Skocz do zawartości

[PHP Fusion] Brak polskich znaków i uszkodzona galeria

adiS87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,wczoraj przenosiłem swoją stroną na nowo nabyty serwer ,zrobiłem kopię bazy danych itd ,jednak po przeniesieniu okazało się że cała galeria przestała działać PRZYKŁAD i zniknęły wszystkie polskie znaki poza "ó" PRZYKŁAD...

POMOCY!

od wieczny problem :rolleyes:

Że też ktoś musiał wymyśleć tyle kodowań dla PL :rolleyes:

A wystarczył by jeden a dobry unicode od początku.

Jak sadze i mniemam , podczas BACKUP -> RESTORE gdzies zapodziały sie polskie znaki.

ALBO strona ma żle ustawione kodowanie do bazy danych.

Przyczyna może być rożna , albo znaków już nie ma podczas BACKUP (wtedy to jest tragedia jak już nie ma starej bazy)

Albo narzędzia użyte do odtwarzania coś nie tak zrobiły ;)

(oczywiście program zrobił dobrze , tylko operator nie wiedział dokładnie co robi)

WIĘC: sprawdz czy w bazie danych są polskie znaki, jezeli są to musisz powalczyć w takim razie z połaczeniem PHP-MYSQL i ustawieniem ENCODING -u, jezli PL znaków nie ma to musisz jeszcze raz zrobić BACKUP-> RESTORE , ale tym razem poprawnie

W bazie danych nie ma polskich znaków... o ile dobrze mniemam baza została pozbawiona ogonków podczas wgrywania na dysk ,a na nowy host była wgrana już bez zaczków.

Spróbowałem użyć wczorajszej kopii bazy (jak jeszcze były ogonki i wszystko) ale po wgraniu ją przez myadmin na nowy serwer znaków nadal nie ma ,a każdy nowo napisany news czy cokolwiek innego automatycznie traci znaki :|]

PS:

Patrząc w bazie danych w tabelach "Metoda porównania napisów" widnieje "latin1_swedish_ci" i mam podejrzenia że to nie jest prawidłowe kodowanie...

a każdy nowo napisany news czy cokolwiek innego automatycznie traci znaki :|

Z tego wynika że i z kodowaniem STRONA WWW -> BAZA -> STRONA WWW też masz problem :rolleyes:

Innymi słowy namieszane gdzie tylko się da.

Ok rozwiązałem już problem polskich znaków (podczas wgrywania kopii zapasowej bazy ,mysql miał ustawione szwedzkie kodowanie znaków ,musiałem ręcznie zmienić kodowanie wszystkich tabel z latin1_swedish_ci na utf8_polish_ci i jeszcze czeka mnie ręczne poprawianie wszystkich "kraczków")

Pozostaje tylko problem z galerią zdjęć ,poradzi ktoś co mam zrobić?!

Co do galerii:

Warning: filesize() [function.filesize]: Stat failed for images/photoalbum/album_16/007.gif (errno=2 - No such file or directory) in /home/freemobile/ftp/freemobile/photogallery.php on line 68

Rozmiar pliku: Bytes

Więc chyba nie ma plików :unsure: ??

Ale no właśnie ja w ogóle nie mam takiego directory -> images/photoalbum/album_16/007.gif (a mówiąc ściślej u mnie directory powinno chyba wyglądać raczej tak: images/photoalbum/007.gif) nie wiem skąd się wzięło "/album_16/" skoro w folderu "/photoalbum/" zdjęcia są rozsypane luzem :unsure:

Wie ktoś jak można pozmieniać wszystkie nie pożądane "nie polskie krzaki" na prawidłowe "ą ,ę itp" w całej bazie danych ,bo już mnie zdeczka coś trafia a poprawiłem może z 10% bazy...

Właśnie odkryłem coś fajnego!

Zauważyłem że po opróżnieniu całej galerii ze zdjęć i usunięciu galerii ,a następnie zrobieniu nowej galerii i wrzucenia do niej jakiegoś zdjęcia... galeria zaczyna działać...

Czyli czeka mnie chyba ręczne usunięcie ponad 7800 zdjęć... ta strona mnie kiedyś zabije...

ALe gdzieś masz wpisaną scieżkę , odszukanie powinno zajać jakies kilka sekund - przeszukaj wszystkie pliki na zawartośc tekstu np. freemobile (plik bazy tez przeszukaj bo moze to jest w bazie), cudów nie ma jak strona napisała ścieżkę gdzie oczekuje zdęc to TY MUSISZ umieścić zdjęcia pod wskazaną scieżką albo zmienić scieżką ;) Pewnie zmienić bedzie łatwiej :unsure:

co do tych polskich znaków to najlepiej było by poprawnie odtworzyć baze danych co tez powinno zając chwilę.

Bo jeżeli teraz masz masz

? zamiast ę

? zamiast ó

? zamiast Ć

To bedzie ciężko , oczywiscie dało by sie tu zagonić statystykę i słownikową analizę co najlepiej pasuje, ale przy tak małej bazie to ty posiedz do wieczora nad tym a przynajmniej sie nauczysz ze na przszłość robić BACKUP :soczek:

.. ta strona mnie kiedyś zabije...

No ja się ne dziwię ;) Jak bedziesz na piechotę wszystko robił to na pewno do 18 będziesz siwiuteńki albo łysy bo se wszystkie klaki powyrywasz z tych nerwów :)

Ewentualnie zasze możesz komus zapłacić :)

Ale no właśnie ja w ogóle nie mam takiego directory -> images/photoalbum/album_16/007.gif (a mówiąc ściślej u mnie directory powinno chyba wyglądać raczej tak: images/photoalbum/007.gif) nie wiem skąd się wzięło "/album_16/" skoro w folderu "/photoalbum/" zdjęcia są rozsypane luzem :P

Miałem kiedyś ten problem, musisz zrobić właśnie foldery album_1 , album_2 itp. i odpowiednio dać tam te zdjęcia.

A dzieje się tak bo na jednym serwerze jest coś włączone a na drugim nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności