Skocz do zawartości

Serwis z subdomenami na lokalnym apachu

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

Problem następujący:

Mam serwis z subdomenami, chciałbym aby działał bez przeróbek na lokalhoście i, po przerzuceniu, na serwerze. Najprostsze rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy, to plik config i ustawienie w nim zmiennej wskazującej gdzie się pliki znajdują, po czym wstawienie tej zmiennej do każdego url'a. Rozwiązanie powyższe hm,... jest mało wygodne i stąd pytanie do speców, da się tak skonfigurować lokalnego Apacha żeby przechwytywał adresy subdomena.domena.pl ???

PS. Subdomeny są oczywiście o tyle istotne, że nie mogę stosować adresów względnych typu ./strona.php

A może ktoś już to trenował? Wdzięczny będę za podpowiedź jak to ugryżć.

NIe wiem czy dobrze Cie rozumiem ale odpowiem tak jak rozumiem :D

Jeżeli masz na lokalnym komputerze APACHE to nic nie stoi na przeszkodzie aby na twoim lokalnym komputerze domena jaką sobie wymyślisz była przypisana do TWOJEGO KOMPUTERA.

Wpisz w pliku hosts TWOJ IP i nazwe domeny i gotowe :P

(restartuj FF po zmianie w hosts bo chyba FF ma swoj cache DNS-a)

A teraz w APACHE musisz jeszcze skonfigurowac virtualhost dla tej TWOJEJ DOMENY i mozesz mieć nawet adres www.wp.pl B) który w rzeczywistośc bedzie na Twoim komputerze :D

Restart apache i gotowe

Jeżeli chodzi o pytanie czy to trenowałem to odpowiedz jest TAK:

Instalowałem na localhost wordpress-a a potem przenosiłem go na serwer w internecie

I lokalnie i na serwerze zdalnym była użyta ta sama domena.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności