co najmniej 12 miesięcy. Mowa oczywiście o dotacji.

Ja w zasadzie po przeczytaniu tych warunków rezygnowałem z drążenia tematu, ale chyba nie wszystko w tej kwestii musi być stracone.

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pamiętam, gdy ja starałem się o tą pożyczkę, bo nie było to dofinansowanie. Bezrobotnym trzeba było być minimum 6 miesiecy. Pożyczka była na procent..nie pamiętam niestety jaki, pomiędzy 4 a 7. Początek spłaty następował dopiero po roku od rozpoczętej działalności. Jeśli działalnosć byłą dochodowa, pożyczka mogła zostać umorzona w 25%.

Tak było lat temu 4 i mam nadzieje, ze teraz jest tak jak piszecie :) Zresztą co urząd to inne zasady. U mnie z tego dofinansowania korzysta ok 20 osób rocznie. Wnioski rozpatrywane 4 razy w roku.

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

ja mam ale na rodzine w luxemburgu, staly podatek 8%..

tez staralem sie o dodatek z pupy ale otrzymalem odpowiedz, ze zarobki internetowe sa nieprzewidywalne i moga sie stac nierentowne - dokladnie nie pamietam ale bardzo ladnie napisana odmowa.. Facet, ktory staral sie o dodatek na otworzenie lumpexu oczywiscie dostal, nie ma co sie dziwic jak decyduja o tym ludzie, ktorzy nie wiedza ze istnieje google.. Czekam jeszcze rok i mam nadzieje, ze uda mi sie tam zamieszkac na okres studiow, zobaczymy stawki za pozycjonowanie sa o wiele wieksze niz w PL ale nie na tym zamierzam sie skupic.. Szacunek dla wszyskich, ktorzy dostali kase z pupy,,

Ps. Irlandi to nie bedze w PL nawet za 30 lat...

Pytam, bo na stronie mojego UP i na wielu innych jest informacja o byciu bezrobotnym i braku odmowy podjęcia pracy przez co najmniej 12 miesięcy. Mowa oczywiście o dotacji.

To, że wymagają aby osoba ubiegająca się o dotację nie odmówiła podjęcia pracy, to nie znaczy, że musi być tyle czasu bezrobotna. Chdzi o to, że JEŚLI ktoś jest bezrobotmy przez tyle czasu, to nie mógł odmówić przyjęcia oferty.

Też brałam dotację z PUP. W momencie zarejestrowania pani w okiemnku przedstawiła mi na dzień dobry kilka ofert pracy. Powiedziałam szczerze w jakim celu się rejestruję jako bezrobotna i Pani to zrozumiała. Wspólnie "wymyśliłyśmy" powody, dla których nie mogłm przyjąć tych ofert. Wniosek złożyłam na drugi dzień po zarejestrowaniu.

@Kaviorek Przepisy regulujące tą sprawę znajdziesz tu: Dz. U. Nr 236, poz. 2002 z późn. zm

Zwróć uwagę szczególnie na § 5 ust. 3 oraz § 6 ust. 1

Takie są warunki dla CAŁEJ Polski, a więc niezależne od Urzędu Pracy.

Tak więc nie poddawaj się :)

choroba genetyczna - prośba o pomoc | śluby, wesela fotograf ślubny

Ja sie przyznam że nie mam firmy, niedługo to na PiO zostanę jako jedyny :D

Ale może jak kiedyś bede musiał to czemu nie, kwestia tylko odpowiedniego kopa od życia ;)

Z zalet posiadania firmy to widzę możliwość spania do 8:00 :D

Ja mam w sumie trzy ale to przez przypadek.

Jedna która należy do mnie i nie jest związana z internetem lecz z uslugami reklamowymi od 2002 sezonowymi.

Dwie pozostałe należa do żonki i istnieją od 2004. Z pracowników to tylko 2, pozostałe osoby są jako współpracujące około 6 to już w seo i stawianiu nowych domen.

Maximus jak pracowałem to mogłem wstawać o godzinie którą podałeś np. o 8, od czasów kiedy prowadze firme wstaje o 6 :D kłade się średnio o 1. Więc własna firma to nie raj, tylko dużo samozaparcia, mało snu szczeg. w pierwszym okresie jej prowadzenia. Uważam że najtrudniejszy okres to pierwsze 3 lata, później idzie już z górki. W większość sprzęt się tylko modernizuje bądź dokupuje, oprogramowanie posiada, wiele doświadczenia się zdobywa, nie dokonuje się już tak pochopnych wydatków które często potrafią zaważyć na losie firmy.

Ogólnie mówiąc prowadzenie firmy o ile w pierwszym stadium nie generuje dużych kosztów to chcąc się rozwijać koszty te są coraz to wyższe. Jak w 2004 starczał mi 1 komputer, tak dziś działa 5 z czego 3 odpalone sa 24/7/365. Z czasem też zwiększa się potrzeba dobrej jakości łącza, auta firmowego by po 3 -5 latach nie odwiedzać klienta z buta (po 1 oszczednosc czasu, po 2 firma która działa 3 lata ma jakieś auto no chyba że się nie rozwija) więc dochodzą koszty obsługi auta, paliwa, serwisu.

Przypominam sobie jak zaczynałem gdzie moje koszty stałe wynosiły zdrowotne,łącze za 50 zł, kupno jakiejś domeny od czasu do czasu, energia i oczywiście czas. Później gdy tylko chciałem przyśpieszyć wyykonuwanie zadań, poprawić szybkość transportu do klienta to koszty urosły lawinowo. Oczywiście nie są one bardzo wielkie jak na firme która ma prawie 4 lata bo zamykam się w 10 K miesiecznie średnio. Bo czasem jest to 7K a czasem 15 K kiedy przychodzi okres przedłużania domen czy opłat za serwery.

Jednak uważam że prowadzić firmę SEO może kazdy kto ma zapał i jest uparty i może rozpocząć przygode z prowadzeniem firmy i seo już od 100 zl ;) a bardzo szybko może się okazać że wartość zainwestowanych pieniedzy pomnozy o wiele razy na przełomie przyszłych miesięcy. Prowadzenie DG to duży przeskok pomiędzy zleceniami bez firmy a tymi które zdobywa się na firme. Prawdopodobnie powodem jest fakt iz klient nie zawsze chce zaoszczedzić 30 zł i szukać rozwiązań jak to zlecić na umowe zlecenie.

Ja sie przyznam że nie mam firmy, niedługo to na PiO zostanę jako jedyny :D

Całkiem możliwe ;)

Ja przymierzam się do otwarcia luty-marzec 2008

To zalezy od przyznania środków unijnych. Na początku roku mają być przyznane środki dla osób otwierających działalność. Wiem że ma być program który był już w 2006 roku. Mają być bezpłatne szolenia i dofinansowanie przez oł lub cały rok w wysokości chyba 700 zł miesięcznie na sprzęt, czyli jakieś komputery, biurka itp. Trzeba tylko fakturę póżniej przedstawić. Uczestniczyć może każy nawet pracujący, bo to przez jakiś ośrodek przechodzi od kasy unijanej. Trzeba przedstawić biznes plan. Podobno w 2006 roku 99 % chętnych dostało kasę na start.

Już nawet nie chodzi o te pieniądze, oni deklarują się pomagać we wszystkim jak wypełniać wnioski, papierki itp, i pomogą póżniej przy prowadzeniu.

Cholera zapomniałem jak to się nazywa. Ale jak ktoś jest zainteresowany - PW to się dowiem jak to się zwie.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Przede wszystkim aby dostać pieniądze z pupu trzeba być jakiś okres bezrobotnym co przy dzisiejszym braku ludzi do pracy jest mało możliwe, np w moim przypadku było tak że jak nie zgodziłem się na jakąś ofertę to chciano mnie wyrzucić a oferty były co chwilę.

Nie ma dolnej granicy okresu jaki musisz być bezrobotnym, aby starać sie o dotację. Ja osobiście złożyłem papiery 7 dni od zarejestrowania się, a mój kuzyn następnego dnia od zarejestrowania się.

Akurat miałeś szczęście, poczytaj kilka innych opinii i zobaczysz że taki limity są.

Po drugie trzeba mieć dwóch majętnych żyrantów jakieś 1500 netto każdy co jest już samą w sobie głupotą, bo głównie takimi żyrantami jest ktoś z rodziny np rodzicę więc prędzej pożyczył bym kasę od nich niż musiał sie prosić pupu.

Mylisz pojęcia troszeczkę. Dotacja z PUP na otwarcie działalności gospodarczej jest BEZZWROTNA, więc TO NIE TO SAMO CO POŻYCZYĆ od kogoś pieniądze i musieć je zwrócić. Jedynie może zaistnieć konieczność zwrotu pieniędzy jeżeli okaże się, że przez roku nie uda Ci się utrzymać firmy (co w praktyce wiążę się z koniecznością opłacania składek ZUS w kwocie niespełna 300,00 zł miesięcznie)

Poczytaj zasadny na jakich pożycza PUP pieniądze i dopiero pisz bo nie wystarczy samo prowadzenie firmy ale np właściwe czyli zgodne z umową rozdysponowanie środkami.

Nie mam pojęcia.

No właśnie... więc nie mieszaj innym w głowach.

Nie wycinaj mojege postu bo to że nie mam pojęcia odnosiło się do kwesti karania osoby która nie wywiązuje się ze spłaty.

Reszta wypowiedzi jest na podstawie lokalnych i przeczytanych choćby na tym forum doswiadczeń.

Nie ma dolnej granicy okresu jaki musisz być bezrobotnym, aby starać sie o dotację.

Czy to jest regulowane odgórnie, można się powołać na coś powołać? Czy każdy UP ma wolną rękę w tej kwestii?

W tamtym roku, gdy ja osobiście starałem się o dotację z PUP to nie było określonej dolnej granicy czasu pozostawania bezrobotnym i tak jest do dziś. Mój kuzyn dosłownie zarejestrował się w czwartek, a złożył papiery w piątek i było to 2 tygodnie temu. Wczoraj był już wezwany na rozmowe z doradcą zawodowym a następnie na komisję w PUP w sprawie tejże dotacji.

Z tego co ja się orientuję to w moim PUP byłą za to górna granica pozostawania bezrobotnym. O dotację mogły sie starać jedynie osoby, które nie były zarejestrowanymi osobami bezrobotnymi nie dłużej niż 2 lata.

W dodatku każdy PUP ma swoje jakieś tam warunki (choć na pewno ogólne założenia są odgórnie ustalane) i wszystko zależy od rejonu w jakim się zamieszkuje. W rejonie zagrożonym wysokim bezrobociem takie warunki są zapewne mniej obostrzone (co akurat miało miejsce w moim przypadku).

Co do samych biznesplanów to jest różnie. PUP musi sobie zaplanować wydatki przeznaczone na dotacje na cały rok. Więc na początku takich dotacji przydzielają mniej, aby im starczyło funduszy do końca roku. Gdy tak oszczędzają przez większość roku później okazuje się, że mają pieniądze które muszą wykorzystać do końca roku. I tak na przykład w grudniu na 5 stronicowy pseudo-biznesplan można też otrzymać dotację. Więc jak dla mnie końcówka roku to najlepsza pora na takie przedsięwzięcie jeżeli jesteśmy na taką opcję zdecydowani i nie chcemy się wysilać na 50 stronicowy biznesplan. Choć oczywiście to nie reguła, tylko moje indywidualne spostrzeżenia a śledzę ten temat w moim rejonie od ponad 2 lat.

Prywatne pozycjonowanie - blog dla osob, które pozycjonują samodzielnie swoje strony.

next :D to moja druga. o pierwszej lepiej zapomniec (total porazka).

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Szook! GRATULACJE 5,000 post na PIO

Mnie to w firmie najbardziej przeraża papierkologia, choć z drugiej strony z etatu to na dom + 1 ha działke i basen to chyba nie zarobię :D

Więc kto wie, może jak moje marzenia urosną do rangi potrzeby "muszę to mieć" ... to zrobię konkurencje ;)

Ewentualnie z miłą checią został bym wspólnikiem-inwestorem :D

i już nie zdążyłem wyedytowac posta:

- ksiegowosc sobie sam prowadze :D

- ZUS-u nie odporowadzam bo pracuje na pełny etat gdzies indziej :D

a założenie firmy to skutek bardziej wypracowania sobie marki i długości zycia firmy potrzebnej w późniejszym okresie do pracy na kontrakt i do kredytów w Banku ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Z drugiej ręki - ale dosyć świeże informacje (dotyczy Wawy) dot. dotacji

1. Trzeba być 2 miesiące na bezrobotnym

2. Wnioski w porównaniu z tymi sprzed kilku lat znacznie się skomplikowały (teraz już jest to mały biznesplan)

3. ponad 60% wniosków zostało odrzuconych (wczoraj było ogłaszanie listy osób które otrzymały i nie otrzymały dotacji). Bardzo dużo było wniosków odrzuconych ze względów formalnych.

4. Rada - znacznie zwiększy szansę przyznania wniosku wynajęcie firmy, która pomoże przebrnąć przez całą paierologię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności