Skocz do zawartości

Skierowanie kontekstowe a witryna

sglaz

Rekomendowane odpowiedzi

Lis, z Tobą na ten temat już rozmawiałem, ale chciałbym wrócić do tematu...

Przy wyświetlaniu raportów zaawansowanych i zaznaczeniu Pokazuj dane według typu skierowania - otrzymuje statystyki dla określonego przedziału czasowego. W każdym dniu mam skierowanie kontekstowe i witryna.

Przy tym pierwszym mam wyświetlenia i kliknięcia, natomiast przy witrynie mam tylko kilka wyświetleń.

Rozumiem, że u mnie w takim razie reklamy nie są rozliczane za kliknięcia tylko za wyświetlenia, tak?

To dobrze czy źle? I ewentualnie jak to można zmienic?

Ochrona Danych Osobowych - portal Administratora Bezpieczeństwa Informacji

Przepisy Kulinarne dla Ciebie - przepisy, porady, artykuły, nauka gotowania

Reklamy skierowane na witrynę rozliczane są za wyświetlenia. Dlatego niekiedy ten model reklamowania w AdSense określa się jako reklamy CPM. Istotnie zarabiasz wtedy na każdym wyświetleniu reklamy, bez względu na to, czy ktokolwiek w nią klika.

To może być zarówno dobrze jak i źle, zależnie od sytuacji.

W idealnym świecie, algorytm AdSense tak dobiera reklamy, byś zarabiał jak najwięcej. I wcale nie chodzi mu o CPC (pojedynczy koszt kliknięcia), tylko o porównywanie eCPM - efektywnego zysku za 1 000 wyświetleń. Jeśli więc jakaś reklama z dostępnej puli nie ma najwyższego CTR, ale za to ma najwyższy CPC, może mieć najwyższy eCPM.

W praktyce wygląda to tak, że AdSense zapewne porównuje te dane dla całego systemu albo dla całego konta, nie dla poszczególnych witryn czy stron. Może się więc okazać, że zarabiasz na tych reklamach mniej, niż powinieneś.

We wspominanej już przeze mnie tu kiedyś sytuacji, miałem na reklamie skierowanej na witrynę CTR ponad 60%. Wyłączyłem ją, bo zarabiałem na niej śmieszne grosze a reklamodawca zarabiał kokosy. :D

Nie, ja zablokowałem tę jedną reklamę, która była skierowana na witrynę.

Sprawa była całkiem prosta. Jeśli jednostka ma tak olbrzymi CTR, to oznacza, że się czymś wyjątkowym wyróżnia. Zajrzałem więc na bloga i widzę tam reklamę "super program partnerski, 50-200 PLN za jedną konwersję, zapisz się" i strzeliłem, że to właśnie w nią klikają użytkownicy. Trafiłem. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności