Skocz do zawartości

Gdzie zakupić domenę .PL ? najtaniej

fuxszyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam się nad postawieniem własnego serwisu. Jestem początkujący i nie znam się na formalnościach w załatwianiu / przenoszeniu domen itp.

1. Chcę mieć własną domenę .PL - muszę gdzieś zakupić - ale jak widzę ceny zaczynają się w okolicy 80 PLN brutto - co jak dla mnie mało nie jest.

2. Hosting - wykupię coś na allegro (byle był PHP i MySQL) tu już można coś znaleść za 12 - 30 PLN / rok.

Uprzejmie proszę o podanie namiarów na firmę, gdzie mogę wykupić domenę i przenieść ją na dowolny hosting (nie wiem jak to się robi - ale narazie jestem na etapie zakupu domeny... wszystko w swoim czasie). Z tego co zdążyłem się zorientowć - zazwyczaj firmy podpisują umowę na hosting i domenę razem... Jesli oddzielnie - to koszt domeny to jak wspomniałem wyżej 80pln i więcej...

Pozdrawiam

Domeny się nie przenosi tylko podpina.

Jeśli gdzieś masz domenę .pl za +-12zł to na pewno jest to promocja i w regulaminie masz zapis iż przedłużyć musisz też w tej firmie a wtedy cena jest znacznie wyższa.

Na Allegro NIGDY nie kupuj, chyba że firma jest na prawdę sprawdzona (Na Allegro są tylko 3 firmy hostingowe o sprawdzonej renomie).

Ten koszt mniejszy za domenę nie wynika z faktu iż kupujemy coś razem domena+hosting tylko z regulaminu promocji. Hosting kupujesz oddzielnie i domenę oddzielnie (z nielicznymi wyjątkami).

Wracając do cen promocyjnych, masz np. https://nazwa.pl/domeny-cennik-domen.html Czyli widzisz, iż w kolejnym roku cena to już 100zł. W sumie licząc 2 lata / 2 to wychodzi Ci taniej ale trzeba zaznaczyć iż w 3 roku oferta jest już nieopłacalna. Dlatego reguła jest prosta, bierzemy domenę w promocji, przedłużamy o kolejny rok (bo musimy) a potem uciekamy tam gdzie utrzymanie domeny wieloletniej będzie najtańsze czyli np. do https://www.ovh.pl/produkty/domeny.xml (Póki co taniej niż 80zł brutto bez promocji nigdzie nie widziałem).

edit:// najtaniej domenę .pl (w przeliczeniu na utrzymanie na 2 lata) kupisz https://home.pl/domeny, a po 2 latach przenosimy gdzie indziej :)

404.tf

Witam.

Chcący kupic tak jak zamierzasz - hosting i domena osobno to są koszty - ok 60paru złoty domena i ok. 20zł hosting z allegro(!) a wszyscy wiemy jakie hostingi z Allegro są. :)

Dlatego poleciłbym Ci zakup domeny .pl + hosting 1000gp ( 1gb pojemność, 30gb transfer miesiąc) za 80zł z VAT w ovh.pl . Wszystko stabilne, pomoc szybka i fachowa. Pełny profesjonalizm.

https://www.ovh.pl/produkty/1000gp.xml

Jeżeli potrzebujesz kilku baz, i trochę miejsca na nich to 1000 GP raczej odpada.

Jeżeli chodzi o kupno samej domeny, to najtaniej teraz jest chyba w Az.pl - 47,58 zł, za przedłużenie trzeba zapłacić 120,78 zł

DomenyTanio.pl - rejestracja 71,98 zł, przedłużenie 96,38 zł

Dropped.pl - rejestracja i przedłużenie po 70zł

Ceny podane wyżej to oczywiście w brutto ;)

.Domain a gdzie Ty tam widzisz taniej bo ja jakoś nie widzę :/

2 lata (rejestracja + przedłużenie)

home.pl 0,10zł +120,78zł

ovh.pl 80zł + 80zł

(ceny brutto)

więc taniej od az.pl i domenytanio.pl

A co do Dropped.pl to w ogóle "dziwna" firma i średnio stricto powiązana z rejestracją domen.

//

Twój nick wskazywałby na większą wiedzę w tym temacie ;)

404.tf

Polecam ovh.pl - ze względu na koszty i tylko na koszty, skoro jest to dla Ciebie priorytet.

Profesjonalny support? To taki, któremu zadajecie dwa konkretne pytania a dostajecie nic nie wnoszący wycinek z pomocy jako odpowiedź? Zdarza się też czasem otrzymać odpowiedź konkretną, najczęściej "niestety nie jest to możliwe". Z czasem odpowiedzi na moje maile jeszcze nigdy nie zeszli poniżej 24 godzin.

Niektóre hostingi z allegro mają bardziej profesjonalny support..

Ovh ratuje tylko to, że mają względnie tanie usługi i solidne na tyle, że support rzadko się przydaje.

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Też polecam ovh, co do tych baz danych, faktycznie jest jedna, ale nie oszukujmy się z takimi parametrami nie opłacałoby się stawiać kilku serwisów na takim hostingu, ostatecznie z jednej bazy może korzystać kilka stron.

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

@Fidma

Co do promocji home.pl ... "Promocja jest przeznaczona tylko dla podmiotów prowadzących działalność gospodarczą lub zawodową."

Nie sądzisz chyba że daliby dla każdego domenę za 10 groszy? To byłby samobój.

Nie rozumiem dlaczego nazwałeś Dropped.pl "dziwną firmą", chyba jedynie z takiego powodu że nie mają sterty kolorowych reklam i nie wydają milionów na kampanie reklamowe itp. Działają już trochę czasu, najpierw jako serwis z listami wygasających domen, potem zaczęli je przechwytywać, na początku może to przechwytywanie nie wyglądało dobrze, ale teraz już działa wyśmienicie. Są partnerem NASK, wprowadzili tasting domen, i chyba jako jedyny rejestrator w Polsce mają opcję authcode w panelu, co jest w moim przypadku pożytecznym narzędziem.

Jeżeli jednak serwer w OVH w zupełności tobie wystarcza, to polecam wybrać tą opcję. Kiedyś wziąłem w promocji domenę .info za darmo + 1000 GP. Postawiłem tam forum, i chodziło całkiem całkiem ;)

Co do promocji home.pl ... "Promocja jest przeznaczona tylko dla podmiotów prowadzących działalność gospodarczą lub zawodową."

Nie sądzisz chyba że daliby dla każdego domenę za 10 groszy? To byłby samobój.

Nie rozumiem dlaczego nazwałeś Dropped.pl "dziwną firmą", chyba jedynie z takiego powodu że nie mają sterty kolorowych reklam i nie wydają milionów na kampanie reklamowe itp. Działają już trochę czasu, najpierw jako serwis z listami wygasających domen, potem zaczęli je przechwytywać, na początku może to przechwytywanie nie wyglądało dobrze, ale teraz już działa wyśmienicie. Są partnerem NASK, wprowadzili tasting domen, i chyba jako jedyny rejestrator w Polsce mają opcję authcode w panelu, co jest w moim przypadku pożytecznym narzędziem.

Dla osób fizycznych 9,90zł.

Nie oceniam firm na podstawie tego czy mają kampanie reklamowe czy też nie. Panel mają beznadziejny, obsługa zakręcona, zero "user friendly". Dodatkowo cennik https://dropped.pl/cennik.htm nie określa czy to są stawki brutto czy netto, jest również bardzo nieczytelny (zresztą jak cała strona).

Argument o authcode też jest dziwny, każda firma udostępnia go bez problemu.

404.tf

• 2 tygodnie później...
Argument o authcode też jest dziwny, każda firma udostępnia go bez problemu.

Oczywiście, jak dopłacisz 97 zł za rejestrację domeny na pierwszy rok, wyslesz kilka faksów z kopią swojego dowodu, pocztą list z jakimś podpisanyn wnioskiem, poczekasz z półtora tygodnia... oczywiście że po tym wszystkim inni rejestratorzy bez problemów wydadzą Ci AuthInfo :)

Panel nie musi Ci się podobać, jest on przeznaczony przede wszystkim dla osób przechwytujących domeny... Pytanie brzmiało, o ile pamiętam, gdzie najtaniej :D

A czemu firma jest wg. Ciebie "dziwna" to naprawdę nie wiem :D

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności