Skocz do zawartości

Wirtualny czy dedykowany

kristerr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moją stronę odwiedza dziennie około 7000 ludzi, obecny serwer nie wytrzymuje tego przez co strona działa dość nieciekawie.

Mam więc pytanie, jaki serwer wybrać, wirtualny, czy dedykowany, oraz w jakiej firmie?

Jeżeli może ktos cokolwiek doradzić to będę bardzo wdzieczny.

Obecnie siedze na 90plan w ovh. Myślałem, żeby wykupic najsłabszego dedyka albo przejść na opcje 240plan.

Pozdrawiam

Uroda, makijaż, wizaż - strona o pielęgnacji urody dla kobiet

Kobiece strony- Katalog kobiecych stron

To zależy jak się czujesz w administrowaniu linuxem, dedyk jest fajną sprawą, ale trzeba posiadać jakąś minimalna wiedzę w zakresie administracji. Jak wykupujesz konto hostingowe to nie martwisz się ustawieniem firewalla, aktualizacją oprogramowania, itp. martwisz się tylko bezpieczeństwem swojego własnego skryptu. Oczywiście do obsługi dedyka można wynająć jakąś osobę z zewnątrz ale trzeba się liczyć, że to zwiększy twoje koszta(nie zawsze też te osoby są uczciwe :) ). Z drugiej strony dedyk daje komfort nie przejmowania się tym że ktoś cię nagle wywali z hostingu bo twój skrypt generuje za duży ruch, możesz sobie go ustawić dokładnie, pod twoje potrzeby. Też musisz sobie zadać pytanie czy twój serwis będzie się rozwijał i będzie miał jeszcze większy ruch, jeśli tak to może rzeczywiście warto pomyśleć nad rozwiązaniem na przyszłość, dedyk będzie wtedy lepszym rozwiązaniem. Jeśli jednak myślisz że 7 tyś to max odwiedzin jaki możesz mieć dziennie to dedyk będzie się raczej nudził przez większość czasu( no chyba że podczas każdej wizyty liczysz jakiegoś fraktala ), więc wybrał bym jakiś serwer wirtualny.

Chodzi mi o to, że strona nie działa w godzinach natężenia ruchu, tzn 20-22 kiedy to godzinan liczba użytkowników sięga nawet 1.500.

Jeżeli zdecydowałbym się na serwer dedykowany to jaki polecasz? Oczywiście w miare niskiej cenie ;)

Analogicznie, jezeli serwer wirytualny to jaki i w jakiej firmie?

Dzięki za zainteresowanie ;)

Uroda, makijaż, wizaż - strona o pielęgnacji urody dla kobiet

Kobiece strony- Katalog kobiecych stron

Nie chcę tu rozpoczynać kolejnej dyskusji na temat, który dedyk jest lepszy, wiec odeśle cię do dyskusji która się tu toczyła niedawno: https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=42744

Jeśli chodzi o serwery wirtualne trudno mi się wypowiadać, bo od bardzo dawno nie korzystałem z nich, ale jestem pewien, że za chwile posypie się wiele ofert ;P

Jesli w ciagu godziny masz 1500 userow, to zaden szanujacy sie hosting dzielony (za normalne pieniadze) nie bedzie chcial takiej strony.

Skoro zalezy Ci na pieniadzach glownie, to zostaja dedyki za granica: Niemcy (i inne kraje Europy) oraz USA.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ja miałem podobny wybór ;) wybrałem dedyka https://www.hosteurope.de/produkt/Server-XL ... możesz też sprobować w hostings.pl na wirtualu

Robię barcampy: Aula Polska i RadomIT i kilka innych.

Czy wiesz, że największe prowizje w branży turystycznej i masę narzędzi daje Odpoczne.pl (bez ref'a)?

Jesli w ciagu godziny masz 1500 userow, to zaden szanujacy sie hosting dzielony (za normalne pieniadze) nie bedzie chcial takiej strony.

Dokładnie :jezyk1:

Tylko i wyłącznie dedyk, lub ewentualnie VPS.

Ostatnio hetzner wprowadził nową ofertę, która wręcz powala z nóg przy takich cenach.

Zarówno VPS, jak i dedyk. https://hetzner.de/managedserver.html mamy u nich serwery i sa OK.

OVH ma także dobre dedyki (przenosimy się do nich)

a z Polskich VPS to może kei.pl ?

Biuro Obslugi Klienta www.cal.pl bok@cal.pl

tel. +48 61 6703221

kom. +48 603892579, +48 601772245

• 2 tygodnie później...
ja ostatnio kupiłem tu https://www.forall.pl Hosting mieli w prawdzie do bani ale serwery bobrze działają /brak padów testuje 1 miesiąc i jest ok

Z ich podejściem do hostingu 10x bym się zastanowił przed inwestycją w ich firmę :/ Dać im szansę, ale za rok i jak inni przetrą szlaki :blush:

404.tf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności