Skocz do zawartości

MySQL - wyświetlanie rzędami

michalk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem z wyświetlaniem danych rzędami. Wszystko super, łącze się, dane się wyświetlają do tego malejąco ale nie tak to miło wyglądać.

programowanie	3
ufo	3
youth	3
turystyka	29
fotografia	2
film	19
webmastering	17
prawo	16
cs	152

wyświetla analizując pierwszą cyfrę a chodzi mi o analizę wartości(jako całej liczby). Kod łączenia z bazą wygląda następująco:

$query = "SELECT nazwa, topics FROM stats ORDER BY topics DESC";
$result2 = @mysql_query($query);
while ($row_topics = mysql_fetch_array($result2)) {
echo '<tr><td>'.$row_topics[0].'</td><td>'.$row_topics[1].'</td></tr>';
}

Czy może mieć tutaj znaczenie konfiguracja bazy?

Pozdrawiam

Czy może mieć tutaj znaczenie konfiguracja bazy?
Znaczenie ma kod tworzący tabelę w pętli. Utwórz jakaś prawidłową tabelę z władowanymi danymi tak jak chcesz i przeanalizuj jak wygląda jej kod. Dla ułatwienia dodam, że będziesz potrzebował operator modulo % (reszta z dzielenia).

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

jak mniemam topics jest typu char/varchar ?

Zrob CAST w zapytaniu do jakiegos typu integer/numeric wtedy bedziesz miał dobre sortowanie.

Ewentualnie popraw deklarację tabeli !!!

Konfiguracja bazy nie ma w tym przypadku znaczenia

Piszać o konfiguracji bazy miałem na myśli typ tabel, ale źle się wyraziłem.

Dzięki Maximus-Rex, zmieniłem na int i już zaczęło dobrze sortować !!!. W sumie trochę głupi błąd z mojej strony, ale zdarza się każdemu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności