Skocz do zawartości

sprzedaz domeny - podatek, formalnosci

theNaturat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kupca (firme) na dwie domeny .pl i .com.pl utrzymywane w rejestracjadomen.pl . Kupiec daje 600 PLN za obie plus koszty transferu.

Jak to wyglada z podatkiem? Ja jestem osoba prywatna, nie mam firmy, napisalem kupcowi, ze 600PLN jest cena brutto, tzn rozumiem, ze on mi przeleje na konto te szesc stowek. Ile zaplace podatku od tej sprzedazy? ewentualnie kto zaplaci podatek? jaka umowe wybrac - o dzielo czy jak? No i przed wszystkim, z czyjej strony wychodzi umowa, tzn. to kupiec przesyla do mnie najpierw umowe, czy to sprzedawca konstruuje taka umowe o dzielo?

Bede wdzieczny za fachowa odpowiedz (dlubalem na forum, ale nic jednoznacznego nie znalazlem, a kupiec (firma) tez chce wiedziec jak to wyglada)

Płacisz 19% dochodowego, które później możesz odzyskać na koniec roku (do ok. 3k dochodu). Jak jesteś studentem / uczniem, to nie musisz płacić składek ZUS.

Co do formy umowy, to ciężko jednoznacznie stwierdzić która jest odpowiednia, bo obie tyczą się WYKONANIA (dzieła lub czynności), a cholera wie czy do którejś z nich zalicza się sprzedaż... chyba, że napiszesz REJESTRACJA, to wtedy dzieło. No ale kolejne pytanie: czy mamy do czynienia z przekazaniem praw autorskich? Chyba tak, czyli wtedy KUP wynosi 50%.

Eh, zadzwoń jutro na infolinie ministerstwa finansów, to ci powiedzą fachowo co i jak. Tylko podziel się info, bo sam jestem ciekaw.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

i wpisać w Google: sprzedaż domeny podatek

g...o wychodzi, zadnych konkretow, gosciówa na KIPie (krajowej Informacji Podatkowej) cos bredzila, ze mozna sprzedac domene n umowe o dzielo, wtedy rowniez mozna sobie odliczyc z tytulu praw autorskich

Wiec sporzadzilem umowe o dzielo, he he, a dzielem jest zarejestrowanie i przeniesienie wszelkich praw (autorskich i do domeny) mam nadzieje, ze jest ok. No chyba,ze zwykla umowa sprzedazy wystarczy.

napisalem kupujacemu, ze to on odprowadza zaliczke na podatek dochodowy od osob fizycznych a ja dostaje od niego PIT11 i sie rozliczam na koncu roku podatkowego PITem 36 lub PItem 37

Mam nadzieje, ze jest ok

Te biurwy w infolinii gadaja do nie jakims niezrozumialym jezykiem

Ma ktos jakies doswiadczenie w tej sprawie?

Sprzedaż domeny na umowę o dzieło? Oczywiście nie, na umowę o dzieło można obraz namalować, program napisać itp. Przy byle kontroli przyczepią się o takie kombinacje.

Aha, przypomnę jeszcze, że wypowiedź Pani z KIP czy kogokolwiek nie jest nijak prawnie wiążąca (nawet jakbyś ją otrzymał na piśmie). W razie czego cała odpowiedzialność będzie spoczywała na Tobie, więc nie ma sensu balansować na granicy (moim zdaniem w tym przypadku nawet nie jest już na granicy tylko umowa o dzieło jest ewidentnie naciągana).

INSANE - doradztwo, aplikacje bazodanowe, witryny internetowe

• 4 miesiące temu...

to umowa w wypadku domen to sprawa śliska, sam się nad nią zastanawiam od jakiegoś czasu. Gdzieś w necie wyczytałem, że nie bardzo może być to umowa kupna sprzedaży tylko raczej umowa "przyrzeczenia cesji". I jak już coś to lepiej nie pisać o kupnie i sprzedaży tylko o zbyciu i nabyciu praw do dysponowania domeną (choć i to jest dyskusyjne z tego co wyczytałem)

Skoro już ktoś temat odkopał to dodam, że nawet gdyby to mogła być umowa o dzieło (w co wątpię), to i tak koszty nie mogłyby raczej wynosić 50%, a 20%. Wyższe koszty dotyczące tylko pracy mającej charakter twórczy.

Zapraszam na blog o użyteczności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności