Skocz do zawartości

Emocje.net - rozrywka w sieci

jarq

Rekomendowane odpowiedzi

Macie po części rację, lecz przed tworzeniem strony założyłem sobie z góry, że them ma być ciemny żeby dobrze się oglądało filmy, zamieszczone na stronie. Wg. mnie np. w nocy lepiej oglądać coś na ciemnym tle, gdyż wtedy oczy skupiają się na części środkowej strony tzn. filmie. w ten sposób mniej się męczą a nie tak jak tu kolega wspomniał, że białe nagłówki "dają po oczach", możecie się sami domyśleć co by się działo gdyby wszystko było jasne. Oczywiście nie wątpię, są ludzie którym taki klimat odpowiada szanuje ich.

Designu nie mam zamiaru zmieniać, gdyż jak już wspomniałem włożyłem w niego dużo pracy i nie mam czasu na tak radykalne zmiany grafiki. Oczywiście możecie zasugerować jakieś drobne zmiany, z pewnością je rozpatrzę.

ja w odróżnieniu od Ciebie wolę zrobić coś sam i mieć z tego satysfakcję
- to w odróżnieniu ode mnie zainwestuj w jakiś kurs HTML+CSS i napisz własny CMS
Kolega miał chyba na myśli też Twój transfer. 10000 odwiedzin zeżre Ci 3gb transferu na samym tle!
- oczywiście. Do tego dochodzą roboty, indeksujące, spamujące, dodawarki, haxiorki itp, które wczytują kod tak jak przeglądarka tekstowa - a kod to ponad 60 kb. Ile z tego treść, a ile "design"?

Musisz poczytać coś o optymalizacji:

https://www.emocje.net/themes/Emocje/images/lastforum.jpg

https://www.emocje.net/themes/Emocje/images/lastsee.jpg

- łączenie grafiki z treścią, a fuj. Pomijając już fakt, że w IE 6.0 ten box się rozwala. Zero jakiejkolwiek elastyczności - nawet drobna poprawka typu zwiększenie rozmiaru jakiegoś elementu wymaga heroicznych przeróbek całości. Po co? Ja naprawdę tego nie pisze z czystej złośliwości - robiąc strony zgodne ze standardami sieciowymi jesteś dwa kroki przed konkurencją. Jakbym ja przy zmianie czcionki (czy koloru tła choćby) musiał od nowa edytować, ciąć i instalować theme, tobym wolał się chyba nie urodzić. A jakbyś robił to dla klienta i ten Ci kazał poprzestawiać wszystko? Ile czasu by Ci to zajęło?

A propo designu jeszcze:

Każdy element wygląda jak z innej bajki - każdy róg (raz kant, raz okrągły, raz jakiś pół na pól?), bordery i separatory (gruby, cienki, podwójny, brak), margines, padding (rożne odstępy, stykanie się elementów, niespójne wyrównanie grafiki i treści) - zero spójności, zero ładu, zero składu.

Mógłbym dwie godziny wymieniać błędy i wady tego designu - choćby wyrównanie tej belki z menu (w pionie i poziomie) dyskwalifikuję stronę, https://www.emocje.net/themes/Emocje/images/header_1.jpg - niedopasowanie tego elementu do tła. Dlatego nie miej do mnie urazy - wolę napisać "rzadka kupa" (może mniej to Ciebie zaboli, niż wymienianie od metra wad). Tu jest po prostu całość do wymiany, a nie do poprawek.

P.S > Kiedy wyszła ta książka "Pozytywna optymalizacja" (czy jakoś tak), wszyscy się skarżyli, że to co w niej jest to mają w małym paluchu i to wszystko jest na forum - jakoś nie widzę odzwierciedlenia tej wiedzy w poziomie prezentowanych tutaj prac.

A jakbyś robił to dla klienta i ten Ci kazał poprzestawiać wszystko? Ile czasu by Ci to zajęło?

Gwoli ścisłości - takie rzeczy dobrze ustalić PRZED robotą, ewentualnie uświadamiać klienta, że pewne zmiany zajmą tym więcej czasu im później się ich zażąda. No i niestety poprawny kod nie załatwi za nas potem wszystkiego - czasem trzeba ciąć i tak. No ale zawsze trochę łatwiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności