Skocz do zawartości

Po czym poznać Smart Pricing

joketown

Rekomendowane odpowiedzi

Ja powiem szczerze - jeżeli takie zarobki jak teraz utrzymają się dłużej rozważę przerwę w adsense. Pieniądze zaczynają powoli przypominać kieszonkowe na piwo a nie zarobki z reklam (które bądź co bądź są poważną usługą). Google popełnia ten błąd, że wszystkich traktuje jak "pokemonów" tworzących marne, krótko istniejące strony (nieczęsto pisane tylko pod adsense). A są przecież ludzie, którzy prowadzą duże, długo istniejące serwisy. Takich powinni oni wyłowić i jednak dać im jakąś umowę czy też większą pewność stałych zarobków. W tym akurat zdecydowanie należy pochwalić np. AdKontekst - tam czuję się jak ktoś normalny. Niestety kasa nie ta :/

Zgoda Krzysztof - polskie systemy jak na razie nie pozwalają na takie zarobki jak w adsense. Obecnie też na chwilę przerzuciłem się na adkontekst (w proteście :( ) i niestety eCPM = 80% tego co w adsense przy SP.

P.S. Swoją drogą powinniśmy tutaj utworzyć i przypiąć temat "Ponarzekaj sobie na google adsense" :D

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

hmm... Smart Pricing...

Jak patrzę... to juz chyba to mam 2 miesiące :D

Zarobki:

piątek, 22 czerwca 2007 - klikow: 48 - US$ 3,79

piątek, 7 września 2007 - klikow: 42 - US$ 0,52

niedziela, 4 listopada 2007 - klikow: 356 - US$ 4,82

hehe jak widać... takie są zarobki :(

Uważajcie z tym sp.

Moim zdaniem, nie ma sensu instalować ads na stronach typu: śmieszne filmiki.

Pozdrawiam.

topLogo.jpg

Moim zdaniem, nie ma sensu instalować ads na stronach typu: śmieszne filmiki.

Chyba potwierdzam - miałem na stronie ze śmiesznymi filmikami i zarobki były marne. Wywaliłem reklamy z tej strony i widać wyraźne zmiany (na lepsze) na koncie...

Ochrona Danych Osobowych - portal Administratora Bezpieczeństwa Informacji

Przepisy Kulinarne dla Ciebie - przepisy, porady, artykuły, nauka gotowania

można wiedzieć jaka tematyka ?

teledyski

wyrzuce adsens z śmiesznych filmików i bede testował zmiany :blush:

Taka uwaga (wg. mnie), w adsens na stronie o tematyce śmieszne filmiki nie zarobisz, powieważ takich stron jest tysiące, a jak jest strona uniqalna w danej tematyce = sukces murowany :tease:

Pozdrawiam

topLogo.jpg

Aaaaa.... Ja już wszystko wiem! Mi zarobki w AdSense zaczęły spadać jak PO wygrała wybory :D To na pewno wina Tuska.

Oj ja głupi! Czemu na nich głosowałem? :)

Teraz czekają mnie 4 lata biedy :D

Przecież w USA większość popierała PIS. Google się pewnie zdenerwowały że głosowaliśmy inaczej. Ale skąd się dowiedzieli na kogo głosowałem?

Minął równo tydzień odkąd stawki poleciały na wszystkich stronach z różnych tematyk na jakieś 20-30% tego co zwykle.

Dwa dni później połowę domen wyrzuciłem w panelu ze stron dozwolonych. W statystykach widać ile było wyświetleń i klików, tylko nie zliczają się zarobki z zablokowanych witryn. Dziś powróciły stawki jak zawsze.

Potwierdzało by się zatem że wpadłem w smart pricing (objawy pasują do opisu), że rozliczany jest cotygodniowo, że stawki spadają na wszystkich stronach drastycznie.

Tymczasem przywróciłem wszystkie domeny w panelu, zobaczę co będzie za tydzień. Jeśli rozliczanie jest cotygodniowe, to zastanawiam się w którym momencie i jak długo witryny powodujące smart pricing powinny być wyłączone, u mnie były przez 5 dni. Może wystarczy wyłączać AS tylko w piątki (w moim przypadku) żeby nie wpaść w SP? :)

To ciekawe spostrzeżenie, bo... mam dokładnie takie samo!

Od zeszłego piątku do wczoraj miałem stawki eCPM rzędu X USD. Teraz mam rzędu 3X USD. Inna sprawa, że jeszcze miesiąc temu miałem 8X USD... Widać trzeba pozdejmować reklamy z innych witryn. :D

Myśle że to nie żaden SmartPricing

Moje zarobki w AdSense drastycznie zaczęły spadać na kilka dni przed pamiętnym dniem, w którym nie wyświetlały się wyniki z kanałów. Wówczas google dało wyjaśnienie, że kanałów nie widać bo informatycy pracują nad nowymi funkcjami systemu.

A pracują min. nad tym aby z poziomu konta w AdSense można było zarządzać wyglądem reklam na stronach (bez konieczności wklejaniana nowo kodu gdy chcemy zmienić np. kolorystykę reklam). Druga rzecz, którą już wdrożyli, to zmiana obszru klikalności, o czym jest tu oddzielny wątek.

Na stronach pomocy AdSense jest zresztą takie wyjaśnienie:

Dlaczego moje zarobki ulegają wahaniom?

Czasami może dojść do niewielkiego wzrostu lub spadku zarobków wydawcy, gdy pracujemy nad zwiększeniem precyzji systemu kierowania reklam w celu dostarczania możliwie najtrafniejszych reklam. Te niewielkie korekty w systemie kierowania reklam często powodują wahania zarobków, ponieważ koszt kliknięcia lub koszt wyświetlenia poszczególnych reklam są różne, a trafność reklamy często wpływa na współczynnik klikalności. Jest to normalne i spodziewane, ponieważ nieustannie doskonalimy nasz system kierowania reklam

Problem jedynie w tym, że ten spadek zarobków jest wielki... Nie sądzę jednak aby tak wielu z nas dotyczyło coś takiego jak SmartPricing. No, mam taką nadzieję. Ja wyświetlam reklamy tylko na jednej stronie. Nie mam więc skąd usunąć reklam aby sprawdzić czy wtedy zarobki wrócą ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności