Skocz do zawartości

od 1 stycznia tańsze *.pl

szuwar

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o kary w postaci wpisu do krd, to tylko domeny.pl to stosuje o ile wiem. Jesli chodzi o az.pl, nazwe.pl i home.pl to nie slyszalem aby kogos to spotkalo - tzn. watpie by w ogole takie zapisy tam bywały przy rejestracji w promocjach.

Tak w ogole, to mysle ze warto zaczac - chociaz ogolnie - czytac regulaminy zanim wypelni sie formularz. 99% ludzi tego w ogole nie czyta; na codzien mam mase przykladow, gdzie na samym poczatku regulaminu jest napisane, ze akceptacja oznacza zawarcie umowy i ze wiaza sie z tym konkretne decyzje, jak np. płatnośc. A ludzie w ogole o tym nie wiedzą, są zdziwieni i tlumacza sie, ze nie przeczytali. Przykre to, ale dopoki sie taki osobnik nie sparzy jakas kara, to nie nauczy sie tego nawyku.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Tak w ogole, to mysle ze warto zaczac - chociaz ogolnie - czytac regulaminy zanim wypelni sie formularz. 99% ludzi tego w ogole nie czyta; na codzien mam mase przykladow, gdzie na samym poczatku regulaminu jest napisane, ze akceptacja oznacza zawarcie umowy i ze wiaza sie z tym konkretne decyzje, jak np. płatnośc. A ludzie w ogole o tym nie wiedzą, są zdziwieni i tlumacza sie, ze nie przeczytali. Przykre to, ale dopoki sie taki osobnik nie sparzy jakas kara, to nie nauczy sie tego nawyku.

Rzeczywiście spora ilość osób nie czyta regulaminów (niczego nie czyta), ale też jest sporo liczba osób (nie zawodowców/nie pozycjonerów) która próbuje zrobić stronę firmowa/home page czy nawet co podobnego, po pewnym czasie okazuje się, że to nie to, ale nie ma możliwości rezygnacji z czegoś - to jest trochę śmieszne, bo w naszym kraju można z wielu rzeczy zrezygnować z wynajmu mieszkania, można zwrócić zakupione rzeczy przez internet w ciągu 10 dni a nie można zrezygnować z czegoś takiego jak domena, coś takiego wywołuje na mojej twarzy wielki śmiech...

Po pierwsze: to jest usługa, a nie produkt. Wyobrażasz sobie sytuację, ze wynajmujesz kogos do zbudowania domu, a nastepnie mowisz "nie podoba mi sie, prosze zburzyc i oddac pieniadze"?

Po drugie: Ignorantia legis excusat neminem - nieznajomość prawa nie usprawiedliwia nikogo.

Po trzecie: zakupujesz coś po kosztach. Poruszam to kiedy się da, ale widać i tak niewiele osób to łapie. NASK ustala sztywne ceny dla rejestratorow. Partner NASK (rejestrator jak np. az.pl) kupuje domeny .pl w cenie 60 zl netto (wiadomo, od nowego roku za 10 zl), wiec jesli odsprzedaje je za 0,05 zł (domeny.pl), to wcale nie dlatego, ze lubi dopłac do interesu, ale jest to przemyślana intryga zarobku. Podobnie z telefonami - kupujesz telefon za 1 zl, ale abonamet musisz placic przez 24 miesiace lub zaplacic kare umowna 1000 zl, tak zeby operatorowi zwrocily sie wszystkie koszta.

Żadnych haczyków i ceny też ok, promocyjne domeny można po roku przenieść gdzie indziej bez problemu.

Ciekaw jestem, czy ot tak sobie dopłacają 50 zł. Chyba kupię ze 100 domen, w koncu 5000 zl piechota nie chodzi :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Trzeba wziąć poprawkę na to, że najlepsi partnerzy NASKU otrzymują zniżki.

Poza tym większość osób ktora kupi w firmie X, przedłuży też w niej ze względu na lenistwo, przyzwyczajenie, lub po prostu dobrą cenę.

Tani Hosting - od 7 lat w sieci!

Chcesz zacząć zarabiać konkretne pieniądze i budować ze mną biznes? Napisz na pw.

Dokładnie, ja sam większość domen rejestrowałem np w az.pl/nazwa.pl/home.pl i tam je przedłużałem. Aktualnie jednak po przeliczeniu ile mogę zyskać w skali roku na odnowieniu domen planuje je przenieść do innego tańszego rejestratora (planuje przenieść kilka do cal.pl i ovh.pl z uwagi że znalazłem tam najlepsze oferty dla domen pl i globalnych).

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Żadnych haczyków i ceny też ok, promocyjne domeny można po roku przenieść gdzie indziej bez problemu.

Ciekaw jestem, czy ot tak sobie dopłacają 50 zł. Chyba kupię ze 100 domen, w koncu 5000 zl piechota nie chodzi :)

Dlaczego mieliby dopłacać?

Zapraszam na blog o użyteczności.

Grrrr ile razy mozna pisac to samo :) NASK sprzedaje domeny po 60 zł - jesli jego partner sprzedaje ponizej tych 60 zł, to znaczy ze doklada do rejestracji i w jakis sposob czeka na zwrot.

Nie otrzymuja...

Rabat jest dla kazdego jednakowy

Jesteś tego pewien?

Akurat trochę siedzę w tej branży i znam kilka osób z różnych firm, a co za tym idzie wiem mniej więcej jak to jest, ale właściwie wystarczy logika.

W każdej branży jest tak, że im więcej kupisz tym mniej płacisz w przeliczeniu na jedną usługę/produkt.

Z domenami jest podobnie.

Czemu partner który sprzedaje 5 razy więcej domen, ma płacić tyle samo co ten ktory sprzedaje razy mniej?

Owszem na stronie nasku jest informacja, że zniżka wynosi 70% niezależnie od ilości kupionych domen, ale jest przy tym gwiazdka i do niej opis:

* Wiążące zasady przyznawania rabatów reguluje "Porozumienie w sprawie współpracy dotyczącej rejestracji i utrzymywania nazw domeny oraz udostępniania opcji".

Odnośnie "nakazu przedłużania" to nigdy nie słyszalem aby ktoś był zmuszony do odnawiania domeny.

Co innego być zmuszonym do odnawiania u danego dostawcy, lub wcale.

A co do takich promocji, to przykładowo my mamy domeny .pl za 12,19 zł brutto bez konieczności przedłużania.

Koszt przedłużenia to jedyne 69 zł netto. Rejestracje odbywają się od 1 stycznia 2008.

Tani Hosting - od 7 lat w sieci!

Chcesz zacząć zarabiać konkretne pieniądze i budować ze mną biznes? Napisz na pw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności