Skocz do zawartości

własny serwer

nigraS

Rekomendowane odpowiedzi

to ma być mój domowy serwer, nie udostępniany innym.

Jeżeli masz w miarę przyzwoity komputer to w sumie nic Ci nie jest potrzebne.

Instalujesz sobie VMWARE Server i w wirtualnej maszyni instalujesz sobie LINUX-a i gotowe.

Nie szumi pod nogami, nie ma kabli, nie ma problemów z backup-em itp.

W standardowej instalacji linux-a to obecnie tylko IMAP-a nie bedzie i DirectAdmin-a.

O ile pierwsze można sobie zainstalować bez problemu o tyle z drugim jest problem bo to komercyjny produkt i nie wiem czy gdzieś można to ściągnąc :)

• 1 miesiąc temu...

najlepszy linux jest ten który zna któj kolega sąsiad przyjaciel albo osoby z forum na którym czesto bywasz :)

Ja znam suse :) a w sumie to wszystkie podobne i uruchomienie na innych linuxach apache + PHP + mysql wyglada zawsze tak samo ;)

Aha ! ja wszystko sam kompiluje nie instaluje z paczek ;)

• potrzebujesz kompa najlepiej na dwurdzeniowym pentium i np 2gb ramoraz dysk sata jeśli chcesz usostepniac serwer innym i nie beda na nim dzialaly tylko jakies proste strony w html i jakieś łacze internetowe. Myśle że na ciebie i 10ciu twoich znajomych dsl 8mb lub 15mb ci styknie chociaz polecałbym łacza synchroniczne ale te sa drogie
  • linux - polecam albo debiana albo slackware. Ja preferuję slackware ale większość serwerów stoi chyba na debianie
  • odpowiednia wiedza do postawienia i skonfigurowania linuksa bez środowiska graficznego z wszystkimi potrzebnymi demonami oraz zabezpieczenie go przed atakami
  • licencja na direct admina

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Na domowy serwer do testów/małych stron polecam "małą" wersję ubuntu live cd, bez zbędnych dupereli. Potem instalujesz LAMP (apache, php, mysql), jednak bez podstawowej znajomości konsoli/linuxa się nie obędzie, bo temat jest dość "ciężki" dla początkujących. Odsyłam do mojej stopki.

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności