Skocz do zawartości

Serwer dedykowany

CrashXT

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli cos w Polsce, to tylko kolokacja, choc ta ma znowu sporo minusow. Dedyki sa u nas jednak ciagle duzo za drogie. Oprocz niskich pingow (chwyt marketingowy), ciezko jest mi znalezc jakas duzo wieksza zalete w porownaniu do duzych swiatowych datacenter.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
ciezko jest mi znalezc jakas duzo wieksza zalete w porownaniu do duzych swiatowych datacenter.

ciezko Ci znalezc, bo patrzysz tylko na parametry wydajnosciowe maszyny. Jak zapewne wiesz, zagraniczne Data Center uzywaja zwyklych najtanszych PC`tow, ktore maja "udawac" serwery. Firmy wielkie typu IBM (aktualnie Lenovo), Dell, HP, SUN,FSC, itp rozrozniaja jednak serwery od komputerow "domowych". Prawdziwy serwer ma macierz z dyskami hot swap SCSI lub SAS, nadmiarowe zasilanie ( dublowane), specjalne pamieci z korekcja bledow ECC i buforowaniem, ogolnie podzespoly sa wykonane o wiele solidniej, nadmiarowe chlodzenie itp. Czesto jest takze zdalna konsola RAC, zdalny restart itp. Zwykly PC dobry kosztuje 3tys a dobry serwer 20-30 tys. taka to roznica. Z powietrza jednak ta roznica w cenie sie nie bierze, bo majac dedyka na takim sprzecie spi sie spokojnie, a nawet jak cos sie zawiesi to przyjdzie sms, ze cos nie dziala itp. ( rozne "cuda" mozna sobie ustawic).

wracajac do tematu w PL dlatego, ze dedyki sa drogie przewaznie firmy stosuja juz sprzet markowy, bo celuja w innego klienta ( takiego dla ktorego 200 pln miesiecznie w "ta" czy w "tamta" nie stanowi roznicy). Klienta, ktory chce miec dobra jakosc i jest w stanie za to zaplacic uczciwe pieniadze. Wlasnie dlatego w Polsce sporo ofert profesjonalnych serwerow sprzedawanych jako "dedyki".

Mam najtańszy serwer w webperoni i mam zdalny restart ma konsole rescue, serwer od roku nie maiła żadnego padu, raz serwerownia miała przez 30 minut jakieś problemy i rzeczywiście dostęp był utrudniony. Jestem całkowicie spokojny o moje dane i serwer, nie wiem dlaczego miał bym przepłacać. Kiedy miałem serwer w Polsce, był to właśnie jakiś serwer z "demobilu" za cenę normalnego serwera i to był koszmar. Nie wiem jak to jet teraz, ale jakoś ciężko mi uwierzyć w ten super nowoczesny i markowy sprzęt. Ja uważam że mam teraz idealny stosunek jakości do opłat i to mi wystarczy, problem z polskimi serwerowniami jest taki że albo oferują (podobno) produkt z bardzo wysokiej pułki za kosmiczną cenę, albo za niewiele niższą cenę słabą jakość.

Zdaje sobie sprawe, ze nasza oferta nie jest najtansza, ale sa klienci ktorzy cenia sobie jakosc uslug oraz spokoj i to jest oferta dla nich.

Co chcialbym podkreslic to, ze ofrujemy tylko markowe serwery DELL , ktore podsiadaja gwarancje producenta zapewniajaca usniecie awarii w ciagu 4 h od zglosznia w trybie 24/7/365. Nie bez znaczenia jest tez fakt, ze nasze serwery sa w Polsce gdzie ceny lacz sa wielokrotnie wyzsze niz np w DE.

Rozumiem że ceny łącz są większe, jednak za to sobie liczycie osobno:

Pakiet ruchu z/do sieci Internet:

200 GB - 220 PLN netto / miesiąc

500 GB - 510 PLN netto / miesiąc

1000 GB - 990 PLN netto / miesiąc

Gwarantowane łącze do sieci:

1 Mbit/s - 189 PLN netto / miesiąc

2 Mbit/s - 369 PLN netto / miesiąc

5 Mbit/s - 955 PLN netto / miesiąc

10 Mbit/s - 1611 PLN netto / miesiąc

I naprawdę uważacie że 4 godziny to jest taki błyskawiczny czas reakcji ? Za tą cenę oczekiwał bym max godzinę.

crashXT: coz, support w niemieckich serwerowniach polega na tym, ze jak napiszesz po angielsku to raz Ci odpowiedza lamana angielszczyzna, a piec razy po niemiecku, a ja np. niemieckiego zupelnie nie jarze. Hosteurope oferuje jeszcze markowy sprzet, ale wiekszosc pozostalych niemieckich serwerowni daje jakies skladaki udajace serwery o czym pisal Maglev.

A co do cen w IQ to Dual Core Xeon z 1 GB RAM i 2x250 GB HDD za 450 zl miesieznie nie wydaje mi sie uczciwa oferta, a lacza sa na pewno tansze niz np. w home.pl.

pozdrowienia.

googlerulz.

ciezko jest mi znalezc jakas duzo wieksza zalete w porownaniu do duzych swiatowych datacenter.

ciezko Ci znalezc, bo patrzysz tylko na parametry wydajnosciowe maszyny. Jak zapewne wiesz, zagraniczne Data Center uzywaja zwyklych najtanszych PC`tow, ktore maja "udawac" serwery. Firmy wielkie typu IBM (aktualnie Lenovo), Dell, HP, SUN,FSC, itp rozrozniaja jednak serwery od komputerow "domowych". Prawdziwy serwer ma macierz z dyskami hot swap SCSI lub SAS, nadmiarowe zasilanie ( dublowane), specjalne pamieci z korekcja bledow ECC i buforowaniem, ogolnie podzespoly sa wykonane o wiele solidniej, nadmiarowe chlodzenie itp. Czesto jest takze zdalna konsola RAC, zdalny restart itp. Zwykly PC dobry kosztuje 3tys a dobry serwer 20-30 tys. taka to roznica. Z powietrza jednak ta roznica w cenie sie nie bierze, bo majac dedyka na takim sprzecie spi sie spokojnie, a nawet jak cos sie zawiesi to przyjdzie sms, ze cos nie dziala itp. ( rozne "cuda" mozna sobie ustawic).

wracajac do tematu w PL dlatego, ze dedyki sa drogie przewaznie firmy stosuja juz sprzet markowy, bo celuja w innego klienta ( takiego dla ktorego 200 pln miesiecznie w "ta" czy w "tamta" nie stanowi roznicy). Klienta, ktory chce miec dobra jakosc i jest w stanie za to zaplacic uczciwe pieniadze. Wlasnie dlatego w Polsce sporo ofert profesjonalnych serwerow sprzedawanych jako "dedyki".

Wszystko fajnie, jednak bez rozeznania w dedykach niemieckich wysnuwasz hipotezę, że jest tam taniej, bo sprzęt (delikatnie mówiąc) nie jest markowy.

Za świetną maszynę z prockiem serwerowym AMD 2x2Ghz i większością parametrów bijącą na głowę tę ofertę: https://www.iq.pl/oferta/dedykowane/ (najdroższa z lewej) oraz nielimitowanym transferem płacę w niemczech 500zł brutto.

Biorąc pod uwagę moje potrzeby transferowe, musiałbym wykupić w iq kilka pakietów po 1000G/mc (o ile jest taka możliwość). Patrząc więc porównawczo, oszczędzam kilka tys PLN na JEDNEJ maszynie.

miz ale jak doliczysz koszt łącza i transferu to już wychodzi całkiem sporo ;) Ale racja, jakbym miał odpowiedni budżet to brałbym tylko w PL w IQ, KEI czy SISCO bo mam pewność co do jakości ich usług :)

Inco a ile byś chciał? Mają się z DELL-a teleportować do serwerowni IQ :) ? 4h to jest od momentu zgłoszenia do końca naprawy (a kosztuje taki pakiet tyle, że technicy podjeżdzają chyba Maybachem ;))

404.tf

Za świetną maszynę z prockiem serwerowym AMD 2x2Ghz i większością parametrów bijącą na głowę tę ofertę: https://www.iq.pl/oferta/dedykowane/ (najdroższa z lewej) oraz nielimitowanym transferem płacę w niemczech 500zł brutto.

Biorąc pod uwagę moje potrzeby transferowe, musiałbym wykupić w iq kilka pakietów po 1000G/mc (o ile jest taka możliwość). Patrząc więc porównawczo, oszczędzam kilka tys PLN na JEDNEJ maszynie.

Z ciekawosci jaka to maszyna ?

Co do naszej oferty transferu to przy takiej ilosci mialbys pewnie inna cene, ale na ceny niemieckie nie ma w Polsce co liczyc. Oczywsicie jesli mowa o laczach majace gwarantowane parametry.

Inco a ile byś chciał? Mają się z DELL-a teleportować do serwerowni IQ ;) ? 4h to jest od momentu zgłoszenia do końca naprawy (a kosztuje taki pakiet tyle, że technicy podjeżdzają chyba Maybachem :))

Ej bez przesady, no chyba do każdej naprawy nie wołają gościa z DELL-a, jeśli tak to jest to komiczne. Jak miałem problem z serwerem to od momentu zgłoszenia do ukończenia naprawy minęło 20 minut ;), jeśli to dzięki temu ze nie mam DELL to ja się z tego ciesze :)

Tak z innej beczki to argument o łamanej angielszczyźnie mnie zabija, co wy myślicie że my w Polsce posługujemy się najlepszym angielskim na świecie ? Tak samo często pewnie niemiec nie może rozszyfrować co napisał polak swoją piękną "szekspirowską angielszczyzną" ;P

Ej bez przesady, no chyba do każdej naprawy nie wołają gościa z DELL-a, jeśli tak to jest to komiczne. Jak miałem problem z serwerem to od momentu zgłoszenia do ukończenia naprawy minęło 20 minut :), jeśli to dzięki temu ze nie mam DELL to ja się z tego ciesze :)

Przepraszam, ale kto ma taki serwer naprawic ? Po to sie kupuje gwarancje u producena aby naprawa zajal sie autoryzowany serwis ktory jest stosowanie przeszkolony i posiada odpowienie czesci.

Widze, ze mamy tu doczynienia z nastepujacym tokiem myslenia:jak zpesuje sie nam serwer pojedziemy do Tesco po czesci zamienne ;)

Inco: no ja akurat mam biznesowy certyfikat w angielskim, ale nie wymagam tego od wszystkich, jesli jednak angielski jest na poziomie uniemozliwiajacym normalna komunikacje to jest problem. A co do napraw, no Fiaty 125p tez maja do siebie to, ze mozna naprawic je w garazu u Pana Zenka.. Z Jaguarem trzeba jednak pojechac do autoryzowanego serwisu.

pozdrowienia.

googlerulz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności