Skocz do zawartości

Łamanie regulaminu!

br7

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się że w regulaminie jest punkt o tym że reklamuy nie powinny zwracać za bardzo uwagi swoim wyglądem. Więc raczej łamałeś...

mylisz się, sprawa była dokładnie sprawdzana i konsultowana z ludźmi z googla (dyskusje są na forum digitalpoint)

każdy dostępny kolor reklam jest zupełnie leglany, przy czym rzeczywiście każdy przypadek może być potraktowany indywidualnie.

I jeśli zrobisz to w sposób odrażający i ustawisz 3 skyscrappery w pionie na środku a na dole czcionką 8 napiszesz coś o stronie, to możesz mieć kłopoty ;)

a co do :

Tak, kolor boksow reklamowych. Pare(nascie) tygodni temu byly czerwone, teraz sa niebieskie

muszę cię zmartwić - Google było na moich stronach podczas gdy moje reklamy były czerwone :) więc pomijając dyskusje ludzi na ten temat i potwierdzenie googla że to jest ok na forach zagranicznych - ja dostałem od nich osobiste potwierdzenie że to jest ok.

Widzę że jak przeginać to w obie strony - albo łamać chamsko regulamin i nakłaniać do klikania (jak niektórzy), albo biegać po stronach i krzyczeć że łamią regulamin, mimo iż nie łamią (jak pan maciek).

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Mialem u siebie chyba przez dwa miesiące

bloki 160x600 żarówiaste, czarny tekst. Łamałem zasady? :]

Szy, widzialem Twoje zarowki 8)

W przypadku juice99, chodzilo o sposob budowy strony. Bylo na takiej zasadzie, ze po lewej blok reklam, po prawej tez, a w srodku (pasek 30px) lista alfabetetyczna. oo Google ma w cache.

muszę cię zmartwić - Google było na moich stronach podczas gdy moje reklamy były czerwone :)

:?:

ja dostałem od nich osobiste potwierdzenie że to jest ok.

wczoraj dostales potwierdzenie (z automatu?), a jutro moga zmienic zdanie ;)

albo biegać po stronach i krzyczeć że łamią regulamin, mimo iż nie łamią (jak pan maciek).

mam lepsze zajecia niz bieganie po stronach i raportowanie dla Google, kto i jak lamie regulamin. nie wiem, wydaje mi sie, ze nie czytasz z nalezyta uwaga tego co pisze. a szkoda - bo moglibysmy zakonczyc denna (i nic nie wnoszaca) dyskusje.

EOT.

W przypadku juice99, chodzilo o sposob budowy strony. Bylo na takiej zasadzie, ze po lewej blok reklam, po prawej tez, a w srodku (pasek 30px) lista alfabetetyczna. oo Google ma w cache.

Nie zakazuje tego regulamin. To twoja sprawa gdzie i jak umieścisz reklamy. Więc o co chodzi?

https://google.pl/adsense/policies

Czytałem regulamin AdSense i nigdzie nie widziałem takiego punktu.

sprawdzilem, bo przeszlo mi w myslach, ze cos takiego bylo.

no i czytamy:

Bodźce

Strony nie mogą zawierać żadnych bodźców skłaniających użytkowników do klikania w reklamy. Tyczy się to także zachęcania użytkownika do kliknięcia w reklamy lub odwiedzania stron reklamującego, jak również zwracania zbytnio uwagi reklam np. wyglądem. Te czynności są surowo zabronione, aby uniknąć potencjalnych wzrostów kosztów reklamującego...

dostepne w Polityce Programowej.

ale to sa pojedyncze i indywidualne przypadki. jak wspominalem - do czasu :)

czy Google w ogóle ogląda te stronki z adSense?

pod paru miesięcy nie potrafią naprawić ortografa na stronie, a co dopiero interweniować w sprawie pojedyńczej strony (dla niewtajemniczonych: przy reklamach graficznych pojawia się słowo "komentaż").

ps. na pewno wykrywają i upominają za załadowanie kilku kodów adsense na jednej stronie - ale to raczej robi automat.

można mieć kilka kodów adsense na jednej stronie, jeśli są tego samego właściciela (do 3)

a do maćka - nie piszę przecież że zgłaszasz to googlowi, piszę że biegasz i krzyczysz na forum o łamaniu regulaminu - co robisz.

w kwestii regulaminu, zacytuję:

Strony nie mogą zawierać żadnych bodźców skłaniających użytkowników do klikania w reklamy.

chciałbym zauważyć, iż wtapianie reklam w kolorystykę strony jest bodźcem zachęcającym do klikania w reklamy. zatem teoretycznie 90% serwisów adsense łamie ten punkt :)

Jak będą chcieli cię wyrzucić to znajdą w swoim regulaminie odpowiedni przepis, bo teoretycznie prawie wszystkie serwisy w jakiś sposób łamią dany punkt.

Czekałem ponad 3 tygodnie na odpowiedź w kwestii zgodności mojej strony z regulaminem, podczas gdy normalnie czekam tydzień. Oraz napisali mi wyraźnie że ktoś moją stronę odwiedził - sugerujesz że kłamią?

Wiesz, nie wiem czy nie ma tam w regulaminie nic o oczernianiu Googla, moim zdaniem wylecisz z Adsense za takie teksty :P

o albo taki punkt

Aby uniknąć powiązań z roszczeniami dot. praw autorskich, wydawcy serwisów WWW nie mogą wyświetlać reklam na stronach z muzyką mp3, filmami, grupami dyskusyjnymi i obrazkami.

grupami dyskusyjnymi i obrazkami? tu masz dopiero pole do popisu w kwestii interpretacji tego ;)

o, albo

Strona nie może zawierać zepsutych linków, musi być działająca i łatwa w nawigowaniu

fiu fiu, teraz wyobraź sobie że jakiś link ci przestaje działać na stronie a ty jesteś na urlopie ;) przechlapane ;)

zależy od treści strony. jak ktoś wchodzi na listę wildsteina to ciężko go zmusić do kliknięcia na reklamy z wielu powodów - chociażby z tego, że nie znajdzie tam reklam związanych z treścią strony :) poza tym on nie przyszedł oglądać reklam tylko sprawdzić konkretne nazwiska - ciężko tak nastawionego kogoś zmusić do kliknięcia

dlatego super żarówy na środku strony są najskuteczniejsze.

Natomiast jak masz stronę tematyczną i reklamy dokładnie związane z treścią strony to lepiej go przekonać że klikająć w reklamę naprawdę klika w część strony - np. podstronę na dany temat.

Czy takie "żarówy" dają wam w ogóle efekty ?

W moim przypadku to był brak czasu i... błąd, po prostu.

Po zmianie z żarówiastego skajskrapera na moduł 728x90 w identycznych

kolorach jak serwis i umieszczony pomiędzy elementami serwisu,

wszystkie wskaźniki skoczyły kilkukrotnie.

Szy.

To jeszcze o łamaniu...

Z punktu widzenia reklamodawców to jest trochę denerwujące. Na tej stronce nie wyświetlały się raczej reklamy w mojej tematyce, ale co jeśli za niedługo wpadną na pomysł dorzucenia kilku keywordsów aby google wylosowało droższe reklamy? Zablokuję całe AdSense i będę liczył tylko na kliki z wyszukiwarek? Głupota, dlatego myślałem, że oni jednak reagują na takie maile... a tu nic...

Co do "żarówiastych" reklam - to z mojego doświadczenia wynika, że takie rzucające się w oczy reklamy mają właśnie NAJMNIEJSZĄ klikalność. Największą mają takie, które "wtopione" są w stronę i wyglądają jak zwykłe linki do podstron.

A jeśli chodzi o reakcje Google na łamanie regulaminu... Jest tu wyraźna różnica między polskim Adsense a amerykańskim. Polski jest jeszcze w powijakach, co można zobaczyć choćby po reklamach ("Kto był pierwszy człowiek na księżycu" ;) - ja nie wiem, czy tam w ogóle jakikolwiek Polak pracuje), i jestem gotów uwierzyć, że polski support w ogóle olewa wszystko.

Za to amerykański działa, wiem to, bo na własnej skórze to odczułem na samym początku bytności w Adsense. Założyłem sobie konto, zaakceptowali mi stronę... a po miesiącu mi napisali, że jeszcze raz przejrzeli moją stronę (choć przez ten czas NIC w niej nie zmieniałem) i uznali, że jej tematyka jest niezgodna z ich regulaminem (to była strona o domenach internetowych). Akurat wiele mi to nie zaszkodziło, bo mam wiele stron z ich reklamami, ale trochę jest dziwne, że coś akceptują, a za miesiąc się okazuje, że to jednak jest nieregulaminowe.

Dobre jest tak czy inaczej to, że zwykle jeśli coś im się na stronie nie podoba, to banują tylko tą stronę, a konto nadal jest aktywne i można spokojnie adsense'ować na innych stronach :) Co więcej, zarobki ze zbanowanej strony mi utrzymali i wypłacili (choć pewnie wynikało to z tego, że to oni zmienili zdanie o treści mojej strony - gdyby ban wynikał z mojego nieregulaminowego postępowania, np. zachęcania do klikania, pewnie tak łagodni by nie byli ;) )

Moje domeny na sprzedaż znajdziesz tu: https://www.domeneus.pl

że jej tematyka jest niezgodna z ich regulaminem (to była strona o domenach internetowych).

dlaczego taka strona jest niezgodna z regulaminem ??

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

a zakładm, że oferuję pośrednictwo w rejestracji domen dla swoich klientów i robię jednostronnicową stronę z ofertą i wsadzam tam adsensy. Chyba nie ma powodu do bana ??

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności